politica

Razboi intre USR si REPER. Drula: „REPER a primit zeci de mii de semnaturi de sustinere de la PNL. Va primi si sustinere mediatica de la PNL”

Catalin Drula, fost presedinte al USR, lanseaza un atac dur la adresa REPER dupa ce aceasta formatiune a atacat-o pe Elena Lasconi in legatura cu declaratiile ei la adresa diasporei.

„Atacul Reper la adresa Elenei Lasconi este bazat pe o afirmatie evident rastalmacita.
M-as fi asteptat la mai multa decenta.

Eu respect optiunea celor 300 de mii de romani care au votat Reper in 9 iunie. Dar ma intreb, daca ar fi stiut ca Reper a primit zeci de mii de semnaturi de sustinere de la PNL pentru a putea candida, ar mai fi votat la fel?

Oare s-ar simti inselati daca ar sti ca si pentru alegerile de acum, semnaturile de sustinere sunt promise tot de la PNL (Reper neavand capacitatea de a le strange)?

Si ca acelasi PNL va oferi (din nou) sustinere mediatica Reper, totul doar pentru a rupe cat mai multe voturi de la USR?

Este evident ca singura sansa de a opri PSD-PNL sa stapaneasca Romania inca 5 ani este sustinerea Elenei Lasconi si a USR-ului.

Orice fragmentare a votului reformist face doar jocurile lor. Nu va lasati amagiti”, a scris Drula pe Facebook.

Anterior, co-presedintele REPER, Ramona Strugariu, a postat o lunga scrisoare in care i-a reprosat Elenei Lasconi

„Draga Elena,

Iti scriu cu prietenie si amaraciune, in egala masura. Iti scriu fara miza bataliei politice, fara sa am in sertar vreo strategie sofisticata, fara vreun gand de a genera o polemica de dragul polemicii. Sunt unul dintre acei politicieni care au tacut de multe ori, tocmai pentru ca au considerat ca nu este intelept sa intristam si mai mult un electorat care nu mai pricepe nimic din ce se intampla acum si care depune mari eforturi astazi sa isi gaseasca o umbra de reprezentare din ceea ce am promis noi a fi pentru el, in vremuri in care salvam Romania.

Iti scriu pentru ca ti-am citit afirmatiile legate de diaspora, iar eu sunt unul dintre milioanele de oameni care au plecat in diaspora. Biletele acelea de avion, cumparate cu singurul gand de a-mi salva copilul, au fost cea mai grea decizie din viata mea. Nu m-am simtit tradatoare atunci cand am plecat, ci m-am simtit responsabila pentru viata lui. Ani la rand am resimtit izolarea si dorul de casa ca pe cea mai insuportabila si nemeritata polita de platit pentru aceasta plecare. Nu m-am intors, ani la rand, de frica.

Frica viscerala ca cel pentru care am fost 100% pregatita sa fac si sa dau orice, ca sa supravietuiasca el, va ajunge mai devreme sau mai tarziu intr-un spital din Romania, locul acela unde mi s-a spus ca nu are nicio sansa si ca, daca vreau sa il salvez pe el, atunci trebuie sa plec.

Milioane de oameni au plecat asa, in treizeci de ani, draga Elena. A fost, probabil, una dintre cele mai grele decizii ale vietii lor. Au plecat si au lasat in urma copii, soti, prieteni, parinti, oameni dragi, gospodarii, o viata de om. Au plecat ca sa asigure dreptul la supravietuire sau la un trai cat de cat decent pentru cei pe care i-au lasat acasa. Au plecat pentru ca tara asta nu le-a putut oferi sansa de a creste profesional si oportunitatea de a trai demn acasa. Au plecat sa impanzeasca santierele, campurile, dar si institutele de cercetare sau universitatile lumii cu la fel de multa deziluzie, teama, regret, frustrare si furie.

Sunt si cei care, in toti acesti ani, au trimis miliarde de euro catre Romania. Sunt cei care, prin performanta lor, au contribuit din plin la buna reputatie a Romaniei. Sunt cei care investesc acasa. Sunt cei care muncesc foarte mult, in conditii grele si umilitoare, de multe ori, cu gandul la o viata mai buna acasa, intr-o zi. Sunt cei care vin de la capatul lumii, atunci cand este nevoie, cei care stau cu periuta de dinti in mana la coada la vot, cei care lupta, cei care nu uita de unde au plecat. Sunt cei care au salvat vieti pe care statul roman le-a ignorat.

Nu e cel mai usor, e cel mai greu sa pleci. Nu sunt tradatori. Au fost tradati in toate sperantele si asteptarile lor. Nu au cerut nimic nimanui, nu i-a intrebat nimeni vreodata cat le e de rau sau de bine.

Sigur, diaspora este un subiect bun de campanie sau care flutura pe buzele politicienilor, din cand in cand.

Ioan Rus le-a insultat sotiile si copiii: „Romania are trei milioane de oameni din forta activa in occident, dintre care un milion fierari-betonisti, zidari, lucreaza prin Europa. Au poate 1.500 euro salariu, de banii astia copiii se fac golani acasa si nevasta-sa c..va. De 700 de euro vin acasa jumatate.”

Ponta le-a cerut cotizatii la bugetul de stat: „Avem o realitate, trei milioane din populatia dinamica cu capacitate de munca din Romania sunt in afara tarii si nu platesc niciun leu la sistemul social. Stiu, se spune ca trimit bani acasa, dar nu-i trimit la scoli, la spitale, la drumuri, la pensii sau la somaj. Ii trimit pe cai private, foarte bine acest lucru. Dar ganditi-va, daca cei trei milioane ar cotiza cu zece euro pe luna la bugetul social al Romaniei, ar fi o contributie pe care am simti-o.”

Tariceanu le-a spus ca isi vand votul pentru un mic si o bere.

Tu le vorbesti despre tradare, despre usurinta plecarii, apoi ii inviti la vot si ai asteptarea sa ne mai salveze o data?

Daca tot vorbim despre diaspora, vorbim si despre cum ii sprijina statul roman pe diasporeni acolo unde sunt, despre calitatea serviciilor consulare, despre ce facilitati fiscale ar trebui sa li se acorde pentru a ii incuraja sa investeasca acasa, despre cum ii putem sprijini sa isi integreze copiii, atunci cand se intorc, in sistemul de educatie de acasa, despre parteneriate academice sau de afaceri cu romani din diaspora, despre drepturile lor care trebuie ocrotite in orice stat membru, despre modificarea Codului Electoral pentru o mai buna reprezentare, despre facilitarea votului, despre repatrieri, recunoasterea studiilor, lucratorii vulnerabili, sclavagism modern si romanii care sunt victime in alte tari din Europa, vorbim despre ce i-ar determina sa nu mai plece sau sa se intoarca acasa, sa investeasca incredere si resurse in Romania? Vorbim despre cercetatorii si universitarii nostri recunoscuti international si despre profesionistii excelenti din institutiile europene? Si ei sunt diaspora. Nu cred ca sunt tradatori. Nici nu cred ca le-a fost usor sa plece.

Eu sper ca au fost niste afirmatii la care nu ai reflectat foarte bine. Daca lucrurile stau altfel, ma mahneste si ma dezamageste profund pozitionarea ta. Eu nu inteleg fascinatia asta a candidatilor la alegerile prezidentiale pentru acest nationalism dubios, cu iz medieval, cand tara asta este europeana, vie, are aspiratii de modernizare, de progres, trebuie sa faca pasi inainte. Iar diasporenii, daca tot i-ai mentionat, sunt printre temerarii ei”.

Ce a spus Lasconi despre diaspora

”Nu vreau sa ma laud, nu imi place sa vorbesc despre mine si sa ma laud si sa zic mama, cine sunt eu. Dar chiar sunt de buna credinta, sunt muncitoare, ma inconjur de oameni buni, sunt loiala, nu sunt o tradatoare si iubesc tara asta pentru ca cel mai simplu lucru este sa-ti iei un bilet si sa pleci in alta parte”, a declarat Lasconi intr-un interviu la Antena 3.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Noua grupa sanguina MAL, descoperita dupa 50 de ani de mister, devine al 47-lea sistem de grupe de sange

O descoperire revolutionara a dezvaluit un nou sistem de grupe sanguine, MAL, care pune capat…

11 minute ago

Shin Bet acuza oficial Iranul ca a pus la cale asasinarea premierului Benjamin Netanyahu si a ministrului Apararii, Yoav Gallan. Sunt prezentate si detalii

Iranul a pus la cale asasinarea premierului Benjamin Netanyahu, a ministrului apararii Yoav Gallant si…

5 ore ago

UE inaspreste masurile pentru anihilarea flotei petroliere din umbra a Rusiei. Moscova a infiintat numeroase companii-paravan

Utilizarea de catre Rusia a „flotei din umbra” este o tactica cheie pentru eludarea sanctiunilor…

2 ore ago