Razboi si intre Egipt si Etiopia? Presedintele Sissi: „Nu puneti Egiptul la incercare si nu incercati sa ii amenintati pe fratii sai, mai ales daca acestia ii cer sa intervina”

externe

Abdel Fattah el-Sissi

Presedintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi a declarat duminica, intr-un „mesaj adresat etiopienilor”, ca „Egiptul nu va permite nimanui sa ameninte Somalia sau sa ii afecteze securitatea”. Cuvintele liderului egiptean au venit dupa ce Etiopia a declarat ca ar putea recunoaste Somalilandul separatist pentru a avea acces la mare.  Somaliland si-a revendicat independenta in 1991, nu a fost niciodata recunoscuta de alte natiuni.

„Nu puneti Egiptul la incercare si nu incercati sa ii amenintati pe fratii sai, mai ales daca acestia ii cer sa intervina”, a declarat Sissi in timpul unei vizite a presedintelui somalez Hassan Sheikh Mohamud, citat de Deutsche Welle.

Comentariile vin dupa ce Etiopia a anuntat ca ar putea recunoaste independenta Somaliland, fost protectorat britanic. Acest lucru ar fi in schimbul unui acord privind inchirierea unui port care ar oferi Etiopiei acces la mare si posibilitatea de a stabili si opera o baza comerciala si navala de-a lungul unei portiuni de 20 de kilometri de coasta in Golful Aden pentru urmatorii 50 de ani.

Somalia a calificat memorandumul de intelegere din 1 ianuarie dintre Etiopia si Somaliland – care isi mentine propriul guvern, fortele de securitate si moneda, in ciuda lipsei de recunoastere internationala – drept un „act de agresiune”.

La aflarea vestii semnarii, presedintele somalez Sheikh Mohamud a declarat: „Nu vom sta cu mainile in san si nu vom asista pasivi la compromiterea suveranitatii noastre”.

Mogadishu a cerut Etiopiei sa se retraga din acordul „ilegal” si sa „reafirme suveranitatea si integritatea teritoriala a Somaliei”.

Sissi, care a declarat ca Egiptul nu va permite Etiopiei „sa incalce teritoriul Somaliei”, a criticat Adis Abeba pentru relatiile sale cu regiunea separatista.

Relatiile dintre Egipt si Etiopia au fost tulburate timp de peste un deceniu de constructia si exploatarea Marelui baraj etiopian, un mega-proiect de infrastructura pe care Etiopia l-a construit pe Nilul Albastru, in amonte de Egipt.

Discutiile dintre cele doua state, impreuna cu Sudanul vecin, nu au reusit pana acum sa produca un consens, in timp ce Cairo continua sa isi exprime ingrijorarea cu privire la accesil la apa.

Saptamana trecuta, ministrul egiptean de externe a catalogat Etiopia, „o sursa de instabilitate in regiune”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: