Ce sa intelegem din zecile de documente secrete ale Departamentului american al Apararii – harti, diagrame si fotografii – care circula acum pe internet?, se intreaba BBC.
Completate cu cronologii si zeci de acronime militare impenetrabile, documentele prezinta o imagine detaliata a razboiului din Ucraina.
Ele vorbesc despre victimele suferite de ambele parti si despre vulnerabilitatile militare ale fiecareia.
Cat de reale sunt aceste pagini tiparite, desfasurate si fotografiate? Si ce ne spun ele, lucruri pe care nu le stiam deja?
In primul rand: aceasta este cea mai mare scurgere de informatii americane secrete despre razboiul din Ucraina de la invazia pe scara larga a Rusiei de acum 14 luni. Unele dintre documente sunt vechi de sase saptamani, dar implicatiile sunt uriase.
Oficiali ai Pentagonului sunt citati spunand ca documentele sunt reale.
Informatiile din cel putin unul dintre ele par sa fi fost modificate grosolan dar, avand in vedere ca e vorba de aproape 100 de documente, acesta pare un detaliu relativ minor.
BBC a vazut mai mult de 20 dintre documente. Acestea includ relatari detaliate despre instruirea si echipamentele furnizate Ucrainei in timp ce aceasta alcatuieste doisprezece noi brigazi pentru o ofensiva care ar putea incepe in cateva saptamani.
Documentul spune cand vor fi gata brigazile si enumera toate tancurile, vehiculele blindate si piesele de artilerie care sunt furnizate de aliatii occidentali.
Una dintre harti include o „cronologie a terenurilor inghetate”, evaluand conditiile de teren din estul Ucrainei pe masura ce primavara avanseaza.
Dupa o iarna care a testat pana la limita apararea aeriana a Ucrainei, exista, de asemenea, o analiza sobra a capacitatii de aparare antiaeriana in scadere a Kievului, care incearca sa echilibreze resursele sale limitate pentru a proteja civilii, infrastructura critica si trupele sale de pe front.
Documentele care au facut obiectul unor scurgeri de informatii nu numai ca spun multe despre starea armatei ucrainene – dar vorbesc si despre unii dintre ceilalti aliati ai Washingtonului. De la Israel la Coreea de Sud, documentele dezvaluie dezbaterile interne pe care aceste tari le au cu privire la Ucraina.
Unele dintre documente sunt marcate ca fiind strict secrete, altele destinate pentru a fi impartasite doar cu cei mai apropiati aliati ai serviciilor de informatii americane.
Cat de mult din aceste informatii reprezinta noutati?
Multe dintre detaliile de aici sunt cunoscute. Doar ca sunt mult mai multe si sunt toate la un loc.
De exemplu, cifrele privind victimele. Nu este o surpriza sa aflam ca SUA estimeaza ca intre 189.500 si 223.000 de soldati rusi au fost ucisi sau raniti.
Cifra echivalenta pentru pierderile din Ucraina – intre 124.500 si 131.000 – este, de asemenea, in conformitate cu cifrele aproximative comunicate jurnalistilor in ultimele saptamani.
In ambele cazuri, Pentagonul spune ca are „incredere scazuta” in cifre, din cauza lacunelor de informatii, a securitatii operationale si a incercarilor deliberate, de ambele parti, de a induce in eroare.
In mod revelator, acesta este singurul loc in care s-a incercat modificarea documentelor pentru a face sa para ca Ucraina se confrunta cu cele mai mari pierderi de vieti omenesti.
O versiune care a aparut pe un site pro-rus de Telegram a luat numarul ucrainenilor „ucisi in actiune” („16k-17,5k”) si le-a pus pe cele din registrul rusesc, in timp ce a rasturnat cifrele din partea ucraineana, astfel incat acestea sa arate „61k – 71,5k”.
Toate acestea ne aduc la intrebarea cine a divulgat documentele si de ce?
Povestea modului in care documentele au ajuns de pe platforma de mesagerie Discord, pe 4Chan si pe Telegram, a fost deja spusa de Aric Toler de la grupul de investigatii de informatii cu sursa deschisa, Bellingcat.
Toler spune ca inca nu a fost posibila descoperirea sursei originale a scurgerilor de informatii, dar prezinta cum au aparut pe o platforma de mesagerie populara printre gameri la inceputul lunii martie.
Pe 4 martie, in urma unei discutii despre razboiul din Ucraina pe un server Discord frecventat de jucatorii jocului de calculator Minecraft, un utilizator a scris „poftim, aveti niste documente care au facut obiectul unor scurgeri de informatii”, inainte de a posta 10 dintre ele.
Este o forma de scurgere neobisnuita, dar nu unica.
In 2019, inainte de alegerile generale din Marea Britanie, documente referitoare la relatiile comerciale dintre SUA si Regatul Unit au aparut pe Reddit, 4Chan si alte site-uri.
La momentul respectiv, Reddit a declarat ca documentele necenzurate proveneau din Rusia.
Intr-un alt caz, anul trecut, jucatorii jocului online War Thunder au postat in mod repetat documente militare sensibile, aparent in incercarea de a castiga dispute intre ei.
Cea mai recenta scurgere de informatii este mai sensibila si potential daunatoare.
Ucraina si-a pazit cu zel „securitatea operationala” si nu poate fi fericita ca un astfel de material sensibil a aparut intr-un moment atat de critic.
Ofensiva de primavara a Ucrainei ar putea reprezenta pentru guvernul Zelenski un moment decisiv pentru a schimba dinamica pe campul de lupta si a stabili conditiile pentru discutiile de pace de mai tarziu.
La Kiev, oficialii au vorbit despre o posibila campanie de dezinformare din partea Rusiei.
Alti bloggeri militari au sugerat contrariul: ca totul face parte dintr-un complot occidental pentru a induce in eroare comandantii rusi.
In mod crucial, nu exista nimic in documentele scurse pana acum care sa indice directia sau orientarea contraofensivei Ucrainei.
Kremlinul ar trebui sa aiba deja o idee destul de buna despre amploarea pregatirilor Ucrainei (desi esecurile serviciilor de informatii ale Moscovei au fost foarte evidente pe tot parcursul razboiului), dar Kievul trebuie sa isi tina inamicul in suspans cu privire la modul in care se va desfasura campania, pentru a maximiza sansele de succes.
Presedintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidentiale, a afirmat vineri ca omul de afaceri…
Reteaua sociala americana Bluesky, care se doreste a fi o alternativa la X, a anuntat…
China a pregatit contramasuri impotriva companiilor americane daca presedintele ales Donald Trump reaprinde razboiul comercial…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, i-a cerut vineri lui Marcel Ciolacu sa prezinte dovada ca nu…
Discursul recent al lui Putin despre „noua ordine mondiala” la Clubul International de Discutii Valdai…
Prim-ministrul Croatiei l-a demis vineri devreme pe ministrul Sanatatii, Vili Beros, deoarece ministrul a fost…