Razboiul dintre Tariceanu si Dragnea incepe sa dea in clocot. Seful ALDE si-a pus oamenii sa ii atace pe ministrii PSD: „Va solicit ferm sa va reconsiderati decizia”
Vicepresedintele ALDE, deputatul Steluta Cataniciu, i-a transmis o scrisoare deschisa ministrului Educatiei, Valentin Popa (PSD), prin care ii solicita sa isi reconsidere decizia privitoare la alocarea locurilor bugetate in universitati. ”Cand rectori ai marilor universitati din tara sau membri ai unor foruri internationale de cel mai inalt nivel, precum Comisia de la Venetia, ne spun ca masurile noastre trebuie corectate, atunci, domnule ministru, trebuie nu doar sa ascultam cu atentie, ci si sa facem un singur lucru: sa le dam dreptate si sa corectam”, scrie Cataniciu in scrisoare. Scrisoarea apare in contextul in care tot mai mukte surse politice afirma ca relatiile dintre Tariceanu si Dragnea s-au racit considerabil.
”Ca parlamentar, membru al coalitiei de guvernare si, mai ales, in calitate de deputat de Cluj, va scriu pentru a va transmite nemultumirea profesorilor din Universitatea Babes-Bolyai, a studentilor si a intregii comunitati clujene, ca reactie la modalitatea de repartizare a locurilor bugetate din invatamantul superior. In urma deciziei pe care ati luat-o, nu doar UBB Cluj, ci si alte universitati renumite si-au exprimat nemultumirea in privinta algoritmilor folositi pentru a decide aceste scaderi care contravin unor norme prea bine cunoscute in mediul academic romanesc si international”, isi incepe Steluta Cataniciu scrisoarea deschisa adresata lui Valentin Popa, citata de news.ro.
Aceasta afirma ca ”ne raportam la cele mai cunoscute si recunoscute universitati romanesti, la cele mai prestigioase, cap de lista fiind Universitatea Babes-Bolyai Cluj , careia i-au fost taiate 277 de locuri bugetate pentru anul universitar 2018-2019”.
”UBB Cluj este cea mai mare universitate din tara, ocupand un loc semnificativ in topul universitatilor europene, remarcandu-se si prin caracterul sau multicultural. Vorbim despre cea mai bine clasata universitate din Romania, recunoscuta deopotriva in Europa si la nivel global, iar rezultatele si preocuparile stiintifice ale tinerilor cercetatori din cadrul acestei institutii de invatamant superior sunt apreciate peste tot in lume. Nivelul de excelenta al UBB a ajutat Clujul sa atraga o multitudine de investitori, din varii domenii de activitate, avand un aport insemnat in dezvoltarea economiei locale. In consecinta, aceste taieri nu doar ca afecteaza mediul academic clujean, dar pun o amprenta negativa asupra intregului oras – considerat pol national de crestere, menit sa asigure suport de dezvoltare pentru intreaga regiune de Nord – Vest a tarii”, mai scrie vicepresedintele ALDE.
Potrivit acesteia, ”nu poate fi acceptata nici scaderea numarului de locuri, nici o scadere de buget care ar veni la pachet cu aceasta”, Romania avand printre cele mai mici procente de oameni educati in universitate, comparativ cu restul UE.
”Chiar nu ne putem permite sa descurajam prin asemenea masuri Educatia, Cercetarea si Cultura, considerate varfuri de lance in procesul de dezvoltare a Romaniei. Domnule ministru, noi, oamenii politici alesi sau numiti in functii, putem si avem obligatia sa adoptam masuri administrative dupa cum consideram mai potrivit fata de cei care ne-au mandatat in diferite functii. Putem sa avem dezbateri, acorduri sau dezacorduri. Putem sa luam act de argumentele partenerilor de dialog sau ale adversarilor nostri politici, putem sa ne corectam sau nu deciziile, insa dincolo de orice discutie, cand rectori ai marilor universitati din tara, rectori care sunt membri ai Academiei Romane – unul recent ales in functia de presedinte al acestei institutii prestigioase, sau membri ai unor foruri internationale de cel mai inalt nivel, precum Comisia de la Venetia – ne spun ca masurile noastre trebuie corectate, atunci, domnule ministru, trebuie nu doar sa ascultam cu atentie, ci si sa facem un singur lucru: sa le dam dreptate si sa corectam”, mai scrie Steluta Cataniciu.
Aceasta ii solicita ”ferm” ministrului sa reconsidere decizia.
”Va solicit ferm sa va reconsiderati decizia, atat in numele alegatorilor din judetul Cluj, pe care ii reprezint, cat si in numele specialistilor din toate domeniile de activitate, care m-au contactat pentru a-si exprima dezacordul si ingrijorarea in privinta scaderii numarului de locuri bugetate din marile universitati ale tarii”, isi incheie vicepresedintele ALDE scrisoarea deschisa.
Ministrul Educatiei Nationale, Valentin Popa, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca cifrele de scolarizare pentru anul universitar 2018 – 2019 care au fost prezentate pana acum sunt cifre ”preliminare” care vor suferi modificari la alocarea finala. Popa afirma ca pentru prima data exista o fundamentare a acestor cifre, alocandu-se locuri speciale pentru domeniile prioritare si pentru elevii care provin din mediul rural, dar precizeaza ca s-a tinut, totusi, cont de repartzarile istorice de pana acum, in proportie de 90 la suta chiar in ceea ce priveste studiile de licenta.
Valentin Popa a facut precizarile in urma criticilor privind repartizarea locurilor pentru studiile universitare de licenta, master si doctorat finantate de la bugetul de stat in anul universitar 2018 – 2019.
Rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, a anuntat ca va da in judecata Ministerul Educatiei pentru ca a redus numarul locurilor bugetate si vorbeste despre „triumful mediocritatii si al gastilor politice”, afirmand ca nu exista nicio justificare rationala pentru reducerea numarului de locuri repartizate pentru anul 2018-2019 la toate cele trei studii de licenta si ca aceasta va afecta foarte mult Universitatea Bucuresti.
Ulterior, studentii din mai multe univeritati mari au anuntat greva japoneza ca reactie la reducerea numarului de locuri bugetate pentru anul universitar viitor.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.