Razboiul neconventional dus de Rusia in „zonele gri” din intreaga lume. Operatiuni ale Unitatii 161, unitate de sabotaj, subversiune si asasinat a GRU
Chiar si in timp ce bombele rusesti lovesc Ucraina, mercenarii si spionii Moscovei sunt ocupati cu tentative de a incendia si o mare parte din restul lumii, relateaza Business Insider.
„Rusia foloseste metode neconventionale pentru a-si extinde influenta si pentru a-si destabiliza adversarii – si face progrese in mai multe directii”, a avertizat un studiu al think tank-ului britanic Royal United Services Institute. Printre acestea se numara operatiuni secrete in Europa, mercenari care opereaza in Africa si stabilirea de legaturi cu comunitatile musulmane din Asia Centrala si Europa.
Pentru Rusia, razboiul conventional purtat in Ucraina si razboiul neconventional din „zona gri” purtat in intreaga lume sunt doua fete ale aceleiasi monede. „Amenintarea conventionala de escaladare este cea care descurajeaza represaliile impotriva activitatilor neconventionale, extinzand astfel domeniul de aplicare a ceea ce Rusia poate face”, se arata in studiul RUSI.
Astfel, de exemplu, destabilizarea Africii – si deturnarea atentiei si resurselor occidentale – va usura campania Rusiei in Ucraina, crede Kremlinul. Toate acestea inseamna ca „serviciile speciale” rusesti – spioni, asasini si propagandisti – isi vor continua eforturile.
Revolutia si subversiunea au fost modelul de actiune al Uniunii Sovietice si, mai tarziu, al Rusiei. „Manualul de joc rusesc a fost remarcabil de consecvent timp de decenii”, a remarcat RUSI.
„Abordarea generala consta in utilizarea operatiunilor de informare si a masurilor active pentru a manipula o populatie tinta, a mobiliza factiuni in sprijinul elitelor aliate si a paraliza sprijinul pentru elementele anti-ruse din conducerea unei tari. Operatiunile de informatii sunt folosite pentru a incerca seducerea elitelor prin oferirea de asistenta politicienilor care sustin interesele rusesti. In cele din urma, violenta poate fi folosita pentru a escalada tensiunile politice pana la punctul de criza sau, in alte contexte, pentru a izola o elita capturata”, se mai arata in analiza.
De exemplu, in 2016, serviciile de informatii militare rusesti au recrutat bande criminale pentru o tentativa de lovitura de stat menita sa impiedice Muntenegru sa adere la NATO (tentativa a dus in cele din urma la incarcerarea mai multor agenti si politicieni muntenegreni).
In februarie 2022, Moscova a incercat sa declanseze proteste de strada care sa „justifice interventia militara rusa, ajutata de colaboratori din cadrul guvernului ucrainean, deschizand calea pentru ca agentii rusi recrutati in interiorul parlamentului si statului ucrainean sa preia puterea”, a precizat RUSI.
Iar in Moldova, in 2022 si 2023, serviciul de securitate FSB al Rusiei a sperat ca protestele vor oferi o scuza pentru ca liderii pro-rusi sa ceara o interventie militara (desi „performanta slaba a armatei ruse in Ucraina” i-a facut pe acesti lideri sa ezite, a precizat RUSI).
Din nefericire pentru presedintele rus Vladimir Putin, succesorii KGB-ului au avut un bilant mai putin stralucit. Centrul de pregatire a specialistilor in informatii 161 – unitatea de sabotaj, subversiune si asasinat a GRU (serviciile secrete militare rusesti) – a acumulat multiple esecuri in ultimul deceniu, inclusiv lovitura de stat nereusita in Muntenegru in 2016 si incercari de a alimenta violentele in Ucraina si Moldova pentru a justifica interventia militara rusa.
„Motivele esecului au fost aceleasi”, au declarat analistii RUSI Jack Watling, Oleksandr Daniliuk si Nick Reynolds. „O securitate operationala slaba care a facut ca serviciile de securitate din tarile vizate sa descopere ce se punea la cale”, se arata in analiza RUSI. In plus, multe natiuni europene au expulzat diplomati si spioni rusi dupa invazia din februarie 2022 in Ucraina.
Fara sa se descurajeze, Rusia si-a reconstruit capacitatea de razboi neconventional. Pentru a crea o retea de sprijin pentru agentii sai din Europa, a trecut de la utilizarea oamenilor de afaceri rusi si a expatriatilor rusi la utilizarea mafiei rusesti si la recrutarea de studenti straini din universitatile rusesti.
„Pe masura ce razboiul din Ucraina se prelungeste, Rusia are interesul de a crea crize mai departe”, a precizat RUSI. „Balcanii prezinta un set de oportunitati deosebit de serioase pentru astfel de operatiuni. Rusia are, de asemenea, un interes activ in destabilizarea partenerilor Ucrainei si, avand in vedere ca urmeaza o serie de alegeri in Europa, exista o gama larga de oportunitati pentru a exacerba polarizarea”, se mai arata in analiza.
In acelasi timp, Ramzan Kadirov, puternicul lider al republicii rusesti Cecenia, incearca sa extinda influenta Moscovei in randul musulmanilor din Asia Centrala si din Balcani. „Propaganda oficiala rusa si retelele de influenta ascunsa care opereaza in tarile musulmane rostogolesc o imagine romantica a lui Kadirov ca aparator al islamului”, a declarat RUSI.
In mod interesant, expertii RUSI au concluzionat ca cea mai buna aparare a Occidentului impotriva razboiului neconventional rusesc nu este sa respinga potopul de propaganda si stiri false al Moscovei. „Contracararea dezinformarii – desi importanta – este mult mai putin importanta decat oprirea accesului Rusiei la elite si a influentei asupra acestora. Acest lucru poate fi realizat prin expunerea si arestarea agentilor sai, a ofiterilor de informatii si a activitatilor sale”, se mai arata in analiza RUSI.