Razboiul NEVAZUT, Turcia va primi o lovitura naucitoare. PUTIN, tatucul unui nou STAT al kurzilor
Odata cu doborarea bombardierului rusesc, Su-24, de catre Turcia, relatiile dintre cele doua tari s-au racit semnificativ, acestea intrand intr-un joc de-a sorecele si pisica, atat declarativ cat si diplomatic.
Astfel, fronturile de lupta au devenit altele, mutandu-se cumva in spatele scenei de actiune. De multe ori, in razboi, a te alia cu dusmanul dusmanului, este calea cea mai aleasa. Exact asta incearca Putin: sa atraga de partea lui kurzii din nordul Irakului si sudul Turciei.
La inceputul acestei luni, Partidul Sirian al Uniunii Democratice Kurde (PYD) a deschis oficial un birou de reprezentanta in Moscova, primul de acest fel dintr-o tara straina. Intre timp, in Siria, aripa armata a PYD foloseste arme rusesti si primeste sprijin aerian rus, pentru a-si extinde controlul asupra unui teritoriu cat mai mare de-a lungul granitei siriano-turce, scrie Rusia Insider.
Ankara nici nu avea cum sa nu intre in alerta, PYD fiind de fapt o aripa a PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, care si-a intensificat insurgenta in sud-estul Turciei unde, de peste trei decenii, lupta pentru infiintarea unui stat autonom. Evident, Erdogan a declarat ca vizeaza distrugerea PKK, dar Turcia nu a reusit sa faca acest lucru in 30 de ani.
PKK, probabil, nu a fost niciodata mai bine pozitionat militar si diplomatic asa cum este acum. Exploatand pierderea controlului statului central asupra teritoriilor din nord, PKK a profitat construindu-si sediul central in Muntii Qandil din nordul Irakului. Recent, prin intermediul PYD, a preluat guvernarea asupra provinciei autonome Rojava din Siria.
Cel mai important este, fara indoiala, faptul ca prin lupta sa impotriva ISIS, PKK si-a castigat legitimitatea internationala mult visata. Intrucat, in 1997, Washington declara oficial PKK ca fiind o organizatie terorista, urmandu-i Parlamentul European in aceeasi directie, astazi Fortele Speciale ale SUA antreneaza strategic si inarmeaza filiala PKK din interiorul Siriei.
Washington isi justifica actiunea spunand ca PYD este separat de PKK, dar, pe de alta parte, se depun eforturi intense, atat in SUA cat si in Europa, de a sterge eticheta de teroristi de pe blazonul PKK.
Odata aprinse relatiile cu Rusia si avand recunostinta Occidentului, PKK isi poate realiza visul: crearea unui stat autonom in nordul Irakului si sudul Turciei. PKK si Rusia au dusmani comuni: ISIS si Turcia. Prin colaborarea sa cu luptatorii kurzi, Moscova poate continua razboiul cu ISIS, pedepsind astfel Turcia, dejucand planurile SUA in Siria si, astfel, poate provoca o ruptura intre Turcia si SUA, afectand astfel relatile NATO.
Observatorii internationali constata ca alianta de astazi dintre Rusia si PKK nu este ceva cu totul neobisnuit, legatura ruso-kurda fiind o trasatura constanta a geopoliticii din Orientul Mijlociu pentru mai mult de doua sute de ani, de cand Ecaterina cea Mare a comandat publicarea unei gramatici kurde in 1787.
Interesul pentru kurzi al tarinei nu fost, insa, pur academic. Triburile de kurzi, oficial recunoscute de taristi, au fost actori importanti de-a lungul frontierelor sudice ale Rusiei. Incepand cu 1807, kurzii au jucat un rol important in razboaiele Rusiei cu Persia si Turcia Otomana.
Kurzi aveau motivele lor pentru alianta cu Rusia: resentimente fata de persi, interferenta otomanilor in afacerile lor tribale sau, pur si simplu, din oportunism. Relatiile dintre cele doua parti au continuat de-a lungul secolelor, astfel ca s-a ajuns pana acolo unde kurzii erau instruiti in univeristatile din Rusia, incercand sa isi ridice poporul din saracie si ignoranta.
Izbucnirea Primul Razboi Mondial a stopat insa aceste visuri de glorie ale kurzilor.
Pana la izbucnirea razboiului, mai multi sefi kurzi au incercat sa colaboreze cu rusii pentru a starpi dominatia otomana din Anatolia de est. Relatiile dintre parti au continuat peste ani, pentru ca rusii aveau nevoie de o infrastructura de actiune in zona si, mai ales, de oameni care sa culeaga informatii.
Pe de alta parte, kurzii s-au dovedit a fi arma perfecta impotriva cecenilor din Caucaz, sprijiniti de Turcia. Fiind mult mai multi kurzi in Turcia decat ceceni in Rusia, separatismul kurd a ridicat mari probleme statului turc, fata de problemele separatismului cecen ridicate Rusiei. Mai simplu spus: daca asmuti cecenii pe mine, asmut kurzii pe tine.
Astazi, Rusia sustine in mod energic miscarea nationala kurda. Rusia este acum o sursa buna de arme si informatii pentru kurzi, dar, spre deosebire de SUA, se dovedeste a fi un actor principal in Siria. Rusia, in calitate de tara membra si membru permanent al Consilului de Securitate al ONU, poate oferi ajutor kurzilor pe mai multe niveluri. Si, mai presus de toate, spre deosebire de SUA, Rusia poate oferi ajutor kurzilor, nefiind constransa de nicio legatura militara cu Turcia, tara membra NATO.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook