externe

Razbunarea Chinei. Beijingul lanseaza o ancheta antidumping privind importurile de carne de porc din UE

China a anuntat luni ca a lansat o investigatie antidumping privind importurile de carne de porc din Uniunea Europeana, cel mai recent pas intr-un conflict comercial tot mai mare intre blocul comunitar si cel mai mare partener economic al sau, relateaza France24.

Carnea de porc este cea mai populara carne din China si un element de baza al alimentatiei in a doua cea mai populata natiune din lume.

Importurile de carne de porc si de subproduse din carne de porc din tarile UE au totalizat anul trecut peste trei miliarde de dolari, conform datelor vamale ale Beijingului.

Ancheta de luni este un raspuns la o cerere depusa de o grupare comerciala locala in numele producatorilor interni, a precizat Beijingul.

„Ministerul Comertului a deschis o ancheta antidumping privind importurile de carne de porc si subproduse de porc relevante originare din Uniunea Europeana”, a anuntat ministerul intr-un comunicat.

Aceasta urmeaza dupa decizia UE de saptamana trecuta de a aplica tarife suplimentare de pana la 38% la importurile de automobile electrice chineze incepand de luna viitoare, dupa o ancheta antisubventie.

Comisia Europeana a propus majorari provizorii ale tarifelor pentru producatorii chinezi de 17,4% pentru BYD, principalul producator de pe piata, 20% pentru Geely si 38,1% pentru SAIC.

UE a precizat ca suma depinde de nivelul subventiilor de stat primite de firme.

Beijingul a avertizat ca tarifele ar „dauna intereselor proprii ale Europei” si a condamnat „protectionismul” blocului.

In urma anuntului privind tarifele, Beijingul a intensificat amenintarile ca ar putea viza exporturile UE, inclusiv carnea de porc si produsele lactate.

Spania este cel mai mare exportator de carne de porc si subproduse din carne de porc din UE catre China, conform datelor.

In ianuarie, Beijingul a lansat o investigatie antidumping privind coniacul importat din UE, intr-o miscare considerata ca vizand Franta, care a facut presiuni pentru ancheta Comisiei.

Ministerul Comertului a declarat saptamana trecuta ca industriile nationale „au dreptul” de a solicita anchete privind importurile pentru „a-si proteja propriile drepturi si interese legitime”.

De asemenea, Beijingul a declarat saptamana trecuta ca „isi rezerva dreptul” de a depune o plangere la Organizatia Mondiala a Comertului cu privire la noile tarife planificate de UE.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Minzatu, probleme la Bruxelles din cauza casei din Brasov. Liderul grupului PPE: „Exista inca intrebari legate de proprietatea ei care necesita clarificare”

Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat marti seara,…

5 ore ago

Activisti de mediu din Italia il indeamna pe papa sa opreasca „sacrificarea” unui copac de 200 de ani pentru Craciun

Activstii de mediu din provincia Trentino din nordul Italiei au inceput o campanie pentru a…

9 ore ago

Echipaj Wizz Air afectat de vapori toxici in timpul zborului de la Cluj Napoca la Barcelona

Doi membri ai echipajului unui zbor Wizz Air care a decolat de la Cluj Napoca…

8 ore ago

Greva la Arhivele Nationale Bistrita-Nasaud. Angajatii solicita egalitate salariala si conditii de munca decente

Angajatii de la Arhivele Nationale din Bistrita-Nasaud au declansat o greva generala pe termen nelimitat,…

8 ore ago