politica

Razbunarea lui Ciolacu, masurile decise dupa scandalul cu PNL privind pensiiile. Ultimatum pentru Bolos, iar seful Casei de Pensii, tot PNL, este convocat sa explice „colapsul asta”

In urma crizei guvernamentale de joi, in care ministrul de Finante, Marcel Bolos, a refuzat initial sa semneze noua lege a pensiilor, invocand ca nu ajung banii pentru cresterile propuse, premierul Ciolacu a decis sa ia mai multe masuri care ii vizeaza pe reprezentantii PNL.

Surse guvernamentale au declarat pentru aktual24.ro ca Ciolacu a decis sa il convoace, saptamana viitoare, pe presedintele Casei Nationale de Pensii, Daniel Baciu, pentru „a prezenta situatia pe care a gasit-o acolo” si sa „explice de ce e colapsul asta”. Baciu este membru PNL.

De asemenea, Ciolacu i-a cerut lui Marcel Bolos  „sa vina sa prezinte recomandari pentru punerea in aplicare a masurilor pe care le-a propus”.

In plus, pentru Ciolacu a mai decis sa suplimenteze bugetul Administratiei Prezidentiale cu 6,7 milioane de lei. pentru „transport si buna functionare”.

>Legea pensiilor a fost adoptata joi de Guvern, a anuntat triumfator prim-ministrul Marcel Ciolacu, joi seara. Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a refuzat initial sa dea aviz legii, aratabd ca nu exista sursa de finantare. Ulterior, legea a fost avizata cu rezerve.

„Legea pensiilor a fost adoptata! Nu exista ‘nu vreau’ sau ‘nu pot’ atunci cand vine vorba de pensionari. Acest Guvern le va face dreptate!”, a transmis Marcel Ciolacu, intr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ministerul de Finante a avertizat ca se vor gasi bani pentru maririle propuse doar daca vor creste taxele si impozitele: „impactul suplimentar generat de intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor incadrarea intr-o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar nu mai este posibila fiind necesare masuri suplimentare de crestere a veniturilor, respectiv de crestere a taxarii mediului de afaceri si a populatiei”.

Iata cum arata rezervele Ministerului de Finante:

„Fata de cele prezentate va restituim proiectul de lege avizat conditionat cu urmatoarele masuri:

1. Asumarea de catre Guvernul Romaniei a unui pachet legislativ de majorare a veniturilor bugetului de stat, incepand cu anul 2025, care sa asigure un nivel suplimentar minim de 1,8% din PIB, respectiv echivalentul minim a sumei de 33 mld lei, inclusiv cu respectarea conditiilor prevazute in jalonul 206 din PNRR privind reforma fiscala;

2. Asumarea de catre Guvernul Romaniei a depasirii tintei de deficit bugetar si a eventualelor implicatii referitoare la depasirea tintei de deficit bugetar estimata astfel:

– Deficit bugetar 2024: -5,5% din PIB;

– Deficit bugetar 2025: -6,1% din PIB;

– Deficit bugetar 2026: -5,4% din PIB;

– Deficit bugetar 2027: -4,7% din PIB;

3. In situatia in care dupa intrarea in vigoare a noii Legi a pensiilor se constata din evolutia executiei bugetare o deteriorare a evolutiei deficitului bugetar se va analiza posibilitatea esalonarii/aplicarea etapizata a cresterilor de pensii generate de recalcularea acestora.

4. Asumarea unui pachet legislativ pentru consolidarea capacitatii institutionale a ANAF, AVR si MF inclusiv masuri pentru digitalizarea sistemului finantelor publice;

5. Asumarea unui pachet legislativ suplimentar pentru combaterea evaziunii fiscale (inclusiv pentru accelerarea incasarii prejudiciilor din infractiuni economico-financiare);

6. Continuarea masurilor pentru reducerea de cheltuieli publice si utilizarea eficientarilor a fondurilor alocate pentru finantarea serviciilor publice.

Fara asumarea acestor masuri propuse la punctele 1-6 avizul pentru Lege nu poate fi decat negativ intrucat impactul bugetar este nesustenabil pentru Statul Roman”, se arata in aviz.

Urmareste-ne si pe:
Bogdan Constantinescu

Share
Published by
Bogdan Constantinescu

Recent Posts

China a inaugurat un megaport in Peru. America de Sud, urmatorul continent dupa Africa in care China isi extinde interesele

La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…

49 de minute ago

Gazprom spune ca, in pofida opririi livrarilor catre Austria, exporturile de gaze rusesti catre Europa sunt stabile

Producatorul rus de gaze Gazprom a anuntat ca livreaza, sambata, 42,4 milioane de metri cubi…

4 ore ago

Nava-spion a Rusiei, „condusa” fortat afara din zona de „cabluri esentiale” din Marea Irlandei. Securitatea traficului global de internet, amenintata de Moscova

Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…

4 ore ago

A inceput Postul Craciunului 2024. Ce nu au voie romanii sa manance timp de 40 de zile si cand sunt evenimente cu dezlegare la peste

Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…

2 ore ago

In ciuda crizei industriei auto, Stellantis promite ca nu va inchide fabrici si nu va concedia angajati in Italia

Gigantul auto Stellantis (cu marcile Fiat, Alfa Romeo si Lancia, in Italia) nu are intentia…

4 ore ago

Politistii de penitenciare vor protesta luni in fata sediului ANP

Luni, 18 noiembrie, politistii de penitenciare, reprezentati de Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor…

O oră ago