Reactia autoritatilor romane dupa avertizarea Ambasadei SUA privind posibile amenintari la adresa lacaselor de cult

news

Recentele avertismente de securitate emise de Ambasada Statelor Unite la Bucuresti au starnit ingrijorare cu privire la siguranta lacaselor de cult din Romania, vizand in special sinagogi, temple si moschei, in perioada 11-13 octombrie.

Avertizarea a coincis cu sarbatoarea evreiasca Iom Kipur, o sarbatoare importanta pentru comunitatea evreiasca, marcata prin post si rugaciune, fiind una dintre cele mai solemne din calendarul religios iudaic.

Ambasada SUA a semnalat existenta unor posibile amenintari la adresa acestor lacasuri de cult, fara a oferi detalii specifice cu privire la natura lor. In acest context, ambasada a recomandat prudenta sporita, indemnand cetatenii americani si romani sa evite locurile aglomerate si sa ramana vigilenti.

Serviciul Roman de Informatii (SRI), prin vocea purtatorului de cuvant Ovidiu Marincea, a transmis ca nu detine informatii care sa justifice o ridicare a nivelului de alerta terorista. Totusi, avand in vedere contextul international si semnificatia religioasa a evenimentelor, SRI si alte structuri de securitate vor mentine o supraveghere sporita pentru a preveni eventualele incidente. Marincea a subliniat ca monitorizarea va continua, astfel incat siguranta publica sa fie mentinuta la standardele obisnuite.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a intervenit, la randul sau, cu masuri suplimentare, prin care structurile sale:  politisti, jandarmi si politisti de frontiera care vor fi mobilizate pentru a asigura ordinea si securitatea in zonele unde au loc ceremonii religioase sau in locurile aglomerate.
MAI a facut un apel catre cetateni sa raporteze orice activitati suspecte la numarul de urgenta 112, accentuand necesitatea colaborarii publicului pentru prevenirea oricaror incalcari ale legii.

Iom Kipur, sarbatorit pe 11 octombrie, este cea mai importanta sarbatoare evreiasca, marcata de un post sever de 25 de ore si rugaciuni, fiind o zi de pocainta si reflectie. Aceasta incheie cele zece „Zile ale Penitentei” (Yamim Noraim), care incep cu Ros Hasana (Anul Nou evreiesc).

Aceste masuri preventive si colaborarea dintre autoritatile romane si americane subliniaza importanta mentinerii sigurantei publice intr-un context international sensibil, avand in vedere amenintarile globale si semnificatia sarbatorilor religioase.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: