Reactia BOR dupa ce Guvernul a stabilit noile reguli privind accesul in biserici: „Folosirea linguritei comune nu a fost sursa de contaminare pentru vreun credincios ortodox”

news

Patriarhia Romana a emis, sambata, un comunicat de presa ca urmare a ordinului Guvernului prin care sunt stabilite noile conditii privind accesul in biserici.

„Obiectele de folosinta perpetua (Potir, disc, steluta si lingurita) se curata(!) inainte de folosire si dupa folosirea acestora. Reamintim ca in practica Bisericii Ortodoxe Universale, folosirea linguritei comune, la impartasirea euharistica, nu a fost in trecut si nici in ultimele doua luni de pandemie sursa de contaminare pentru vreun credincios ortodox”, sustine BOR.

Comunicatul integral al Patriarhiei:

Ordinul Ministerul Sanatatii si Ministerului Afacerilor Interne referitor la masurile sanitare specifice pentru desfasurarea activitatii relgioase in contextul pandemiei este adresat in mod egal tuturor cultelor religioase din Romania.

Textul referitor la folosirea obiectelor de cult cu care credinciosii din varii religii intra in contact in cadrul ritualurilor este unul general, realist gandit in cheia fireasca a neutralitatii religioase care defineste relatia democratica a Statului roman cu toate cultele din Romania.

Masurile sanitare specifice mentionate in Ordin cu privire la obiectele de cult sunt urmatoarele:

1. In cadrul ritualurilor religioase in care se vor folosi obiecte de cult care intra in contact cu credinciosii, aceste se vor dezinfecta dupa fiecare utilizare.
2. Se vor dezinfecta periodic, o data la patru ore, obiectele sau suprafetele frecvent atinse.

Respectivele „obiecte de cult” mentionate la punctul 1. sunt acelea pe care unii credinciosi le ating in semn de veneratie fata de Dumnezeu, fata de persoanele sfinte pe care acestea le reprezinta (sfintele icoane, sfanta Cruce, Sfanta Evanghelie etc), sau fata de prezenta sacrului in obiecte semnificante religios in spatiul credintei oamenilor din toate cultele si religiile.

In cazul Bisericii Ortodoxe, aceasta a transmis public „Indrumarile” sale bisericesti pentru starea de alerta in data de 14 mai. Aceste indrumari amanuntite raman perfect valabile si in contextul recent publicatului Ordin, precum si in deplina consonanta cu masurile sanitare specificate de acesta.

Concret, obiectele de folosinta perpetua (Potir, disc, steluta si lingurita) se curata(!) inainte de folosire si dupa folosirea acestora.

Reamintim ca in practica Bisericii Ortodoxe Universale, folosirea linguritei comune, la impartasirea euharistica, nu a fost in trecut si nici in ultimele doua luni de pandemie sursa de contaminare pentru vreun credincios ortodox.

Recent, doua instante judecatoresti din Constanta si Cluj au confirmat ca nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus care „sa fi fost legate de oficierea slujbelor religioase”, ca „impartasirea mai multor persoane cu aceeasi lingurita nu a condus la imbolnavirea vreunei persoane cu coronavirusul SARS-CoV-2” si ca nici au existat suspiciuni de infectare in randul preotilor din cadrul celor doua Arhiepiscopii vizate de aceasta cercetare.

Cu toate acestea, intrucat Biserica Ortodoxa a perceput realist si intelegator framantarea, ingrijorarea unor credinciosi si teama autoritatilor care gandesc inevitabil in termeni seculari, nu religiosi, modalitati de protejare a populatiei, Patriarhia Romana a comunicat recent decizia Sfantului Sinod, aceea ca „impartasirea comuna” din timpul Sfintei Liturghii sa se amane o foarte scurta perioada de timp pentru consultarea cu celelalte Biserici Ortodoxe pe tema modalitatii impartasirii credinciosilor in contextul unei pandemii, impartasire care s-a facut si se va face totdeauna „dintr-o singura paine” si „dintr-un singur pahar al binecuvantarii”.

Asadar, modalitatea de impartasire cu tot ce presupune ea va fi decisa exclusiv de Biserica in spiritul comuniunii si discernamantului duhovnicesc.
In acelasi timp exista permanent posibilitatea „impartasirii individuale” a tuturor credinciosilor dupa Sfanta Liturghie sau in orice alta zi decisa de preotul duhovnic.

Indrumarile sanitare comunicate si respectate de Biserica in legatura cu folosirea spatiului ei liturgic sunt urmatoarele:

1. La intrare si iesire sa nu fie necesara atingerea/prinderea manerului. Acolo unde este posibil, usa de intrare trebuie sa fie diferita
de cea de iesire, pentru a se evita intersectarea credinciosilor.
2. La intervale de patru ore, potrivit dispozitiilor autoritatilor, lacasul de cult urmeaza a fi bine aerisit.
3. La intrarea in biserica, vor fi amplasate solutii de dezinfectare, iar fiecare credincios care intra in biserica isi va dezinfecta mainile.
4. In perioada de pandemie, se va evita atingerea sau sarutarea sfintelor icoane si a sfintelor moaste, precum si a mainii slujitorilor Sfantului Altar. Evlavia pentru sfintele icoane si pentru sfintele moaste se poate arata printr-o inchinaciune, insotita de semnul Sfintei Cruci, iar respectul pentru ierarh si preot printr-un gest de inclinare a capului.

Ordinul pentru aprobarea regulilor privind accesul in lacasele de cult, distanta minima de siguranta si masuri sanitare specifice pentru desfasurarea activitatilor religioase a fost publicat, vineri seara, in Monitorul Oficial, una din prevederile importante fiind aceea ca la slujbele desfasurate in interiorul bisericilor pot participa maximum 16 persoane.

In anexa documentului se prevede ca accesul credinciosilor in lacasele de cult si in locatiile unde se organizeaza slujbe cu caracter privat se va face limitat, astfel incat sa fie asigurata o suprafata de minim 4mp pentru fiecare persoana si o distanta de minim 2 m intre persoane.

Slujbele care se vor oficia in aer liber, se vor desfasura cu mentinerea distantei de 1,5 m intre persoane.

La intrare, persoanele sunt obligate sa isi dezinfecteze mainile cu dezinfectant pe baza de alcool pus la dispozitie de organizatorii evenimentului religios.

Activitatile religioase in interiorul lacaselor de cult si in locatiile unde se organizeaza slujbe cu caracter privat se desfasoara cu participarea unui numar de maximum 16 persoane, purtarea mastii, astfel incat sa acopere gura si nasul, fiind obligatorie.

In ordin se mai precizeaza ca la ritualurile religioase unde se folosesc obiecte de cult care intra in contact cu credinciosii, acestea se vor dezinfecta dupa fiecare utilizare. Se vor dezinfecta periodic, o data la patru ore, obiectele sau suprafetele frecvent atinse (de exemplu, manerele usilor, balustrade, scaune).

Documentul este semnat de catre ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, si Romica Andrei Baciu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: