Reactia BOR la propunerea ca Pastele sa fie sarbatorit de ortodocsi odata cu catolicii si protestantii: „BOR a adoptat calendarul indreptat (corectat) de la data de 1 octombrie 1924”

news

BOR a reactionat, luni, prin vocea purtatorului de cuvant Vasile Banescu la propunerea mai multor intelectuali apropiati de Biserica ca ortodocsii romani sa fie celebreze Pastele odata cu catolicii si protestantii.

„In legatura cu propunerea exprimata de mai multi intelectuali crestini, real si onest implicati in viata Bisericii, propunere legata de discutarea la nivel sinodal pe marginea problemei sarbatoririi Pastelui la o data comuna in toata lumea crestina, va rog sa primiti urmatoarele precizari:

Posibilitatea si dorinta sarbatoririi Pastelui la aceeasi data in toata lumea crestina au ratiuni si justificari depline, ramanand un ideal absolut dezirabil, asa cum este si firesc, asa cum a fost si dorinta constanta a Sfintilor Parinti ai Bisericii crestine primare.

Solutionarea acestei probleme, care NU este una de natura dogmatica, ci una de unitate inter-bisericeasca, presupune reinceperea unor consultari intre Bisericile Ortodoxe si decizia unui viitor si necesar Sinod pan-ortodox.

Este de mentionat ca aceste discutii s-au purtat frecvent si intens de-a lungul timpului, inclusiv de-a lungul secolului trecut.

Asa cum se stie, BOR a adoptat calendarul indreptat (corectat) de la data de 1 octombrie 1924. Nu toate Bisericile Ortodoxe au facut-o insa (Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxa Rusa, Biserica Ortodoxa Sarba, Biserica Ortodoxa a Georgiei si Biserica Ortodoxa din Macedania).

Ceea ce ridica, desigur, o intrebare: in ce consta concret valoarea fidelitatii fata de un calendar dovedit stiintific ca (actualmente) eronat (ramas in urma cu 13 zile)?

Ceea ce constituie si cauza majora a problemei sarbatoririi Pastelui la o data diferita in lumea crestina apuseana si rasariteana.

Ratiunea pentru care Bisericile Ortodoxe care au adoptat in mod firesc calendarul corectat au decis totusi (in 1927) sa sarbatoreasca in continuare (doar) Pastele impreuna cu celelalte Biserici refractare la aceasta indreptare calendaristica a fost si este inca pastrarea unitatii ortodoxe in jurul celei mai importante sarbatori crestine: Invierea Domnului.

Este vorba despre o foarte veche discutie, ale carei radacini coboara chiar inainte de secolul IV, cand a avut loc primul Sinod Ecumenic (Niceea, 325) si care implica in mod normal un acord general.

Criteriile fixate la Sinodul de la Niceea din anul 325 pentru calcularea datei Pastilor sunt urmatoarele:

1. Pastele se va serba intotdeauna duminica (ziua Invierii Domnului)
2. Aceasta duminica va fi cea imediat urmatoare lunii pline de dupa echinoctiul de primavara (20 martie)
3. Cand 14 Nisan (din calendarul iudaic) sau prima luna plina de dupa echinoctiul de primavara cade duminica, Pastele crestin va fi serbat in duminica urmat,oare, pentru a nu se serba odata cu Pastele iudaic, dar nici inaintea acestuia”, a transmis purtatorul de cuvant al BOR, Vasile Banescu.

Teodor Baconschi, fost ministru de Externe,  si profesorul Adrian Papahagi, ambii apropiati de Biserica Ortodoxa Romana, au cerut duminica prin postari pe Facebook ca BOR sa celebreze Pastele odata cu catolicii si protestantii.

„Dupa Pasti, voi initia un amplu demers national, solicitand Adunarii Nationale Bisericesti si Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane sa calculeze data Pastilor pe calendarul gregorian (de care oricum tine seama Craciunul) astfel incat sa sarbatorim Invierea alaturi de toata crestinatatea apuseana (incluzandu-i aici, de pilda, pe ortodocsii finlandezi), si alaturi de concetatenii nostri catolici sau protestanti, fie ei maghiari, sasi, romani sau orice.

Acest decalaj de calendar e foarte suparator si pentru milioanele de romani care locuiesc in Occident, dar nu pot beneficia de zilele libere acordate de statele de resedinta, pentru a sarbatori Pastele alaturi de rudele din tara, si trebuie sa-si ia zile suplimentare de concediu. N-au decat sa ne urmeze exemplul si grecii, bulgarii si ceilalti, daca vor comuniune”, a scris Adrian Papahagi.

Si Cristian Preda, decanul Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti, s-a alaturat propunerii.

„Da, duminica in care sarbatorim Pastele ar trebui calculata dupa calendarul gregorian, asa cum se face si-n cazul Craciunului. Ma alatur, de aceea, propunerii facute Adunarii Nationale Bisericesti si Sfantului Sinod al BOR de catre Adrian Papahagi si Teodor Baconschi”, a scris Cristian Preda pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: