Reactia dura a lui Klaus Iohannis fata de valiza lui Dragnea: „Ieri am avut un exemplu de parada”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a taxat drept „fake news” declaratiile lui Liviu Dragnea de luni, cand a aparut la Parlament cu o valiza incarcata cu dosare „acuzatoare” la adrsa presedintelui.

Intr-un discurs sustinut la conferinta ”Educatia rescrie povestea”, Iohannis a facut o scurta referire la acest episod penibil din Parlament.

”Ne confruntam cu amenintari specifice care risca sa puna in pericol chiar democratia si statul drept. Fenomenul fake news, si ieri am avut un exemplu de parada, manipularea de orice fel a informatiei de interes public si un populism crescut, care amageste cu minciuni si promisiuni prea putin sustenabile, sunt potentiale pericole la adresa democratiei. Auzim ca UE ar fi vinovata pentru diferite probleme din Romania. Este modul unor politicieni de a-si ascunde propriile esecuri si de a gasi un vinovat de serviciu”, a spus Klaus Iohannis.

El a adaugat ca exita riscul ca astfel de atacuri sa devina credibile, iar singura forma de imunizare impotriva populismului si demogagiei este educarea copiilor in ceea ce priveste drepturile si libertatile fundamentale si statul de drept.

Presedintele Romaniei a participa marti la conferinta ”Educatia rescrie povestea”– aniversarea a 5 ani de Teach for Romania, potrivit Administratiei Prezidentiale.

Discursul integral:

Va felicit, in primul rand, pentru aniversarea a cinci ani de activitate Teach for Romania in tara noastra, este un succes!

Organizatia dumneavoastra este un foarte bun exemplu de succes al unei initiative bazate pe voluntariat, care a ajuns sa faca o reala diferenta in comunitatile in care activeaza.

Prin implicarea dumneavoastra, asigurati o educatie de calitate si in acele zone marginalizate ale caror nevoi sunt prea des ignorate de catre decidentii politici. Mii de elevi au avut sansa de a invata in clasele profesorilor Teach for Romania si de a beneficia, astfel, de o experienta scolara noua si motivanta.

Efectele acestor schimbari sunt importante pentru ca se fac simtite si in afara clasei ori a scolii, printre cele mai semnificative fiind recapatarea increderii, atat a elevilor, cat si a familiilor acestora, si as adauga si a dascalilor, in fortele proprii si in posibilitatea unui viitor mai bun prin educatie.

Rolul dascalului este fundamental in progresul unei natiuni, in progresul oricarei natiuni, in progresul natiunii noastre.

Este un adevar pe care il intelegem mai profund in acest an in care celebram Centenarul Marii Uniri si rememoram misiunea pe care si-au asumat-o dascalii in pregatirea, dar si in desavarsirea unitatii nationale.

In multe privinte, lupta pentru educarea tuturor copiilor a fost unul dintre motoarele Unirii, care a permis, la vremea respectiva, consolidarea identitatii nationale a romanilor din afara Vechiului Regat, dar si intarirea unitatii nationale dupa Marea Unire.

Astazi, la 100 de ani de la acel moment fondator, continuam sa tintim spre acelasi obiectiv. Sunt in continuare, din pacate, diferente prea mari in nivelul de calitate al actului educational in functie de regiunea in care locuiesc sau de mediul de provenienta al copiilor.

Aceasta situatie nu mai poate continua, iar educatia trebuie adaptata contextului actual, in care economia devine tot mai digitalizata si societatea tot mai interconectata.

Aici, rolul vostru, dragi profesori Teach for Romania, este unul crucial. Un cadru didactic bun este foarte valoros, in schimb, o intreaga echipa de profesionisti are intr-adevar capacitatea de a transforma comunitatea scolara in care activeaza.

Atat atentia suplimentara acordata elevilor, cat si utilizarea de abordari inovative si incluzive in predare si invatare, pot ajuta destinele unor copii care altminteri riscau sa acumuleze prea putin in anii de scoala.

O astfel de schimbare ne dorim in intregul sistem de educatie din Romania, pentru ca tara noastra nu va fi maine cea pe care ne-o dorim daca nu oferim astazi fiecarui copil competentele de care are nevoie pentru a-si indeplini visurile si pentru a contribui la bunastarea intregii comunitati.

Ne confruntam, din ce in ce mai des, si cu amenintari specifice contextului actual, care risca sa puna in pericol chiar democratia si statul de drept.

Fenomenul fake news, si ieri am avut un exemplu de parada, manipularea de orice fel a informatiei de interes public si un populism crescut, care amageste cu minciuni si promisiuni prea putin sustenabile, sunt potentiale pericole la adresa democratiei.

De exemplu, auzim in ultima perioada cum ca Uniunea Europeana ar fi vinovata pentru diferitele probleme din Romania.

De fapt, asemenea afirmatii nu reprezinta decat modul unor politicieni de a-si ascunde propriile esecuri si de a gasi un vinovat de serviciu. Riscul este ca, din lipsa unor cunostinte legate de relatia si statutul Romaniei in Uniune, astfel de atacuri sa devina, pe undeva, credibile.

Singura forma de imunizare impotriva populismului si a demagogiei este educarea copiilor si a tinerilor in ceea ce priveste drepturile, libertatile si responsabilitatile pe care le au, precum si in ceea ce priveste modul in care functioneaza statul si economia.

Succesul Romaniei ca tara depinde tocmai de un astfel de invatamant, care sa formeze cetateni activi si profesionisti ambitiosi in domenii relevante pentru economia viitorului.

La fel cum un cadru didactic dedicat poate transforma realitatile educationale dintr-o comunitate, educatia in ansamblul ei poate schimba comunitati intregi, destine si tendinte economice.

Un studiu recent ne avertizeaza asupra uriasului potential de productivitate si competitivitate pe care Romania risca sa il piarda fara o imbunatatire imediata a sistemului de invatamant.

Aceasta imbunatatire depinde de o scadere rapida a ratei de parasire timpurie a scolii, dar si de o crestere a calitatii actului educational. Doar asa putem oferi tinerilor un viitor si Romaniei sansa de a depasi decalajele acumulate pentru a se transforma intr-o tara dezvoltata si matura, atat economic, cat si social.

In incheiere, va multumesc pentru implicarea si eforturile depuse si sper ca, in urmatorii ani, tot mai multi profesori sa se alature Teach for Romania si sa ajute cat mai multe scoli din cat mai multe comunitati!

Imi doresc ca energia si creativitatea voastra sa fie contagioasa si sa atinga tot mai multi voluntari, astfel incat sa puteti fi alaturi de cat mai multi copii!

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: