Reactia Kremlinului dupa ce Kievul a semnalat ca „este pregatit sa negocieze” cu Rusia. Anuntul a fost facut la Beijing de ministrul de Externe al Ucrainei
Kremlinul a apreciat miercuri ca semnalul dat de Ucraina asupra unor negocieri cu Rusia pentru incheierea razboiului par a fi la unison cu propria pozitie a Moscovei, dupa ce ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat in timpul unei vizite in China ca tara sa nu va negocia cu Rusia decat daca aceasta este dispusa sa poarte aceste discutii „cu buna credinta”, relateaza agentiile Reuters si AFP, citate de Agerpres.
In timpul intalnirii cu omologul sau chinez Wang Yi, Dmitro Kuleba a „reiterat pozitia Ucrainei, care este pregatita sa negocieze cu partea rusa la un anumit punct, cand Rusia va fi pregatita sa negocieze cu buna credinta, dar a subliniat ca o asemenea disponibilitate nu este observata la ora actuala la partea rusa”, afirma diplomatia ucraineana intr-un comunicat.
Reactionand dupa aceasta declaratie, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat in fata presei ca „mesajul in sine se poate spune ca este la unison cu pozitia noastra”, a Rusiei, adaugand insa ca este nevoie de clarificari asupra detaliilor.
„Stiti ca partea rusa nu a refuzat niciodata sa negocieze, a ramas intotdeauna deschisa procesului de negociere, dar aici sunt importante detaliile, pe care nici voi si nici eu nu le cunoastem deocamdata”, a explicat purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin.
Acesta din urma a cerut luna trecuta retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (provinciile Donetk, Lugansk, Zaporojie si Herson) si renuntarea de catre Ucraina la aspiratia de aderare la NATO, intr-o propunere pentru o incetare a focului si o pace negociata, respinsa de Ucraina si de aliatii ei occidentali, in special SUA.
Presedintele ucrainean Volodimir Zelennski incearca sa obtina in acest timp convocarea catre sfarsitul acestui an a unui nou summit international la care sa-si sustina viziunea asupra unei paci cu Rusia, dupa o prima reuniune de acest fel care a avut loc in iunie in Elvetia si la care au participat circa o suta de state si organizatii internationale, dar fara Rusia, care nu a fost invitata, si de asemenea fara China, care a declinat invitatia in absenta Rusiei.
Zelenski a sugerat ca un astfel de summit ar putea fi gazduit de o tara din „Sudul Global” si ca de data aceasta Rusia ar putea fi invitata. „Cred ca toti intelegem ca trebuie sa punem capat razboiului cat mai repede posibil, desigur, pentru a nu fi pierdute si mai multe vieti omenesti”, a spus marti Zelenski in timpul unei intalniri la Kiev cu trimisul Papei Francisc, secretarul de stat al Vaticanului, Pietro Parolin.
Presedintele ucrainean a anuntat saptamana trecuta ca Ucraina pregateste un nou plan de pace (dupa „formula de pace” din 2022 prin care cerea Rusiei retragerea completa din Ucraina) care sa fie prezentat Rusiei la respectivul summit care sa desfasoare pana la sfarsitul anului in continuarea celui care a avut loc in Elvetia. Dar Moscova a reactionat sceptic fata de initiativa lui Zelenski privind o noua astfel de conferinta, in care vede mai degraba o noua incercare a acestuia de a obtine sprijin international pentru propunerile sale de incheiere a conflictului.