Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a sustinut, vineri seara, ca are ”toleranta zero” fata de cazurile in care medici primesc mita, referindu-se la cazul sefei Sectiei de Oncologie de la Spitalul Judetean Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici.
”Faptul ca, in anul 2019, s-a marit consistent venitul personalului medical, in special al medicilor, ar trebui sa constitue element stimulativ ca sa evitam astfel de situatii. Avem toleranta zero pentru luare de mita, pentru ca despre asta discutam. Conditionarea actului medical, mai ales pentru pacientii cu boli deosebit de serioase, cum sunt pacientii oncologici, mie mi se pare greu de inteles ca si mecanism de gandire si mecanism comportamental. Nu putem sa acceptam acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila.
”Daca periodic exista discutii clare si o pozitie clara a liderilor de opinie, incepand cu managerii, cu sefii de sectie, dintr-un spital, care afirma foarte clar, transparent, ca nu accepta un astfel de comportament, cred ca evolutia unui astfel de fenomen va fi favorabila, in sensul scaderii unor astfel de situatii”, a mai sustinut ministrul.
Insa Anca Ababneh Dumitrovici este chiar sefa a Sectiei de Oncologiei la spitalul din Suceava.
Intrebat ce poate fi in mintea unui om care primeste mita de la pacienti, Rafila a subliniat ca tine mai degraba de o anumita obisnuinta.
”Cred ca e o problema complexa care tine mai degraba de o anumita obisnuinta de care oamenii nu se pot detasa. Cred ca e la fel ca un drog la care nu poti sa renunti. Sigur, nu am cum sa stiu situatia. Era un palier larg de foloase necuvenite. Nu stiu daca pretindea sau doar primea aceste foloase necuvenite. Oamenii merg la spital ca sa isi trateze boala, nu ca sa faca astfel de fapte reprobabile”, a mai spus Rafila.
Ministrul Sanatatii a mai vorbit si despre mentalitatea pacientilor care isi exprima recunostinta fata de medicul care il trateaza.
”Cred ca sunt doua tipuri de acceptare, e posibil sa existe astfel de situatii, dar e vorba si de o mentalitate generala in societate. Ani de zile, si va spun, am avut si eu suficiente situatii in timp, in care omul se simte mai sigur daca isi exprima recunostinta fata de medic intr-un astfel de mod in care ofera un bun material sau bani pentru un act medical. Avem mult de lucrat in aceasta zona, in care sa lamurim si cred ca pe masura ce se schimba si generatiile, vad mentalitatea la generatiile tinere, este alta, nu mai accepta acest tip de comportament, este un lucru bun, poate sa duca la un mai bun acces la serviciile de sanatate, pe de alta parte cred ca putem sa discutam si de o zona de civilizatie la care ne dorim sa ajungem, care exclude astfel de practici”, a adaugat Alexandru Rafila.
Intrebat ce se intampla cu un medic aflat in aceast situatie, Rafila a precizat ca acesta are o problema penala.
”El are o problema de natura penala acum, care il impiedica sa profeseze. Colegiul Judetean trebuie sa judece aceasta situatie. Noi nu avem dreptul legal sa ridicam dreptul de practica, pana la urma el nu a facut o greseala in actul medical, problema este ca a acordat un act medical profund… actul medical este viciat profund ca si modalitate de acordare nu ca si continut medical. Managementul spitalului poate sa ia o decizie”, a completat Rafila.
Procurorii din Suceava au prezentat, vineri, primele informatii oficiale cu privire la sefa sectiei de Oncologie a Spitalului Judetean Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, retinuta in arest pentru 24 de ore pentru comiterea infractiunii de luare de mita.
Medicul Anca Ababneh Dumitrovici este acuzata ca a luat spaga de la 64 de pacienti si apartinatori ai acestora. Este vorba de faptele pentru care exista probe, cel mai probabil in cabinetul medicului fiind puse mijloace de ascultare, precizeaza Monitorul de Suceava.
”Cercetarile efectuate pana in prezent in cauza au relevat ca inculpata, in calitate de medic specialist oncolog la Spitalul Judetean de Urgenta Sfantul Ioan cel Nou Suceava, in perioada aprilie 2022-19.01.2023, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, in mod repetat, a acceptat promisiunea de a primi o suma de bani, a pretins si a primit diferite sume de bani (sume variabile, respectiv 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro) sau alte foloase (miere de albine, cascaval, cafea, bomboane de ciocolata, branza etc.) de la 64 de persoane, pacienti sau apartinatorii acestora, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, respectiv pentru indeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul si asistenta anti-cancer care trebuiau realizate gratuit”, se arata intr-un comunicat al procurorilor.
Inculpata este acuzata de 64 de infractiuni de luare de mita in forma continuata, din care 62 de acte de materiale au fost comise intr-un interval scurt de timp, respectiv in 7 zile lucratoare consecutive, in luna decembrie 2022.
Asadar, 62 de infractiuni in 7 zile.
”Cercetarile continua in vederea lamuririi tuturor imprejurarilor de fapt si a stabilirii raspunderii penale. Precizam ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate in nicio situatie sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, a mai transmis Parchetul de pe langa Tribunalul Suceava.
Sefa Sectiei de Oncologie a Spitalului Judetean Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost retinuta in arestul Inspectoratului de Politie Judetean Suceava, in noaptea de joi spre vineri, in urma actiunii ofiterilor de la Serviciul Judetean Anticoruptie Suceava.
Retinerea a avut loc in urma unui flagrant pentru luare de mita, joi dupa-amiaza. Dupa flagrant au urmat ore de audieri si de perchezitii prin birouri, prin ambulatoriul Sectiei de Oncologie si chiar in masina doctorului.
Actiunea politistilor de la Anticoruptie se desfasoara sub coordonarea Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava si a plecat foarte probabil de la un denunt al unui pacient.
„Referitor la ancheta sau acuzatiile care se aduc, nu avem dreptul sa facem declaratii. Institutiile competente vor face acest lucru”, a transmis purtatorul de cuvant al spitalului, dr. Dan Teodorovici.
Conform declaratiei de avere, doctorita a castigat anul trecut 210.000 de lei, salariu de la spital, avand si venituri de 84.000 de la cabinetul privat. Ea a ajuns astfel la venituri de aproximativ 5.000 de euro pe luna.
In anul 2019, Spitalul de Urgenta „Sfantul Ioan cel Nou” din Suceava a fost primul din Romania care a fost certificat oficial ca a implementat sistemul de management anticoruptie. Daca acum cativa ani, pe vremea vechii conduceri, se ajunsese ca mesajele antispaga sa fie afisate vizibil, iar fenomenul sa fie in scadere, se pare ca in ultima perioada lucrurile s-au schimbat in rau. Si asta nu doar in cazul punctual al unei sectii.
Moment cel putin ciudat la Antena 3, marti seara, in emisiunea lui Mihai Gadea. Liderul…
Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat marti seara,…
Activstii de mediu din provincia Trentino din nordul Italiei au inceput o campanie pentru a…
Doi membri ai echipajului unui zbor Wizz Air care a decolat de la Cluj Napoca…
Angajatii de la Arhivele Nationale din Bistrita-Nasaud au declansat o greva generala pe termen nelimitat,…
Daca America isi inceteaza sprijinul pentru Ucraina, Europa nu va putea sa-i ofere singura resursele…