Deputatul PSD Catalin Radulescu a declarat, joi, pentru Mediafax, ca ”actul legislativ nu-l poate dicta niste state sau niste ambasadori”, ci il face poporul prin alesi si ca il va chema in Parlament pentru a da explicatii pe ministrul de Externe, Teodor Melescanu. Si secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, a replicat critic. El le-a transmis ambasadorilor statelor partenere ca ar trebui sa fie ingrijorati de statul paralel din Romania si de posibilitatea ca liderul PNL, Ludovic Orban, sa le faca plangere penala pentru inalta tradare.
”Eu luni dimineata o sa depun o interpelare, o sa fac si o declaratie politica marti dimineata. O sa fac o interpelare catre ministrul de Externe Melescanu sa vad si eu ce demersuri face dansul, sa vad si eu daca nu era normal sa faca primul demers dintre noi. Dansul trebuia sa faca acest demers, sa cheme pe ambasadorul Klemm si sa-i spuna: Domnule ambasador, dumneata nu respecti lucruri elementare, dumneata uiti ca esti intr-o tara straina, dumneata nu intelegi ca nu poti sa exprimi public, ci sa vii sa le discuti cu mine, ca ministru de Externe. El (Hans Klemm – n.r.) isi bate joc, el crede ca noi suntem vreo colonie a Statelor Unite. Nu suntem colonia nimanui. Suntem o tara independenta. Actul legislativ nu poate sa-l dicteze niste state sau niste ambasadori. Actul legislativ il face poporul roman prin alesi”, a declarat Catalin Radulescu.
El a precizat ca-i va cere lui Teodor Melescanu sa raspunda intrebarilor personal in Parlament.
”In primul rand il voi intreba daca a facut vreun demers ulterior acestei chestiuni, daca a facut vreun demers de a-l invita sa aiba o discutie si sa-i spuna ca nu respecta chestiuni fundamentale. (…) Condamn grav imixtiunea acestor ambasade si a acestor ambasadori, in primul rand a ambasadorilor – persoane fizice, in treburile interne ale tarii noastre. Conventia de la Geneva nu le permite acest lucru. Daca initiatorul acestui demers este dl. Klemm (Hans Klemm, ambasadorul SUA in Romania – n.r.), faimosul ambasador, daca face de capul lui sau l-a informat pe presedintele Trump. Pe de alta parte, tot dansul, impreuna cu ceilalti ambasadori, nu respecta Carta Natiunilor Unite, care spune ca nu au voie sa intervina in treburile interne, in actul legislativ, nici direct, nici indirect. Am mari rezerve ca vorbesc in numele statelor respective”, a mai spus Radulescu.
Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, le-a transmis ambasadorilor statelor partenere ca ar trebui sa fie ingrijorati de statul paralel din Romania si de posibilitatea ca liderul PNL, Ludovic Orban, sa le faca plangere penala pentru inalta tradare.
„Ii rog pe distinsii parteneri din ambasade sa analizeze o situatie: daca in viitorul apropiat, in urma receptiilor sau intalnirilor pe care le organizeaza, nu exista riscul ca domnul Ludovic Orban sa faca vreo plangere penala pentru tradare de tara, iar DIICOT sa deschida o ancheta penala, doar pentru ca invitatii conspira si spioneaza impreuna cu gazdele din ambasada. Pentru ca stimati ambasadori, asta se petrece in Romania. Acum! Guvernul este anchetat de DIICOT pentru spionaj si inalta tradare de tara, motivul fiind intalnirile oficiale cu omologii lor din Israel. Deci, asta numesc eu Stat Paralel si putere oculta in Romania, si asta ar trebui sa va ingrijoreze si pe dumneavoastra”, a afirmat secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, intr-un comunicat de presa.
Acesta a adaugat ca cei 12 ambasadori ar trebui sa fie ingrijorati sau preocupati si de protocoalele secrete incheiate intre SRI si institutiile din sistemul judiciar romanesc.
„Cred ca ingrijorarea celor 12 ambasadori privind independenta judecatorilor si procurorilor rezulta in primul rand din publicarea Protocoalelor secrete dintre serviciile de informatii si diverse institutii cheie din sistemul judiciar, Protocoale care au aratat existenta unor mecanisme total ilegale si total in afara Constitutiei. Acele Protocoale care puneau magistratii intr-o relatie de subordonare fata de cativa sefi din serviciile secrete. Adica aceia care taiau si spanzurau in Romania”, a completat Stefanescu.
Social-democratul a asigurat pe ambasadori ca toate modificarile la Codul de procedura penala au fost facute pentru transpunerea directivei UE cu privire la prezumtia de nevinovatie.
„Trebuie sa ii asigur pe distinsii reprezentanti ai celor 12 ambasade ca toate amendamentele aduse la Codul de Procedura Penala au fost formulate avand la baza urmatoarelor imperative: transpunerea Directivei UE 2016/343 privind prezumtia de nevinovatie si dreptul la un proces echitabil (directiva de altfel obligatorie pentru toate statele membre ale UE); punerea in acord a legislatiei penale cu deciziile CCR (decizii care sunt definitive si general obligatorii); punerea in acord a legislatiei penale nationale cu deciziile CEDO (de asemeni sunt obligatorii pentru Romania)”.
12 state partenere, Belgia, Canada, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia si Statele Unite ale Americii, transmit autoritatilor romane un mesaj comun prin care cer sa nu fie slabit statul de drept prin modificarea Codurilor penale si de procedura.
„Noi, partenerii si aliatii internationali ai Romaniei, facem apel la toate partile implicate in modificarea Codului Penal si a Codului de procedura penala sa evite schimbarile care ar slabi statul de drept sau capacitatea Romaniei de a lupta impotriva infractionalitatii si coruptiei. Romania a demonstrat un progres considerabil in combaterea coruptiei si construirea unui stat de drept eficient. Ii incurajam pe romani sa continue pe aceasta cale. Partenerii UE evoca de asemenea concluziile Consiliului European privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, din 12 decembrie 2017, care solicitau Romaniei sa isi concentreze eforturile asupra consolidarii progreselor obtinute, sa evite orice pasi inapoi si sa apere independenta judecatorilor si procurorilor”, se arata in mesajul comun.
Camera Deputatilor a adoptat saptamana trecuta, ca for decizional, proiectul de lege care aduce modificari Codului de procedura penala, urmand ca in sesiune extraordinara sa fie votat Codul penal. USR si PNL au atacat deja modificarile la Codul de Procedura Penala la CCR.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…