Reapare dosarul cu sina. Ministerul Sanatatii solicita beneficiarilor PNRR sa depuna „dosar fizic”, inclusiv in privinta proiectelor de digitalizare. Beneficiar: „Practic, am fost dati inapoi cu 15 ani”

news

Alexandru Rafila

Ministerul Sanatatii a transmis un ordin prin care le solicita tuturor beneficiarilor de finantari din PNRR sa depuna actele in format fizic, grupate intr-un „dosar fizic”. Ordinul face referire chiar si la proiectele care privesc proiectele de digitalizare. Pana acum, aceste documente puteau fi depuse electronic, indiferent de proiectul de finantare, a mentionat un beneficiar pentru aktual24.ro.

Astfel, prin „instructiunea nr. AFR9178/20.09.2024”, Ministerul Sanatatii, in calitate de „de coordonator de reforme si investitii pentru Componenta
C7 – Transformare digitala, I3- Realizarea sistemului de eHealth si telemedicina si Componenta 12-Sanatate”, solicita ca toti beneficiarii PNRR sa isi stranga documentele intr-un dosar cu sina si il depuna la registratura.

„Incepand cu data prezentei instructiuni beneficiarii finantarii din PNRR au obligatia de a depune dosarul Cererilor de transfer si in format fizic la sediul Ministerului Sanatatii – Directia Implementare si Monitorizare a PNRR din Bulevardul Nicolae Balcescu nr. 17-19, sector 1, Bucuresti”, se arata in instructiune.

Birocratia nu se termina insa aici.

„Depunerea in format fizic a dosarului Cererii de transfer la sediul Ministerului Sanatatii nu asigura automat autorizarea la plata a sumelor solicitate de beneficiar. Urmare analizarii documentelor transmise prin Cererea de transfer, Ministerul Sanatatii isi rezerva dreptul de a solicita clarificari, completari, revizuiri ale informatiilor si documentelor transmise, precum si alte documente justificative”, se mai arata in instructiune.

Dosarul cu sina trebuie sa fie depus si in cazul investitiilor in domeniul digitalizarii, se mai arata in instructiune.

„h) Investitia specifica: I3.1 – Redimensionare, standardizare si optimizare a Platformei informatice din asigurarile de sanatate (PIAS)
i) Investitia specifica: I3.2 – Digitalizarea institutiilor cu atributii in domeniul sanitar aflate in subordinea MS”.

La finalul instructiunii, o mica facilitate: „Transmiterea dosarului fizic se poate face utilizand inclusiv servicii postale sau de curierat”.

„Practic, am fost dati inapoi cu 15 ani”

Beneficiarii sunt exasperati de aceasta masura. Unul dintre acestia a declarat pentru aktual24.ro ca „si-asa proiectele sunt intarziate, haideti la coada la registratura”. De asemenea, fiecare pagina trebuie semnata olograf, certificata conform cu originalul, fiind vorba despre mii de pagini. Beneficiarul a mentionat ca pana acum, in ultimii 10 ani, documentele s-au depus doar electronic pe toate programele de finantare. „Practic, am fost dati inapoi cu 15 ani”, a mentionat beneficiarul.

Cand scapam de dosarul cu sina

Pe 24 septembrie, la patru zile dupa emiterea acestei „instructiuni”, ministrul Digitalizarii, Bogdan Ivan, a declarat ca „scapam de dosarul cu sina dupa ce o sa implementam de tot cloud-ul guvernamental si migrarea tuturor bazelor de date”. El estimeaza ca pana in 2026 vom avea cel putin 60 de servicii publice in format digital. Ministrul a mai spus ca pana anul viitor va fi finalizata Aplicatia Unica a statului.

”Scapam de dosarul cu sina dupa ce o sa implementam de tot clould-ul guvernamental si migrarea tuturor bazelor de date, estimez ca pana in 2026 vom avea cel putin 60 de servicii publice in format digital, tocmai pentru a da aceste servicii direct, pe laptop sau telefon, pentru orice roman, 24 de ore pe zi, 7 zile din 7. Dar fara cloud nu puteam sa ajungem in aceasta situatie, de 10 ani se vorbeste despre el, ei bine noi l-am facut”, a spus ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii la Prima News.

Bogdan Ivan a mai spus ca in paralel se lucreaza din aprilie anul acesta la aplicatia unica a statului.

”In iarna aceasta vom avea o varianta beta a Aplicatiei Unice, pentru a o testa, pentru a vedea primele cinci servicii cum sunt primite de catre oameni, sa facem o aplicatie care sa fie folosita simplu si intuitiv. Pana in septembrie 2025, va fi implementata integral aplicatia unica a statului, care va avea cel putin 30 de servicii, iar pana la finalul lui 2026, minimum 60 de servicii, toate pe telefon. Vei primi pe aplicatie mesaj cand expira permisul. Vei putea pentru pensie sa vezi cat mai ai pana iesi la pensie, sa vezi cu cat ai contribuit”, a mentionat Ivan.

Foto: depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: