Rectorul SNSPA, Remus Pricopie: „AUR va obtine la alegeri cu mult sub ceea ce indica acum sondajele de opinie. Alegerile locale ṣi prezidenṭiale vor fi un esec major pentru AUR”

analize

mesaj, SNSPA, stabilitate, Iohannis, vizita, Washington, Romania

Rectorul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, afirma intr-o „opinie” postata pe pagina sa de Facebook ca AUR va obtine mult mai putin fata de cat arata acum sondajele de opinie. „In cazul particular al AUR, estimarea mea este ca procentul electoral va fi cu mult sub ceea ce indica acum sondajele de opinie”, arata Pricopie.

„Pentru AUR, alegerile locale ṣi prezidenṭiale vor fi un eṣec major, care va conduce la o demobilizare totala a electoratului, cu efect devastator pentru alegerile parlamentare din decembrie. De altfel, cu cat iese George Simion mai des public, cu stilul sau huliganic, cu atat AUR va scadea mai mult in preferinṭele romanilor”, subliniaza Pricopie.

Postarea integrala:

In contextul sondajelor de opinie lansate in ultima perioada in spatiul public, cred ca se impun unele clarificari:

1. Sondajele de opinie sunt un instrument de cercetare important in stiintele sociale. Acestea pot oferi o intelegere mai profunda a opiniilor, atitudinilor si comportamentelor membrilor societatii, evidentiind tendinte, modele si schimbari la nivel social.

2. Ca orice instrument de cercetare sociala, sondajul de opinie are limitele sale. Specialistii in domeniu cunosc aceste limite si, ca atare, se raporteaza la datele oferite de sondaje cu prudenta, intr-o maniera critica, luand in considerare contextul si metodologia folosita. Prin urmare, desi pot fi realizate corect, cu o metodologie riguroasa si un esantion reprezentativ, sondajele de opinie ofera o imagine incompleta a realitatii. Spre exemplu, acestea surprind in grade variabile distanta dintre „opinia exprimata” si „actiunea politica”, respectiv intre ceea ce oamenii spun ca vor vota si ceea ce ei voteaza sau nu, in ziua alegerilor. Aceasta distanta poate fi uneori semnificativa, fiind influentata de o multime de factori.

3. Din pacate, uneori, sondajele de opinie sunt folosite ṣi ca parte componenta a unui proces de manipulare a opiniei publice. In acest caz, institutele de cercetare care se preteaza la astfel de actiuni incalca nu numai etica profesionala, dar ṣi legislatia.

4. Transformarea votului din „optiune exprimata” in „vot exercitat” depinde ṣi de o serie de factori logistici ṣi de capacitatea de comunicare politica / electorala a partidelor. Din aceasta perspectiva, partidele clasice au o infrastructura de vot mult mai solida, care le permite sa puncteze peste estimarile pre-electorale, in timp ce partidele mai noi, ne-experimentate, inregistreaza un fenomen invers.
Luand in calcul toate aceste elemente, la care adaug comportamentul electoral al romanilor la alegerile din ultimii 34 de ani, este de asteptat sa vedem urmatoarea dinamica politica, pana la finalul acestui an:

5. PSD, PNL, UDMR si ADU (USR, PMP, FD) au capacitatea sa obtina mai multe voturi decat cele estimate in sondaje. In schimb, AUR, SOS si toate celelalte formatiuni care ar putea participa la alegeri vor obtine mai putine voturi fata de estimarile pre-electorale. Lipsa de filiale in teritoriu ṣi asocierea lor cu oameni nereprezentativi, la nivel local, le va costa electoral foarte mult.

6. In cazul particular al AUR, estimarea mea este ca procentul electoral va fi cu mult sub ceea ce indica acum sondajele de opinie. Presedintele partidului este constient de acest lucru. De aici vine si disperarea lui, pe care inregistrarile aparute in presa o arata, de a stimula traseismul politic si de a racola in partid pe oricine, indiferent de „ce escroci sunt”. In plus, toate legaturile lui George Simion cu Putin, cu serviciile secrete (foste KGB) din Rusia, precum si mesajele sale de tip legionar vor indeparta oamenii de buna-credinta de acest pseudo-partid. Romanii il resping pe Putin, prin urmare nu vor vota cu AUR, partidul lui Putin in Romania.

7. In final, estimez ca la alegerile europarlamentare, din 9 iunie, PSD ṣi PNL au ṣanse reale sa obṭina peste 50-55% din mandate. Argumentele sunt simple: a) actualele cifre din sondaje, b) faptul ca deṭin impreuna peste 90% dintre primarii din Romania, adica o infrastructura politica in teritoriu greu de egalat, c) experienṭa politica, cu bune ṣi cu rele, de 34 de ani.

8. ADU (USR, PMP, FD) are nevoie de o „locomotiva” electorala, cineva care atunci cand vorbeṣte, indiferent ca este agreat sau nu, atrage atenṭia tuturor, „face ṣtiri”, pentru ca „are argumente”. In acest moment, nu (mai) exista un astfel de actor politic in ADU. L-au pierdut ṣi pe Traian Basescu… Fara „locomotiva”, rezultatul va fi sub 15%. Cu „locomotiva”, se pot duce spre 20-22%.

9. Pentru AUR, alegerile locale ṣi prezidenṭiale vor fi un eṣec major, care va conduce la o demobilizare totala a electoratului, cu efect devastator pentru alegerile parlamentare din decembrie. De altfel, cu cat iese George Simion mai des public, cu stilul sau huliganic, cu atat AUR va scadea mai mult in preferinṭele romanilor. Daca nu se schimba nimic la nivelul conducerii partidului ṣi al mesajelor politice ṣi daca luam in calcul trendul constant descrescator, declanṣat in august 2023, nu exclud ca, in noul Parlament, AUR sa aiba chiar mai putine mandate decat are acum. De altfel, plasarea in irelevanta a vocii lui Putin in Romania, prin scoaterea reprezentantilor sai din Parlamentul Romaniei, ar fi un gest de igiena democratica.

10. Evident, toate procesele electorale sunt complicate, iar rezultatul final depinde de multe alte variabile, pe care nu le-am abordat mai sus. Ceea ce eu sper, ca profesor intr-o universitate specializata in stiintele guvernarii (#SNSPA), este ca aleṣii in administratia locala, europarlamentarii romani, noul Preṣedinte al Romaniei ṣi aleṣii in noul Parlament al Romaniei, care isi vor incepe mandatul pe 21 decembrie 2024, sa fie oameni echilibrati, responsabili, patrioti, nu extremiṣti iresponsabili, care fac jocurile Kremlinului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: