news

Rectorul UBB, dupa ce Bode a actionat universitatea in judecata: „Mergem pe partea academica intr-o maniera in care, daca sunt probleme, domnul ministru va raspunde”

Rectorul Universitatii ”Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, Daniel David, a declarat, dupa ce ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a solicitat instantei sa anuleze hotararea prin care UBB ii reanalizeaza lucrarea de doctorat, ca acesta considera ca nu trebuie facuta o astfel de analiza si ca pana la o decizie a judecatorilor in acest sens, universitatea continua demersurile pe partea academica, iar daca vor fi probleme Bode va raspunde. David a mentionat ca nu poti cere unei universitati sa nu faca o astfel de analiza in cazul unor suspiciuni de plagiat.

Daniel David a fost intrebat, luni, la Prima News, cum i se pare demersul ministrului Lucian Bode de a bloca in instanta reanalizarea tezei sale de doctorat.

“O universitate trebuie sa fie reper. UBB si-a asumat lucrul asta si nu va fi instrumentalizata nici de tribunale populare, nici de factorul politic. Am avut o prima etapa anul trecut, cand Comisia de Etica a primit un numar x de sesizari, nu mai tin minte exact cate, patru sau cinci sesizari, ca suspiciuni de abatere de la etica. Comisia de Etica a analizat acele abateri, le-a confirmat pe cele mai multe dintre ele. A luat masurile interne pe care le putea lua, ca nu poti sa faci orice ca universitate, si a anuntat Comisia Nationala – CNADTCU pentru demersuri suplimentare si pentru alte decizii. Atata se putea face legal. Asta a suparat pe toata lumea. Unii asteptau nu stiu ce sa facem, altii sa nu vedem problemele care erau acolo”, a afirmat rectorul UBB, citat de news.ro.

El a precizat ce se va intampla in a doua etapa.

“In etapa a doua am primit mai multe sesizari, sunt mai multe suspiciuni decat au fost in prima etapa. Le analizam si pe acela. Am facut comisie in care am luat si experti internationali, tocmai pentru faptul ca, in Romania, toata lumea are suspiciuni despre toti. Si am spus facem in etapa a doua exact ce am facut in etapa intai, dar si cu experti internationali. Suntem in aceasta faza. Comisia de Etica analizeaza sa vedem ce din suspiciunile din a doua etapa se confirma, cat se confirma si vom lua decizii, ce putem face intern si vom sesiza, daca va fi cazul, consiliile nationale”, a afirmat Daniel David.

El considera ca nu poti cere unei universitati sa nu faca o astfel de analiza.

“In paralel, domnul ministru Bode a considerat ca UBB nu ar trebui sa faca o astfel de analiza si ne-a actionat in instanta. Noi credem ca, asa cum am facut in prima etapa o analiza, o putem face si in a doua. O sa ne prezentam si in instanta si vom vedea ce decide instanta. Pana atunci, noi mergem pe partea academica intr-o maniera in care, daca sunt probleme, domnul ministru va raspunde, dar nici mai mult, nici mai putin decat a gresit in teza respectiva, daca vom identifica acele probleme. Dar a nu face o astfel de analiza, nu poti sa ceri unei universitati sa nu analizeze niste suspiciuni la o teza care s-a dat in universitatea respectiva”, a mai transmis rectorul UBB.

Intrebat daca aceasta actionare in instanta poate bloca demersul universitatii, Daniel David a raspuns: “Deocamdata, nu am primit de la instanta nicio sesizare sau nicio decizie prin care sa oprim un astfel de proces. Instanta nu a dat o decizie in acest sens. Repet, in etapa a doua facem exact ce am facut in etapa intai. Doar ca avem o comisie internationala. Este Comisia de Etica a universitatii in care am cooptat doi experti internationali tocmai pentru ca au fost discutii. Lumea nu a inteles in prima etapa ce poate si ce nu poate sa faca Universitatea. UBB a facut tot ce a putut sa faca, tratand in situatia respectiva, prin prisma prezumtiei de nevinovatie si unde sunt probleme le-am identificat, unde nu au fost nu au fost in forma sugerata si am luat masurile pe care le am putut lua. La fel vom face si in etapa a doua”.

Daniel David a precizat si ce se intampla in cazul in care o teza este considerata plagiat.

“Cand spui ca teza este plagiat, ce inseamna lucrul asta? O teza aproape niciodata nu e 100% plagiat. Noi ce putem face este sa spunem, pornind de la suspiciunile care s-au facut, se confirma astea si nu se confirma astea. Cele care se confirma reprezinta un anumit procent, 5%,10%, 20%, 30%. Pe baza acestei analize a Universitatii, Consiliul analizeaza teza si decide daca acele elemente de plagiat sunt suficient de grave ca sa sustina retragerea titlului. Procentul, indiferent ca e 2%, 3% 4%, e grav in sine, nu conteaza ca e 30% sau 5%. Pentru o universitate procentul ala trebuie corectat. Adica si daca e 3% trebuie sa corecteze lucrarea respectiva. Dar uneori nu ajunge sa corecteze in lucrare ca poate sa vina CNATDCU sa spuna plagiatul ala de 10% se adreseaza in zona rezultatelor si concluziilor, chestii unde trebuie sa fie originalitate in teza si asta inseamna retragerea titlului”, a explicat Daniel David.

Intrebat daca nu il sperie aceasta actionare in instanta din partea ministrului Lucian Bode, rectorul UBB a raspuns: “Domnul ministrul Bode are dreptul sa faca asta. Noi avem in acelasi timp dreptul sa gandim academic si sa spunem ca, daca sunt probleme intr-o teza sustinuta la o universitate, noi trebuie sa le identificam, sa cerem corectarea lor si sa sesizam consiliile care pot sa duca decizii mai departe. Nu ma sperie, va spun de ce. In toate marile universitati ale lumii o sa gasesti astfel de situatii problematice. Adica sa nu ne imaginam ca nu sunt probleme de plagiat la Harvard sau la Stanford. Sigur, conteaza cat de des si, foarte important, cum abordezi fenomenul asta. Daca il ascunzi sub pres, daca nu vrei sa vorbesti despre el, gasesti niste explicatii. Noi avem niste mecanisme transparente. Am spus ce facem, de ce facem si dam rezultatele intr o maniera transparenta. Asta putem sa facem ca universitate si asta o sa facem”.

Lucian Bode a cerut in instanta anularea hotararii prin care Universitatea Babes Bolyai a decis sa-i reanalizeze lucrarea de doctorat, vizata de acuzatii de plagiat.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Guvernul Ciolacu a facut public documentul trimis de Ucraina in legatura cu Simion: „Actiuni contra intereselor nationale ale Ucrainei”

Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…

5 ore ago

Polonia, a doua tara occidentala dupa Suedia care urmareste sa restabileasca prezenta diplomatica permanenta in Coreea de Nord

Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…

5 ore ago

Noul director al British Museum este in favoarea unui „parteneriat mai degraba decat o discutie privind proprietatea” in legatura cu sculpturile Partenonului

Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…

5 ore ago

Rares Bogdan acuza: „Ciolacu minte in legatura cu documentul ‘declasificat’ din Ucraina”. Miscarea ar fi fost premedita din luna februarie si este in favoarea lui Simion

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…

2 ore ago

Guvernul grec ia in considerare stimulente pentru proprietarii care ofera spre inchiriere locuinte pe termen lung

Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…

5 ore ago

Scholz l-a informat pe Iohannis despre discutia cu Putin. Iohannis: „Germania este un aliat de incredere al tarii noastre”

Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…

3 ore ago