„Recunosc public ca fac parte din Reteaua de Influenta Soros”. „Ciutacicul”, un cunoscut scriitor il umileste pe Victor Ciutacu
Scriitorul Radu Paraschivescu ironizeaza intr-un text publicat pe site-ul digi24.ro emisiunea lui Victor Ciutacu de la Romania TV in care numeroase figuri ale scenei publice au fost catalogate drept „agenti de influenta ai retelei Soros”.
Printre cei catalogati drept „agenti de influenta sorosisti” se numara Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Mihai Sora, Tudor Chirila, Mircea Cartarescu si numerosi jurnalisti independenti. Radu Paraschivescu tine sa ii transmita lui Ciutacu un autodenunt, spunand ca si el este „agent de influenta”.
„Recunosc public ca fac parte din Reteaua de Influenta Soros. L-am invitat pe colegul de agentie Tudor Chirila sa vorbeasca la lansarea unei carti pe care o scrisesem si agentul a raspuns convocarii. (Se stie doar, in retelele profesioniste invitatiile se executa, nu se discuta.) Am prezentat la rubrica de carte pe care o sustin la Digi 24 doua carti ale agentei Raluca Feher. I-am vazut jucand si i-am auzit pe audiobookuri pe agentii Rebengiuc si Pellea, pe care ii mai si cunosc personal. Am raporturi cordiale, daca nu prietenesti de-a dreptul, cu agentii-ideologi Cartarescu, Patapievici, Plesu si Liiceanu. Ultimul e cel care imi dicteaza de fapt miscarile in retea, fiindca din februarie 2003 lucrez sub coordonarea lui directa la Humanitas. O cunosc de asemenea pe agenta Laura Stefan si sunt gata sa vad in ea un profesionist exceptional in materie de combaterea coruptiei. O cunosc si pe Elena Calistru. Si pe Emilia Sercan. Si pe Ramona Ursu. Si pe multi dintre cei care fac parte dintr-o organizatie chiar mai puternica decat Reteaua Soros: Organizatia Spinarilor Necurbate.
Nu vad alta incheiere a autodenuntului decat amanuntul ca am colaborat nemijlocit si activ cu miniagentura Papaya Advertising si cu Robert Tiderle, eminenta ei (cu multa materie) cenusie. Cu mijloace specifice activitatilor de racolare, Papaya mi-a propus sa joc intr-o reclama, iar eu, ca o naparca pusa pe capatuiala, am acceptat.
Sper ca aceste randuri sa fie de folos domnilor Ciutacu si Cristoiusaucoroiu. Sper, de asemenea, ca la urmatoarea „Editie de seara” dedicata Retelei Soros realizatorul emisiunii sa tina cont de aceste completari si sa procedeze in consecinta. Nu de alta, dar multi dintre noi, membrii obisnuiti ai retelei, ne-am saturat de anonimat. Spre deosebire de Sebastian Ghita, vrem sa fim recunoscuti”, a scris Paraschivescu pe digi24.ro.
Ironic, Paraschivescu l-a catalogat pe Ciutacu drept un jurnalist „mustind de corectitudine si profund ca existentialismul francez”.
„O vorba buna pentru talentul de critic literar al lui Victor Ciutacu. Taisul spiritului sau a scanteiat cel mai „Orbitor” la evocarea ideologului sorosist si agentului de influenta Mircea Cartarescu, prezentat dupa cum urmeaza: „cunoscut scriitor, candidat in fiecare an la Premiul Nobel pentru literatura – pana acum fara succes, dar are tot timpul”. Singura problema aici e ca, pentru a ajunge la strugurii literaturii, Victor Ciutacu ar avea nevoie de detenta lui Michael Jordan in zilele lui de apogeu. Daca realizatorul „Editiei de seara” leaga valoarea literara a lui Mircea Cartarescu de primirea sau de neprimirea Nobelului, inseamna ca, indulgenta cum ii e felul, lumea literara da adapost si altor insi fara talent, fara opera si prin urmare fara Nobel: Salman Rushdie si Amos Oz, Haruki Murakami si Ian McEwan, Julian Barnes si Federico Andahazi, Milan Kundera, Hanif Kureishi, Alessandro Baricco si Don DeLillo, Guillermo Arriaga si Jonathan Coe etc. Spre a nu mai spune ca alti scriitori au murit nepremiati si deci nuli valoric – de pilda, Umberto Eco sau Philip Roth. Peste ani si ani, cand se vor resistematiza erele si perioadele geologice ale spiritului, undeva in apropierea cretacicului va trebui plasata – cu gingasie, spre a nu se sparge – perioada careia nu i se cuvine alt nume decat ciutacicul”, a mai spus Paraschivescu.