Recuperarea dupa privarea de somn dureaza mult mai mult decat crezi
Aproximativ 40% dintre adultii americani dorm in mod constant mai putin de sapte ore. A dormi mai mult este leacul, dar studii recente sugereaza ca restabilirea functiilor mentale si fizice la capacitate maxima necesita mai mult timp decat ati putea crede. A nu dormi suficient la un moment dat este o parte inevitabila a vietii moderne, asa ca cea mai buna modalitate de a va recupera rapid este sa practicati obiceiuri de somn sanatoase, transmite Big Think.
Cu totii suferim ocazional de lipsa de somn. Poate ca a fost o iesire tarzie in oras, o sesiune intensiva de studiu, un zbor de noapte sau cateva nopti consecutive in care ne-am rasucit de appe o parte pe alta in pat. Oricare ar fi motivul, cu totii suferim ocazional consecintele daunatoare ale lipsei de somn. Dar ne consolam stiind ca exista un leac confortabil: o noapte buna de odihna.
Din pacate, rezolvarea problemei lipsei de somn poate sa nu fie atat de simpla. In timp ce odihna suplimentara remediaza intr-adevar acest diagnostic frecvent, studii recente sugereaza ca revenirea functiilor noastre mentale si fizice la capacitate maxima necesita mai mult timp decat se credea.
Consecintele lipsei de somn
Adultii au nevoie, in general, de sapte pana la opt ore de somn in fiecare noapte – daca dormiti mai putin, sanatatea dumneavoastra va avea de suferit. Dupa o noapte sau doua de odihna insuficienta, va puteti simti incetosat, iritabil si anxios, chiar si putin infometat, deoarece organismul va spune ca nu mai are suficienta energie. Intre timp, atentia, memoria pe termen scurt, concentrarea si alte domenii ale performantei cognitive sunt, de asemenea, afectate.
Privarea cronica de somn – atunci cand va odihniti in mod constant mai putin decat ceea ce aveti nevoie – are efecte mai grave. Memoria si invatarea sufera si mai mult: La urma urmei, somnul este momentul in care creierul consolideaza informatiile. Tensiunea arteriala si ritmul cardiac ticaie mai tare. Functiile imunitare scad. Metabolismul incetineste, ceea ce duce la cresterea in greutate. Inflamatia creste.
Celulele cerebrale mor din cauza suprasolicitarii. Toate aceste efecte fiziologice par sa duca la un risc mai mare de boli cardiovasculare si dementa.
Adesea, cei care sufera de privare de somn pe termen scurt sau lung nici macar nu sunt constienti de deficientele lor mentale. Studiile arata ca senzatiile subiective de somnolenta si starea de spirit se pot recupera dupa o noapte de somn normal si pot chiar reveni la nivelul de baza atunci cand cineva se obisnuieste cu o odihna inadecvata pe termen lung.
Dar, din nou, disfunctiile corporale raman. Intr-un studiu din 2021, subiectii au dormit in medie 5,3 ore timp de zece nopti si apoi li s-a dat o saptamana pentru a dormi cat de mult doreau. Desi s-au simtit normali dupa acea saptamana de somn fara restrictii, functia lor cognitiva nu a revenit in totalitate la nivelul de baza de dinaintea privarii de somn.
Recuperarea dupa privarea de somn
Cercetarile sugereaza ca singura modalitate de a va recupera complet este sa dormiti cat de mult aveti nevoie pentru o perioada lunga de timp. Ameliorarea privarii de somn pe termen scurt ar putea dura zile sau chiar o saptamana. Pentru privarea cronica de somn, recuperarea completa poate dura saptamani sau luni.
Cercetatorii in domeniul somnului numesc uneori acest proces „rambursarea” datoriei de somn. De exemplu, daca o persoana care are nevoie de opt ore de odihna pe noapte obtine doar cinci ore intr-o anumita noapte, va fi nevoie de sase zile de 8,5 ore de somn pentru a „plati” cele trei ore pierdute. Matematica datoriei de somn inseamna ca, de obicei, nu poti sa tragi un pui de somn pentru a scapa de privarea persistenta de somn. La urma urmei, cei mai multi oameni nu au timp sa traga un pui de somn lung in timpul zilei. Mai mult, siestele pot ingreuna adormirea pe timp de noapte, mai ales daca sunt facute mai tarziu in cursul dupa-amiezii.
De asemenea, se pare ca nu puteti pur si simplu sa recuperati somnul pierdut in timpul saptamanii dormind pana tarziu in weekend. Un studiu din 2019 a constatat ca subiectii care au avut un somn usor deficitar in timpul saptamanii, dar care au dormit cu o ora mai mult in weekend, au suferit totusi efecte metabolice adverse. Cercetarea publicata la inceputul acestei luni a constatat ca subiectii cu acest aranjament de somn au avut, de asemenea, ritmuri cardiace si presiuni arteriale ridicate.
A nu dormi suficient la un moment dat este o parte inevitabila a vietii moderne, asa ca cel mai bun mod de a atenua efectele sale extenuante si de a va recupera rapid este sa practicati obiceiuri de somn sanatoase. Exercitiile fizice dese (nu prea aproape de ora de culcare), mentinerea unei ore regulate de culcare, o dieta adecvata si evitarea ecranelor electronice si a altor surse de lumina artificiala cu o ora inainte de a incerca sa dormiti va pot ajuta sa atipiti rapid si sa ramaneti adormit.