Reduceri de costuri la pietele de Craciun europene. Mai putine luminite si fara patinoare
Pietele de Craciun din Europa se vor restrange anul acesta, din cauza crizei energetice si a problemelor climatice. Organizatorii anunta ca vor renunta la patinoarele cu gheata pentru unele cu role si vor stinge luminile mai devreme decat de obicei, informeaza The Guardian.
Dar autoritatile locale spun ca trebuie sa ofere totusi o atmosfera festiva pentru a imbunatati starea de spirit a oamenilor din cauza razboiului din Ucraina si al cresterii costului vietii.
Orasul Tours din vestul Frantei va inlocui popularul sau patinoar de Craciun in aer liber cu unul pentru role. Mentinerea patinoarului suficient de rece a facut ca factura de energie electrica a operatorului privat in 2020 sa ajunga la 15.000 de euro iar anul trecut, dupa reducerea dimensiunilor, la 7.500 de euro.
„Este absurd sa ai un patinoar in aer liber cand aici temperatura de Craciun este de cativa ani la 10-15 grade Celsius”, a spus Martin Cohen, viceprimarul responsabil cu energie si mediu. „Nu prea are sens sa aduci gheata, indiferent de cost, doar pentru a mentine spiritul Craciunului.”
El a spus ca odata cu incalzirea globala, orasele din Franta „trebuie sa accepte ca Craciunul nu mai este imaginea zapezii, a ghetii si a brazilor uriasi. Vom mentine ceea ce vom putea, pentru ca avem nevoie de latura magica, festiva a Craciunului, dar unele elemente trebuie sa evolueze.”
Orasul si-a procurat intotdeauna uriasul brad de Craciun la nivel local, dar a observat ca pinii din regiune erau din ce in ce mai piperniciti din cauza temperaturii in crestere si a secetei.
In Mulhouse, estul Frantei, bradul de Craciun era luminat in fiecare zi de la ora 10 dimineata „pentru a crea atmosfera”. Acum, bradul si luminile de Craciun ale orasului vor fi aprinse la ora 17:00 ca „eveniment” zilnic. Astfel consumul de energie va fi redus cu 35%.
Strasbourg, cunoscut drept „capitala Craciunului” din Franta, are cea mai mare piata de Craciun din tara. Toate luminile sunt leduri cu consum redus, numarul lor a fost redus anul acesta, iar luminile nu vor fi aprinse toate in acelasi timp. De asemenea vizitatorii vor bea vin fiert din pahare reutilizabile care nu contin plastic.
Orasele germane precum Regensburg, Munchen si Bamberg, unde pietele de Craciun sunt un magnet pentru turisti, au scurtat orele in care vor fi iluminate. Sezonul luminilor de Craciun din Bremen, care se desfasoara de obicei de la sfarsitul lunii octombrie pana la sfarsitul lunii februarie, va fi, anul acesta, doar intre 20 noiembrie si 31 ianuarie. In Dusseldorf, luminile vor fi aprinse cinci ore pe zi in loc de 15.
Comerciantii au fost incurajati sa regandeasca iluminatul, cu mai putine instalatii luminoase si mai multe becuri LED.
Multe orase germane evita cu totul patinoarele: Bad Neuenahr, grav lovit de inundatii in vara anului 2021, va avea prima piata de Craciun de la dezastru si va deschide un patinoar de role.
„Am avut discutii intense daca nu ar trebui sa anulam pietele de Craciun din acest an”, a spus Frank Hakelberg, de la asociatia germana a lucratorilor din parcurile de distractii. „In final, am castigat pentru ca am putut sa aratam ca consumul de energie electrica pe cap de locuitor la o piata de Craciun este mai mic decat daca oamenii ar sta acasa. S-ar putea sa fie o teza putin obscura, dar intr-un fel pietele de Craciun economisesc energie”.
El a spus ca majoritatea pietelor de Craciun din Germania au fost iluminate de ani de zile cu becuri LED, care consuma cu aproximativ 90% mai putina energie electrica decat becurile conventionale. Cu toate acestea, Hakelberg a spus ca multe piete in acest an isi vor aprinde luminile numai dupa caderea noptii. Unele vor fi inchise in fiecare luni si se vor deschide la pranz, mai tarziu decat in anii precedenti.