Dupa numararea buletinele de vot la referendumul convocat de premierul grec Alexis Tsipras pentru ca populatia sa se pronunte asupra propunerilor creditorilor internationali, rezultatele arata un procent de 61 din voturi pentru ‘Nu’, impotriva acestor propuneri, pentru ‘Da’ votand numai 39%.
Rata participarii a fost de 62,5%, peste pragul minim de 40% necesar validarii scrutinului. Potrivit autoritatilor de la Atena, votul s-a desfasurat fara incidente.
Premierul Tsipras, care si-a indemnat compatriotii sa voteze ‘Nu’, a transmis duminica seara un mesaj televizat in care a facut apel la ‘unitate’ si a promis — la fel ca inainte de referendum — ca va incerca sa obtina un acord mai favorabil din punct de vedere social, aluzie la masurile de austeritate cuprinse in propunerile respinse prin acest referendum.
El a admis ca prioritatea absoluta este acum sistemul bancar aflat in criza de lichiditati, situatie care a impus inchiderea bancilor si impunerea de restrictii asupra miscarilor de capital, limitand retragerile zilnice de numerar la 60 de euro de persoana pe zi.
Desi guvernul de la Atena a anuntat ca doreste reluarea imediata a negocierilor cu creditorii internationali si un acord cat mai repede posibil, responsabilii acestor institutii, UE si FMI, inca nu s-au pronuntat.
In ultimele sale contra-propuneri inaintate creditorilor, Tsipras a cerut un nou imprumut de 30 de miliarde de euro pe doi ani, in cadrul Mecanismului European de Stabilitate (ESM), si o intelegere asupra spinoasei datorii externe a Greciei, adica o noua restructurare a acestei datorii.
Grecia a beneficiat in anul 2012 de o reducere cu 107 de miliarde de euro a datoriei externe si, in plus, a primit in ultimii patru ani imprumuturi in valoare de 220 de miliarde de euro in cadrul a doua programe succesive de asistenta financiara. Al doilea program a expirat marti, cand Grecia a intrat practic in incapacitate de plata, neachitand Fondului Monetar International o transa in valoare de 1,6 miliarde de euro. Grecia trebuie sa ramburseze si Bancii Centrale Europene, pe 20 iulie, o alta transa de imprumut de 3,5 miliarde de euro.
CE ‘respecta’ rezultatul referendumului grec; Tusk a convocat un summit; Schulz cere ajutoare umanitare pentru Grecia
Dupa ce grecii au respins prin referendum acordul propus de creditorii internationali, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat un summit extraordinar al zonei euro pentru marti, 7 iulie, la ora 16:00 GMT, transmit agentiile AFP si EFE.
Anterior, presedintia franceza a anuntat ca o astfel de reuniune a fost solicitata de presedintele francez Francois Hollande si de cancelarul german Angela Merkel, care au avut o convorbire telefonica dupa aflarea primelor rezultate ale referendumului din Grecia.
Cat despre Comisia Europeana, aceasta a anuntat duminica seara ca ‘respecta’ rezultatul referendumului din Grecia, iar presedintele acestei institutii, Jean Claude-Juncker, va avea luni consultari cu Donald Tusk, cu seful Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, si cu presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, iar marti va rosti un discurs in fata Parlamentului European.
Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, este unul dintre putinii oficiali din Europa care au exprimat o opinie duminica seara, dupa aflarea rezultatelor referendumului. ‘Trebuie sa respectam suveranitatea si vointa grecilor, exprimata astazi la referendum’, a spus el intr-o declaratie televizata, in care a cerut guvernului de la Atena ‘sa faca in orele urmatoare propuneri cu sens si constructive, care sa permita reluarea negocierilor, altfel vom ajunge intr-un moment foarte greu, sau poate chiar dramatic’.
‘Grecii au spus ‘Nu’, dar 18 membri ai zonei euro au cazut de acord asupra propunerilor pentru care grecii au spus ‘Nu’. Aceasta este democratia in Grecia (…), dar guvernele si parlamentele democratice din alte tari au alta parere’, a adaugat Schulz, citat de Agerpres.
Acum totul depinde de propunerile care vin din Grecia, a mai spus presedintele PE, care a propus ca la summitul de marti al zonei euro sa se discute si un program de ajutor umanitar pentru Grecia, avand in vedere faptul ca situatia populatiei acestei tari devine mai dificila pe zi ce trece. In acest context, el l-a criticat pe ministrul grec de finante, Yanis Varufakis, care a promis ca, in pofida crizei de lichiditati, bancile se vor redeschide. ‘Oamenii de rand, pensionarii, bolnavii sau copii nu trebuie sa plateasca pretul’ pentru aceasta situatie ‘dramatica’, a conchis Schulz.
La randul sau, presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a declarat ca rezultatul referendumului din Grecia este ‘foarte regretabil pentru viitorul’ acestei tari, a carei economie are nevoie de ‘masuri dificile si de reforme care sunt inevitabile’. ‘Nu vom astepta initiative din partea autoritatilor’ de la Atena, a mai spus presedintele Eurogrupului, institutie care va avea de asemenea o reuniune extraordinara inaintea Consiliului European de marti.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Jurnalistii de la G4Media au dezvaluit, miercuri seara, ca premierul PSD Marcel Ciolacu a calatorit…
Cea mai veche tablita cunoscuta, inscriptionata cu cele zece porunci din Vechiul Testament, este de…
Orasul italian Florenta a decis sa ia masuri pentru a reduce supraturismul, introducand masuri, inclusiv…
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Alba pentru a discuta…
Oficialii israelieni insista asupra mentinerii capacitatii de a lovi Libanul in orice moment, ca parte…
Primarul orasului bihorean Marghita, udemeristul Demian Zsolt, care a participat la un eveniment la o…