Referendum in Grecia: O tara in stare de avarie, profund DIVIZATA
Birourile de vot s-au deschis duminica in Grecia, la orele 04:00 GMT, pentru referendumul la care grecii decid daca tara trebuie sa accepte sau sa respinga acordul propus de creditorii internationali (BCE, UE, FMI), informeaza agentiile internationale de presa.
Urnele se inchid 12 ore mai tarziu, la orele 16:00 GMT.
In total, sunt asteptati sa voteze 10.837.118 de greci, care vor trebui sa raspunda la intrebarea: „Trebuie acceptat proiectul de acord prezentat de catre Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI) in timpul reuniunii Eurogrupului din 25 iunie?”
Primele rezultate se vor cunoaste intre orele locale 20:00 si 21:00 (17:000 si 18:00 GMT), potrivit Ministerului de Interne.
Costurile sunt estimate la aproximativ 110 milioane de euro: tiparirea buletinelor de vot, distribuirea acestora – in insule cu elicoptere ale Armatei – cheltuieli de drum si diurna pentru membrii comisiilor de votare.
Referendumul a divizat profund societatea greaca. Cele patru sondaje de opinie publicate vineri indicau diferente minime, in limita marjei de eroare pentru intentiile votului de duminica. In trei dintre ele, sustinatorii DA au un avans infim, de la o jumatate de procent, pana la 1,4 la suta. Celalalt sondaj indica o victorie a taberei NU, cu jumatate de procent, mentioneaza stiriletvr.ro.
Sistemul de vot este foarte strict in Grecia. Se poate vota numai in localitatea de resedinta, ceea ce creaza o problema pentru grecii din strainatate. Compania Agean Airlines a suplimentat zborurile din mai multe orase europene, dar numarul avioanelor disponibile este limitat.
Dramatica este situatia multor greci din tara care nu mai au suficienti bani ca sa ajunga la sectiile de vot. Saptamana aceasta nu au putut sa retraga mai mult de 60 de euro pe zi din bancomate. Aceasta, daca au avut norocul sa gaseasca un ATM cu bani.
Cum au ajuns grecii in situatia dramatica de acum? Problemele sunt vechi. Totusi, in ultima jumatate de an, de cand e la putere stanga radicala, lucrurile au mers tot mai rau. Asta, din cauza ca Alexis Tsipras si echipa sa nu au avut solutii, ci doar discursuri populiste si promisiuni fara acoperire ca vor pune capat austeritatii severe. Cu anuntul-surpriza al referendumului, Tsipras a infuriat intreaga Uniune Europeana. Din acel moment, practic, orice negociere a incetat, iar, acum, toata lumea vrea sa scape de Tsipras.
Ideea referendumului nu este noua. A mentionat-o in 2011, si premierul elen de atunci, George Papandreou. Doar ca a fost chemat imediat de liderii europeni, care i-au spus clar „nu putem accepta”. Ba chiar anecdotic se spune ca Nicolas Sarkozy, la acea vreme presedintele Frantei, l-a numit pe Papandreou „un nebun deprimat”.
Tsipras insa a ramas surd la toate mesajele venite din marile capitale si isi joaca viitorul propriu, dar si soarta Greciei, la referendumul de duminica.
Un politician in care nimeni nu mai are incredere la nivel european, asa este Tsipras in acest moment. A mostenit o tara in stare de avarie, dar nu a facut nimic care sa inspire seriozitate.
La nici o luna de la alegeri, Tsipras si locotenentul sau de la Finante, Varoufakis, au refuzat sa coopereze cu inspectorii internationali care monitorizau Grecia si a oprit vanzarea unor active de Stat. A preferat o simpla cosmetizare a sistemului fiscal si a celui de pensii – marile probleme ale Greciei – spre disperarea creditorilor internationali care, in lipsa unor reforme temeinice in aceste domenii, au oprit finantarea.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook