Sefa Comisiei Europene: Reformele Ucrainei pentru aderarea la UE sunt „profund impresionante”
Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marti ca Ucraina a indeplinit „aproape” toate cerintele stabilite de UE pentru a incepe negocierile de aderare, inainte de un summit crucial al Consiliului European din decembrie, relateaza Politico.
„Sa vad reformele profunde si structurale pe care le face Ucraina in timp ce lupta intr-un razboi existential este pentru mine profund impresionant”, a declarat von der Leyen. „Au indeplinit toate cerintele necesare pentru aproape toti cei sapte pasi pe care le-am cerut sa ii faca… atunci cand au devenit tara candidata”.
Se asteapta ca UE sa anunte deschiderea negocierilor de aderare pentru Ucraina, care a primit statutul de tara candidata in iunie, dupa summitul liderilor europeni de la jumatatea lunii decembrie de la Bruxelles.
La inceputul acestei luni, von der Leyen a declarat ca Ucraina a indeplinit „mult peste 90%” din conditiile prealabile stabilite de UE, in timp ce Comisia a recomandat deschiderea negocierilor de aderare atat cu Ucraina, cat si cu Moldova.
In timpul interviului acordat Politico, von der Leyen a abordat si situatia unei foste tari membre a UE – Regatul Unit, a carui plecare in urma referendumului Brexit din 2016 a zdruncinat bazele blocului.
Intrebata daca ea crede ca Marea Britanie ar putea vreodata sa se reintegreze in UE, von der Leyen a spus ca anularea Brexitului este o problema pentru generatia urmatoare.
„Le tot spun copiilor mei: Trebuie sa o reparati. Noi am gresit, voi trebuie sa o reparati”, a spus sefa Comisiei.
Referindu-se la viitor, von der Leyen a reiterat necesitatea ca UE sa isi reduca dependenta fata de China – in special in ceea ce priveste mineralele critice, unde Beijingul si-a afirmat dominatia.
„De 20 de ani, China a cumparat mina dupa mina la nivel mondial, ia materia prima, o prelucreaza in China si detine monopolul asupra unora dintre materiile prime critice, cum ar fi, de exemplu, litiul pentru tehnologiile curate”, a declarat von der Leyen.
„Acesta este motivul pentru care am spus ca trebuie sa reducem riscurile, nu sa ne decuplam de China… pentru ca nu ar fi in interesul nostru si cred ca nu este viabil”, a mai spus ea.
In contextul in care se apropie sfarsitul primului sau mandat de presedinte al Comisiei, in timp ce Europa se pregateste pentru alegerile europene din iunie, von der Leyen, care nu si-a anuntat inca o candidatura pentru un al doilea mandat, a ramas precauta.
„In mod obisnuit, spun ‘buna incercare’ atunci cand apare aceasta intrebare”, a declarat sefa Comisiei. „Asa ca, din pacate, trebuie sa va las cu acest mare semn de intrebare”, a incheiat ea.