Categories: externe

Regatul Unit a semnat un nou tratat cu Rwanda pentru a reinvia planul de expulzare a migrantilor ilegali

Marea Britanie a semnat, marti, un nou tratat cu Rwanda, despre care a spus ca va trece peste decizia judecatoreasca care ii bloca planul de a deporta solicitantii de azil in aceasta tara din Africa de Est, o hotarare care a dat o lovitura uriasa politicii guvernamentale privind imigratia, potrivit Reuters.

Schema Rwanda se afla in centrul strategiei guvernului de a opri migratia ilegala si este urmarita indeaproape de alte tari care iau in considerare politici similare.

Insa luna trecuta, Curtea Suprema a decis ca planul ar incalca legile internationale privind drepturile omului consacrate in legislatia interna.
Conform noului tratat, semnat de ministrul britanic de interne James Cleverly si care inlocuieste un memorandum de intelegere fara caracter obligatoriu, Marea Britanie spune ca Rwanda nu va expulza solicitantii de azil intr-o tara in care viata sau libertatea lor ar fi amenintata – una dintre preocuparile majore ale instantei.

Va exista, de asemenea, un comitet de monitorizare care va permite indivizilor sa depuna plangeri confidentiale direct catre ei si un nou organism de apel format din judecatori din intreaga lume.

Cleverly a spus ca se asteapta ca migrantii sa plece spre Rwanda in lunile urmatoare, deoarece tratatul abordeaza toate problemele ridicate de Curtea Suprema. „Sper cu adevarat ca acum ne putem misca rapid”, a spus Cleverly reporterilor din capitala Rwandei, Kigali.

Cu toate acestea, multi avocati si organizatii caritabile au spus ca este putin probabil ca zborurile de deportare sa inceapa inainte de alegerile asteptate anul viitor. Partidul Laburist de opozitie, care are avans in sondaje, intentioneaza sa renunte la aceasta politica daca va castiga.

Conform planului convenit anul trecut, Marea Britanie intentioneaza sa trimita in Rwanda mii de solicitanti de azil care au sosit ilegal pe teritoriul sau, pentru a descuraja migrantii care fac aceasta calatorie periculoasa din Europa, peste Canal, in barci mici.

In schimb, Rwanda a primit o plata initiala de 140 de milioane de lire sterline, cu promisiunea unei sume mai mari pentru a finanta cazarea si ingrijirea persoanelor deportate.

Prim-ministrul Rishi Sunak este supus unei presiuni intense atat din partea propriilor sai parlamentari, cat si din partea multor alegatori, de a reduce migratia, care a atins un record de 745.000 anul trecut, marea majoritate venind pe cai legale.

„Opriti barcile” este unul dintre cele cinci obiective pe care Sunak le-a stabilit guvernului sau pentru a pune capat fluxului de solicitanti de azil care platesc traficantilor pentru traversarile lor, adesea in barci supraaglomerate care nu sunt in stare de navigare.

Curtea Suprema a luat o decizie impotriva planului Rwanda – introdus pentru prima data in aprilie trecut de prim-ministrul de atunci Boris Johnson – pentru ca exista riscul ca cererile refugiatilor deportati sa fie evaluate gresit sau sa fie returnati in tara lor de origine pentru a fi persecutati.

Noul tratat este de asteptat sa fie urmat in cursul acestei saptamani de publicarea unei legislatii care declara Rwanda tara sigura, decizie menita sa opreasca contestatiile legale impotriva zborurilor de deportare planificate.

Totusi, acest lucru probabil ca va declansa o noua runda de dispute politice si juridice. Primul zbor era programat pentru vara trecuta, dar a fost anulat in ultimul moment din cauza unor provocari legale.

Sarah Gogan, avocat de imigrare la Harbottle & Lewis, a declarat ca situatia in materie de drepturile omului din Rwanda inseamna ca politica guvernului „foarte litigioasa” va fi contestata in instante si parlament. „Nu poti in cateva saptamani sau luni sa reformezi o tara si sa o transformi intr-una cu o cultura judiciara si administrativa impartiala”, a spus ea. „Tratatul pare sa fie inca o politica de basm si complet imposibil de realizat”, a spus ea.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Universitatea din Bucuresti va acorda titlul de Doctor Honoris Causa istoricului britanic Dennis Deletant

Universitatea din Bucuresti va onora activitatea profesorului Dennis Deletant, reputat istoric britanic si expert in…

50 de minute ago

Veste proasta pentru PSD. Kovesi va avea mai multa putere si independenta cu EPPO, anunta noul comisar UE pentru justitie si statul de drept

Apararea si promovarea statului de drept in intreaga Uniune Europeana vor fi o prioritate absoluta…

O oră ago

Inca un general de rang inalt a fost arestat la Moscova. Acesta ceruse o spaga de peste 1 milion de dolari

Epurarea principalilor oficiali militari ai presedintelui rus Vladimir Putin continua cu arestarea generalului-maior Mirza Mirzaev,…

22 de minute ago

Ultimul discurs din campanie al lui Trump: „Candidez impotriva oamenilor rai. Majoritatea tacuta se va face simtita”

Fostul presedinte Donald Trump a sustinut in timpul mitingului final al campaniei sale ca adevaratul…

2 ore ago

Orban, furios: „Oricine sustine ca romanii traiesc mai bine decat noi ar trebui sa se mute acolo”

Premierul ungar Viktor Orban a fost indignat de declaratia deputatului socialist ungar Imre Komati, care…

O oră ago