Regizorul filmului „Maestrul si Margareta”, declarat „terorist” de propagandistii Kremlinului, care acuza pelicula ca ar fi un atac personal la adresa regimului Putin

externe

Maestrul si Margareta, dictatura, regizor, terorist, Vladimir Putin

O noua adaptare cinematografica a romanului sovietic anti-cenzura „Maestrul si Margareta” al lui Mihail Bulgakov provoaca agitatie la Kremlin dupa ce a primit recenzii entuziaste din partea cinefililor rusi.

Potrivit celebrei carti a lui Bulgakov despre vizita diavolului in Moscova stalinista, „manuscrisele nu ard”; o fraza celebra care a devenit „o prescurtare pentru presupusa capacitate a artei de a triumfa asupra represiunii”, a declarat Joy Neumeyer, citat de revista Vanity Fair. Dar aceste cuvinte sunt „puse din nou la incercare in Rusia”, unde o noua adaptare a regizorului ruso-american Michael Lockshin „a provocat un scandal”.

Romanul satiric, care „a surprins atmosfera suprarealista a fortelor intunecate si a disparitiilor misterioase din Uniunea Sovietica a anilor 1930”, este ferm in canonul national rusesc si, prin urmare, „pare a fi sigur pentru tratamentul cinematografic”.

Insa „aluziile cu ochiul liber la cruzimile vietii sub dictatura lui Putin au avut un ecou putin prea ciudat in randul publicului rus”, care s-a „inghesuit sa vada filmul”.

Scris in secret in anii 1930, in timpul epurarilor lui Iosif Stalin, romanul lui Bulgakov a fost publicat abia in 1967, la 27 de ani dupa moartea sa. O versiune necenzurata nu a aparut decat in 1973.

Filmul lui Lockshin a urcat rapid pe primul loc in topul incasarilor din box-office-ul rusesc – cu incasari de peste 600 de milioane de ruble (5,2 milioane de lire sterline) in prima saptamana. La scurt timp, „acolitii Kremlinului, propagandistii pro-razboi si o armata de troli online” au inceput sa duca o campanie de discreditare a filmului si a regizorului sau, care a vorbit deschis despre opozitia sa fata de razboiul din Ucraina, a precizat Variety.

Atat „succesul uluitor” al filmului, cat si „critica ascutita a regimului autoritar” au atins un punct sensibil in cercurile de dreapta, intr-un moment in care presedintele Vladimir Putin reprima orice forma de disidenta in Rusia.

„Propagandistii sunt atat invidiosi, cat si plini de ura pentru ca un film cu un mesaj anti-cenzura, anti-totalitar si anti-razboi are o popularitate atat de mare, incat au dublat eforturile”, a declarat o sursa anonima apropiata filmului, vorbind pentru Variety. „A inceput cu doar cativa patrioti. Acum este la televiziunea de stat. Ei vor sange”.

Canalele pro-rusesti de pe Telegram l-au acuzat pe Lockshin ca este „un rusofob infocat si un trans-ucrainean” si au cerut ca acesta sa fie adaugat pe lista de extremisti si teroristi a Kremlinului, iar veniturile sale sa fie confiscate.

Un alt canal legat indeaproape de serviciile de securitate rusesti l-a acuzat pe regizor ca a trimis bani armatei ucrainene, in timp ce Aleksandr Solokhov, un deputat din partidul de guvernamant al lui Putin, a sugerat ca filmul sa fie retras din cinematografe.

Multi activisti pro-Putin sunt, de asemenea, „indignati” de faptul ca filmul lui Lockshin a fost „platit in principal printr-o subventie de la un fond de arta al statului rus”, in ciuda faptului ca pare sa submineze linia Kremlinului, care „promoveaza trecutul sovietic al Rusiei ca un ideal glorios care a invins Germania nazista”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: