Regizorul filmului „Maestrul si Margareta”, declarat „terorist” de propagandistii Kremlinului, care acuza pelicula ca ar fi un atac personal la adresa regimului Putin
O noua adaptare cinematografica a romanului sovietic anti-cenzura „Maestrul si Margareta” al lui Mihail Bulgakov provoaca agitatie la Kremlin dupa ce a primit recenzii entuziaste din partea cinefililor rusi.
Potrivit celebrei carti a lui Bulgakov despre vizita diavolului in Moscova stalinista, „manuscrisele nu ard”; o fraza celebra care a devenit „o prescurtare pentru presupusa capacitate a artei de a triumfa asupra represiunii”, a declarat Joy Neumeyer, citat de revista Vanity Fair. Dar aceste cuvinte sunt „puse din nou la incercare in Rusia”, unde o noua adaptare a regizorului ruso-american Michael Lockshin „a provocat un scandal”.
Romanul satiric, care „a surprins atmosfera suprarealista a fortelor intunecate si a disparitiilor misterioase din Uniunea Sovietica a anilor 1930”, este ferm in canonul national rusesc si, prin urmare, „pare a fi sigur pentru tratamentul cinematografic”.
Insa „aluziile cu ochiul liber la cruzimile vietii sub dictatura lui Putin au avut un ecou putin prea ciudat in randul publicului rus”, care s-a „inghesuit sa vada filmul”.
Scris in secret in anii 1930, in timpul epurarilor lui Iosif Stalin, romanul lui Bulgakov a fost publicat abia in 1967, la 27 de ani dupa moartea sa. O versiune necenzurata nu a aparut decat in 1973.
Filmul lui Lockshin a urcat rapid pe primul loc in topul incasarilor din box-office-ul rusesc – cu incasari de peste 600 de milioane de ruble (5,2 milioane de lire sterline) in prima saptamana. La scurt timp, „acolitii Kremlinului, propagandistii pro-razboi si o armata de troli online” au inceput sa duca o campanie de discreditare a filmului si a regizorului sau, care a vorbit deschis despre opozitia sa fata de razboiul din Ucraina, a precizat Variety.
Atat „succesul uluitor” al filmului, cat si „critica ascutita a regimului autoritar” au atins un punct sensibil in cercurile de dreapta, intr-un moment in care presedintele Vladimir Putin reprima orice forma de disidenta in Rusia.
„Propagandistii sunt atat invidiosi, cat si plini de ura pentru ca un film cu un mesaj anti-cenzura, anti-totalitar si anti-razboi are o popularitate atat de mare, incat au dublat eforturile”, a declarat o sursa anonima apropiata filmului, vorbind pentru Variety. „A inceput cu doar cativa patrioti. Acum este la televiziunea de stat. Ei vor sange”.
Canalele pro-rusesti de pe Telegram l-au acuzat pe Lockshin ca este „un rusofob infocat si un trans-ucrainean” si au cerut ca acesta sa fie adaugat pe lista de extremisti si teroristi a Kremlinului, iar veniturile sale sa fie confiscate.
Un alt canal legat indeaproape de serviciile de securitate rusesti l-a acuzat pe regizor ca a trimis bani armatei ucrainene, in timp ce Aleksandr Solokhov, un deputat din partidul de guvernamant al lui Putin, a sugerat ca filmul sa fie retras din cinematografe.
Multi activisti pro-Putin sunt, de asemenea, „indignati” de faptul ca filmul lui Lockshin a fost „platit in principal printr-o subventie de la un fond de arta al statului rus”, in ciuda faptului ca pare sa submineze linia Kremlinului, care „promoveaza trecutul sovietic al Rusiei ca un ideal glorios care a invins Germania nazista”.