Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a reactionat miercuri seara dupa ce presedintele Iohannis l-a acuzat ca este reponsabil de faptul ca Sectia Speciala nu a fost inca desfiintata. Ion tine sa aduca aminte ca UDMR este cea care blocheaza desfiintarea SIIJ.
„Solutia pentru deblocarea proiectului de desfiintare a SIIJ si a legilor justitiei este una simpla: respectarea angajamentelor asumate in programul de guvernare si in relatia cu Uniunea Europeana
Atat desfiintarea definitiva a SIIJ, si nu incercarea de salvare a acesteia prin mutarea sediului la Parchetul General, cat si repararea legilor justitiei ar fi fost deja obiective indeplinite daca toti partenerii din coalitie ar fi respectat programul de guvernare si ar fi pus pret pe opiniile institutiilor internationale – Comisia Europeana, GRECO si Comisia de la Venetia.
Desfiintarea SIIJ putea fi realizata inca din februarie, de cand Ministerul Justitiei a propus proiectul si a fost aprobat si sustinut de Guvern. Ministerul Justitiei a transmis forma corecta, avizata favorabil si de Comisia de la Venetia, pe care UDMR o ignora cu buna-stiinta. Criticile cred ca ar trebui indreptate inspre UDMR, nu inspre Ministerul Justitiei.
Mai mult, am propus coalitiei si in grupul de lucru si alte solutii pentru deblocarea situatiei privind SIIJ: la cererea judecatorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat, cauza sa fie trimisa spre solutionare la un serviciu teritorial egal in grad si invecinat cu parchetul care efectueaza urmarirea penala. Faptul ca solutiile sunt respinse sistematic, fara argumente solide, arata ca nu toti partenerii din coalitie doresc desfiintarea reala a SIIJ si cauta modalitati de a mentine in viata aceasta structura.
Legile justitiei puteau fi aprobate din luna aprilie, dupa ce Ministerul Justitiei a transmis proiectele pe 26 martie 2021. Pana in septembrie ar trebui finalizate negocierile, dar ar fi de ajutor ca acestea sa nu se indeparteze de programul de guvernare. Negocierile nu se vor incheia oricum: USR PLUS nu va accepta cosmetizari ale legislatiei fara modificari de substanta si va insista asupra promovarii liniilor apreciate deja inclusiv de organismele internationale (Comisia Europeana, Comisia de la Venetia, GRECO).
Realitatea este evidenta pentru toata lumea si nu poate fi ignorata. Blocajul vine din coalitie si Parlament, nu de la Ministerul Justitiei.
Astazi, presedintele a transmis semnalul ca este nemultumit de aceste tergiversari, asa cum sunt si eu nemultumit de atata vreme. Ii transmit presedintelui rugamintea de a se implica in depasirea acestui blocaj, din care putem iesi doar daca toti respectam programul de guvernare si recomandarile institutiilor europene.
Nu trebuie sa uitam ca SIIJ a avut si rolul de a slabi lupta anticoruptie, ceea ce nu mai trebuie acceptat. DNA si DIICOT trebuie sa functioneze cu competente complete si fara sa fie exercitate presiuni asupra procurorilor. De asemenea, trebuie ca procurorii-sefi care le conduc sa aiba atributii si autoritate depline. De aceea, am declansat procedura de selectie pentru posturile vacante de procurori cu functii de conducere la DNA si DIICOT, la finalul careia sa poata fi numita o echipa de conducere stabila, pe baza avizului Sectiei pentru procurori a CSM.
In privinta legilor justitiei, chestiunile esentiale aflate in discutie vizeaza procedura de numire si revocare a procurorilor de rang inalt (in sensul diminuarii factorului politic, in acord cu programul de guvernare, recomandarile GRECO si ale Comisiei Europene), prerogativele procurorului general, situatia politiei judiciare, modalitatea de alegere a membrilor CSM. Aceste subiecte foarte importante sunt inca in negociere si nu am cazut deocamdata la un acord.
Referitor la procedura de numire a procurorilor de rang inalt, am propus, de asemenea, o noua solutie: o procedura in doua etape, cu implicarea Sectiei pentru procurori a CSM. Un lucru spun raspicat: varianta pe care o voi promova va fi in sensul diminuarii factorului politic in aceasta procedura de numire/revocare. Un rol crescut al Sectiei pentru procurori este esential. De-a lungul timpului, Sectia pentru procurori a adus in avizele sale la propunerile pentru numirea procurorilor cu rang inalt argumente care ar trebui sa fie luate in considerare, si nu ignorate”, a scris Stelian Ion pe Facebook.
Presedintele Klaus Iohannis l-a atacat, miercuri, pe ministrul Justitiei, Stelian Ion, pentru ca Sectia Speciala nu a fost inca desfiintata. Insa UDMR se opune din rasputeri desfiintarii Sectiei Speciale, iar actuala coalitie nu are majoritate in Parlament pentru desfiintarea SIIJ fara voturile UDMR.
”Haideti sa ne amintim cum a aparut aceasta coalitie si cum s-au pozitionat unii fata de altii cei care sunt acum impreuna. Am avut, nu demult, la sfarsitul anului trecut, campanie electorala, si aproape s-au duelat in public. Va dati seama ca o astfel de coalitie are nevoie de timp pana se rodeaza, pana cand mecanismele functioneaza foarte bine. Si avand in vedere de unde am pornit, pot sa spun, da, coalitia functioneaza, dar nu functioneaza perfect. Mai sunt multe lucruri care nu functioneaza.
Bunaoara, SIIJ nu a fost desfiintata, chit ca toata lumea s-a laudat ca asa va face, dar ministrul Justitiei nu a gasit inca calea potrivita, legile justitiei – nici nu exista un proiect acceptat in coalitie si sunt eu nemultumit de aceste lucruri si sunt si alte si alte reforme care au fost promise si deocamdata auzim ca se intalnesc si se discuta. Mai este mult de lucru, dar aceasta formula eu sunt convins ca poate sa functioneze”, a declarat Iohannis la Comana.
Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a declarat acum o saptamana ca UDMR a votat „cot la cot toate nenorocirile din Justitie cu PSD”. UDMR s-a opus din nou, pe 20 iulie, ca Sectia Speciala sa fie desfiintata cu totul.
„E foarte clar ca colegii din UDMR vor sa ne duca, bineinteles ca o coincidenta, alaturi de Ungaria si Polonia pe acea viziune de abordare fata de Comisia Europeana si UE in ce priveste statul de drept”, a acuzat Stelian Ion.
Intrebat cine ia decizia in privinta SIIJ, ministrul Justitiei a raspuns: „Coalitia de guvernare trebuie sa ia decizia, ca nu ma astept de la PSD sa ia decizia in sensul desfiintarii. Adica cei care au promis si si-au asumat prin programul de guvernare votat in Parlament, fara tot felul de globulete, si redenumiri, si artificii. Deci desfiintarea SIIJ a fost votata in Parlament, nu altceva!”
„Guvernul a trimis un proiect foarte bun, laudat de Comisia de la Venetia, dar in Parlament se blocheaza lucrurile, iar UDMR e actorul principal. Nu e de mirare, intr-un fel, daca ne gandim ca in anii trecuti votau cot la cot toate nenorocirile din Justitie cu PSD, votau infiintarea SIIJ, toate lucrurile acelea care acum isi produc efectele din acele legi”, a continuat Stelian Ion, citat de B1.
Intrebat cum se va ajunge pana la urma la desfiintarea SIIJ daca UDMR nu vrea, Ion a raspuns: „Cei care au promis au fost inclusiv UDMR-istii in momentul in care au votat programul de guvernare. Sa spuna acum romanilor ca nu au citit cu atentie, ca nu au inteles, asta poate la gradinita poate fi crezut…. Acel program de guvernare e mai mult decat o declaratie, e scris negru pe alb, e obligatoriu pentru noi toti. Programul de guvernare a fost analizat de Comisia Europeana care a apreciat intentiile din documentele oficiale, nu doar niste declaratii date la televizor. In acest context am primit noi semnale pozitive din partea Comisie, nu ca am fi facut mare lucru pana acum. Dar daca renuntam la intentii, e foarte clar ca colegii din UDMR vor sa ne duca, bineinteles ca o coincidenta, alaturi de Ungaria si Polonia pe acea viziune de abordare fata de Comisia Europeana si UE in privinta statului de drept. Nu au cum sa faca asa ceva in mod intentionat, doar o fac pur si simplu, in sensul in care actele lor politice si faptul ca se opun cu atata inversunare desfiintarii SIIJ (…) Lucrurile acestea ne duc automat catre Ungaria si Polonia”.
„Eu inteleg ca poate nu-si doresc vecinii nostri sa fie singuri pe aceesi linie si si-ar dori sa fim mai multi, dar eu nu cred in aceasta viziune si, strict pe acest capitol, eu nu vad din Ungaria si Polonia un model. Nu ma refer la alte subiecte, ca nu e treaba mea. Relatiile bune trebuie sa le avem cu toti vecinii, eu ii apreciez foarte mult pe colegii nostri, deci nu despre asta e vorba, nu vreau sa se interpreteze. E vorba despre respectarea statului de drept, modul in care ne raportam la UE si la ce vrem noi sa facem in aceasta Uniune”, a mai tinut sa precizeze ministrul Justitiei, Stelian Ion.
Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat vineri, in cadrul unei conversatii directe, pe presedintele rus…
Manifestantii opozitiei din Abhazia au ocupat vineri principalele cladiri guvernamentale ale acestei republici separatiste georgiene…
Preturile de referinta la gaze naturale pe piata din Europa au crescut vineri, dupa ce…
Presedintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidentiale, a afirmat vineri ca omul de afaceri…
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a declarat vineri ca, in situatia in care referendumul pe Bucuresti…
Reteaua sociala americana Bluesky, care se doreste a fi o alternativa la X, a anuntat…