Replica taioasa a Ministerului Culturii: „Alexander Nanau a primit 1.530.566 lei pentru realizarea si promovarea filmului ‘Colectiv'”
Ministerul Culturii a transmis, marti seara, un comunicat de presa in care sustine ca regizorul Alexander Nanau a facut afirmatii „rauvoitoare si lipsite de temei” ca justificare pentru refuzul de a primi Medalia „Meritul Cultural” conferita de presedintele Romaniei.
Regizorul filmului Colectiv, Alexander Nanau, a refuzat Medalia „Meritul Cultural” conferita de presedintele Romaniei, considerand „ca este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic si gol de sens, cultura Romaniei”.
„Cred ca este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic si gol de sens, cultura Romaniei. Dupa aproape un an de eforturi si propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul roman in implementarea de mecanisme de sustinere a culturii sever amenintate de faliment in timpul crizei COVID 19, reactia si interventia concreta a statului roman la toate nivelurile institutionale a fost zero.
Fac public raspunsul meu catre Administratia Prezidentiala care dorea sa ma decoreze pe 15 ianuarie pentru meritele in sustinerea culturii nationale pe timp de criza”, a scris Nanau pe Facebook.
In replica, Ministerul Culturii dezvaluie ca Nanau a primit sume consistente pentru filmul sau. „Colectiv”.
Comunicatul integral al Ministerului Culturii:
Ministerul Culturii precizeaza ca Medalia Ordinul Cultural se ofera in baza Legii nr. 8/2003 privind Ordinul Meritul Cultural si Medalia Meritul Cultural, cu modificarile si completarile ulterioare, si ca este dreptul fiecarei persoane propuse de a accepta sau nu aceasta distinctie din partea statului roman. In cazul din urma se regaseste regizorul si producatorul Alexander Nanau, propus de ministrul Culturii pentru decorarea sa de catre presedintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Culturii Nationale, din 15 ianuarie 2021.
Aceasta propunere, realizata in baza unei analize, i-a fost, insa, comunicata domnului Alexander Nanau in cadrul intalnirii solicitate ministrului culturii, Bogdan Gheorghiu, care a avut loc in data de 4 ianuarie. Cu aceasta ocazie, SC Alexander Nanau Production SRL a solicitat o finantare suplimentara din partea Ministerului Culturii in valoare de 250.000 de lei, pentru care a primit aviz pozitiv pentru suma de 150.000 lei. Acest buget a fost solicitat pentru campania online de promovare a filmului Colectiv in perioada 24 ianuarie – 31 aprilie 2021, la nivel international.
Ministerul Culturii, prin intermediul Centrului National al Cinematografiei, se implica activ in realizarea productiilor cinematografice autohtone si finanteaza majoritatea productiilor romanesti de film.
De altfel, filmul „Colectiv”, al carui producator si regizor este Alexander Nanau, a obtinut finantare directa pentru dezvoltare si productie, in valoare de 632.071 lei, din partea Centrului National al Cinematografiei (CNC). Totodata, avand dubla calitate, Alexander Nanau a obtinut ca regizor suma de 475.100 lei si ca producator suma de 258.395 lei, fonduri nerambursabile din partea CNC pentru productia filmului.
Sustinerea statului roman pentru productia „Colectiv” a mai constat in finantarea participarilor la festivalurile de la Amsterdam, Toronto si Venetia (in 2019) in total de 40.000 lei si, in 2020, a promovarii filmului documentar de lungmetraj in vederea selectiei la Premiile Academiei Americane de Film Oscar 2021, in valoare de 100.000 lei. Mai mult, Consiliul de administratie al CNC a decis, prin Hotararea 293/19.11.2020, suplimentarea sumei, ulterior, cu 100.000 de lei, in cazul in care filmul va fi propus pe lista scurta a premiilor Oscar. Astfel, suma totala alocata acestui proiect din Fondul Cinematografic a fost de 1.530.566 lei, suna care include si costurile de distributie.
Toate aceste finantari au contribuit la promovarea si cunoasterea filmului „Colectiv”, in intreaga lume, nu doar pe plan national.
Afirmatia conform careia Ministerul Culturii nu s-a implicat in gestionarea crizei sectorului cultural afectat de restrictii, in 2020, este rauvoitoare si lipsita de temei. Anul trecut, pandemia a restrictionat multe domenii, cel cultural fiind printre cele mai afectate. Ministerul Culturii a pus in prim plan aceasta realitate si a fost un partener onest al tuturor actorilor din domeniul cultural, luand masuri in baza consultarilor cu acestia:
Ca urmare a demersurilor Ministerului Culturii realizate pe langa Ministerul Fondurilor Europene si Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, 5,5% din solicitantii pentru granturile pe capital de lucru sunt operatori economici din sectorul cultural. Suma totala pe care acestia o vor accesa este de aproximativ 68 milioane de euro.
Reglementarea biletelor achizitionate de public la festivalurile care nu au putut fi desfasurate in starea de urgenta si in starea de alerta.
Numar de proiecte finantate prin programul Acces Online: 19 proiecte, Buget alocat 1 milion lei, peste 270 de lucratori culturali beneficiari;
Numar de proiecte finantate prin Nevoi Culturale de Urgenta: 13, Buget alocat: 830.000 lei;
Numar de proiecte finantate prin Programul Cultural Prioritar: 62, Buget total alocat: 8,537 milioane de lei printre care amintim TIFF, Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Concursul International George Enescu, Gala Uniter;
Numar de proiecte Ziua Culturii Nationale 2020: 10 proiecte, Buget total: 250.000 lei. In 2021, suma a crescut la 2 milioane de lei, din care urmeaza sa se finanteze 42 de proiecte.
Dupa 12 ani, Ministerul Culturii a alocat 2 milioane de lei pentru un program de achizitie de arta plastica. 167 de lucrari au fost achizitionate de la 100 de artisti romani contemporani si expuse in Muzeul National de Arta Contemporana.
Ministerul Culturii a realizat demersurile necesare pentru ca persoanele fizice care au obtinut venituri exclusiv din drepturi de autor si drepturi conexe, aflati in imposibilitatea de a mai obtine venituri, sa beneficieze de indemnizatia de 75% din salariul mediu brut pe tara. Masura a fost accesata de peste 3.000 de beneficiari.