Reportaj din cea mai deschisa tara fata de refugiati: „Acum ii ajutam noi, cand IMBATRANIM ne vor ajuta ei”
Cate un refugiat la fiecare al 60-lea suedez – doar anul trecut tara scandinava cu o populatie de 9 milioane de locuitori a primit peste 160.000 de imigranti.
Acum a devenit clar ca guvernul nu mai face fata si vrea sa expulzeze aproximativ 80.000 dintre acestia. Ce cred suedezii obisnuiti despre cum li s-au schimbat vietile odata cu sosirea refugiatilor?
Reporterii Deutsche Welle au incercat sa raspunda la aceasta intrebare, deplasandu-se in micutul orasel din sudul tarii, Revingeby. In luna octombrie a anului trecut aici erau instalati primii 350 de refugiati.
Inca din prima zi in care refugiatii au inceput sa se instaleze in tabara de corturi, din cutie postala in cutie postala circula un mesaj: „Desemnam zona ca perimetru de actiune a ‘Miscarii nordice de Nesupunere’, ale carei structuri se cladesc in aceste momente”. Mesajul mai este gasit si astazi in cutiile postale ale localnicilor din zona.
Initial, guvernul suedez s-a oferit sa adopte o politica a „usilor deschise”. Acum, insa, se pregateste sa le inchida partial. Aceasta desfasurare de lucruri a schimbat si raportul de forte pe scena politica a tarii. Sprijinul populatiei pentru democratii suedezi, care s-au declarat impotriva primirii refugiatilor in tara, a crescut procentual de la 12,9% (ultimele alegeri) la 19% in acest moment.
Majoritatea oamenilor din micutul sat nu sunt incantati ca ai lor copii, in drum spre scoala, trebuie sa circule pe acelasi drum cu refugiatii. „Oameni din tabere de corturi din Orientul Mijlociu se muta in alte tabere cu corturi in Suedia. Este o nebunie”, spune un barbat care a venit sa-si ia copilul de la scoala.
El recunoaste ca la viitoarele alegeri ii va vota pe democrati. „Multi oameni din oras ii sustin pe democrati, vor sa voteze cu ei. De frica sa nu fie considerati rasisti, nu recunosc deschis acest lucru. Va asigur ca doua treimi dintre localnici nu isi doresc refugiati in zona”, a incheiat barbatul.
„Spun ca oamenii care vor ramane sa traiasca aici vor fi numai barbati. Dar noi nu stim nimic despre ei, e posibil sa fie periculosi”, spune disperata o mama care venise, de asemenea, pentru a-si lua copilul de la scoala.
Guvernul suedez intampina deja serioase probleme in a gestiona situatia atator oameni. „Nimeni nu banuia ca vor aparea asemenea probleme. Am fost nevoiti sa angajam profesori necalificati, iar in unele locuri medicii din scoli nu pot face fata numarului de vaccinari pe care trebuie sa il acorde copiilor de la clasele primare, pentru ca a crescut numarul acestora”, spune o coordonatoare din regiune.
„Daca le acordam acum o educatie buna tuturor oamenilor tineri care ajung la noi, dupa o vreme ei se vor transforma intr-o resursa pentru noi, pentru tara noastra”, spune coordonatorul Centrului pentru Tineret din zona. „Acum ii ajutam noi, cand imbatranim ne vor ajuta ei”, continua acesta.
Statul social suedez functioneaza exact pe aceste principii, dar ramane de vazut daca acest model va rezista in fata afluxului de refugiati. „Nu exista bani destui pentru scoli, nu ajung resursele pentru oamenii in varsta iar pentru refugiati se dau milioane”, incheie liderul democratilor din Revingeby.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook