Republica Moldova s-a retras din Adunarea Parlamentara a Comunitatii Statelor Independente
Parlamentul Republicii Moldova a denuntat Conventia cu privire la Adunarea Interparlamentara a statelor membre ale Comunitatii Statelor Independente (AIP CSI), adoptata la 26 mai 1996 si a unui Acord incheiat pe platforma CSI. Proiectele de lege au fost sustinute de 53 de deputati, din totalul de 101, scrie NewsMaker.
Legislativul de la Chisinau a votat denuntarea Acordului privind interactiunea in domeniul preintampinarii si lichidarii consecintelor situatiilor exceptionale cu caracter natural si tehnogen, semnat la Minsk la 22 ianuarie 1993, cu modificarile operate prin Protocolul intocmit la Dusanbe la 30 octombrie 2015. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, denuntarea acordului este urmare a lipsei de aplicabilitate si actualitate a acestuia. In plus, nu mai corespunde realitatilor.
Propunerea de denuntare a Conventiei cu privire la Adunarea Interparlamentara a CSI a fost formulata de presedintele Parlamentului, Igor Grosu. El a prezentat propunerea argmentand ca Republica Moldova nu mai rezoneaza cu actualele politici, obiective si decizii ale AIP CSI. Iesirea din CSI este in concordanta cu parcursul pro-european al tarii – devenit un obiectiv major al autoritatilor de la Chisinau. Conducerea tarii a precizat ca va mentine relatii interparlamentare cu statele membre AIP CSI la nivel bilateral, inclusiv pe linia grupurilor de prietenie.
De la inceputul acestui an, conducerea Parlamentului n-a aprobat nicio participare la evenimentele AIP CSI. Republica Moldova urma sa achite in acest an o cotizatie de membru in valoare de 5,8 milioane de lei.
„Denuntarea conventiei nu va afecta drepturile si obligatiile Republicii Moldova in raport cu alte parti la tratat si cu partile terte”, precizeaza Legislativul in comunicatul emis.