Republica Moldova se mai gandeste la iesirea din CSI
Iesirea R. Moldova din Comunitatea Statelor Independente ar reprezenta o problema in plus pentru Chisinau, a declarat ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, in cadrul unei emisiuni televizate, transmite Timpul.md.
„Avem o situatie precara cu lipsa de cai de comunicare urmare a razboiului din Ucraina si ar fi o problema in plus pentru Moldova sa renunte la CSI. Ba mai mult, nu este un impediment pentru Chisinau sa-si onoreze obligatiunile de tara candidat la UE, dar si implementarea Acordului de Asociere. Acest lucru l-a confirmat si ambasadorul UE in tara noastra” a declarat Bolea.
Potrivit ministrului, 69% din exporturile de mere ale R. Moldova ajung pe piata statelor CSI, in special in Kazahstan, Belarus si Rusia.
Chisinaul nu are intentia sa paraseasca CSI si aceasta decizie trebuie sa apartina cetatenilor, a adaugat el.
La sfarsitul anului trecut, presa anunta ca Republica Moldova se pregateste sa iasa din CSI, neparticipand la ultimul summit al organizatiei, care s-a desfasurat in zilele de 26 si 27 decembrie la Sankt-Petersburg.
DW scria, anul trecut, ca potrivit ministrului moldovean de externe, Nicu Popescu, autoritatile de la Chisinau nu mai participa la reuniunile CSI, semnaland astfel un dezacord total cu tendintele care se manifesta in acest spatiu. „Prioritatea noastra absoluta este integrarea si aderarea la UE”, a precizat Popescu.
Presedintele Parlamentului de la Chisinau, Igor Grosu (PAS) sustinea ca abia asteapta ca Moldova sa se rupa de CSI. Totusi, Grosu a precizat ca momentul iesirii din CSI trebuie analizat si discutat foarte atent, pentru ca, „in cadrul acestui format, mai exista o serie de angajamente, tratate cu alte tari-membre cu care noi trebuie sa tinem legatura”, a explicat el.
Fostul ambasador al Moldovei la Moscova, Anatol Taranu, crede ca pentru Moldova, o incetare treptata a prezentei sale in cadrul CSI ar fi solutia cea mai buna, inclusiv pentru ca „o ruptura brusca a legaturilor cu CSI ar complica relatiile cu Tiraspolul”, situatie care ar fi speculata de Rusia pentru a creste tensiunea in Transnistria.
In noiembrie 2022, premierul moldovean Natalia Gavrilita a declarat ca Republica Moldova ramane membra a CSI si isi plateste cotizatiile anuale, acum nefiind momentul potrivit pentru „decizii pripite, care ar putea duce la escaladare”.