Premierul Ludovic Orban a afirmat, duminica, ca este un sustinator ferm al libertatii de exprimare, al libertatii presei, ca garantie a oricarei democratii functionale.
„Apreciez si inteleg activitatea de jurnalist, eu insumi cochetand cu aceasta profesie la inceput de cariera. Sunt un sustinator ferm al libertatii de exprimare, al libertatii presei, ca garantie a oricarei democratii functionale. Consider insa la fel de important dreptul cetatenilor de a fi corect informati si resping orice forma de raspandire de stiri false in numele libertatii de exprimare. Calitatea informatiei si adevarul trebuie sa primeze in spatiul mediatic, in sprijinul interesului public. Dreptul jurnalistilor de a relata liber este garantat in Romania si asa va asigur ca va ramane. Astazi, de Ziua Mondiala a Libertatii Presei, evocam cu tristete situatii din diferite parti ale lumii in care presa continua sa fie cenzurata, jurnalistii hartuiti, arestati sau chiar ucisi si ne dorim ca astfel de lucruri sa nu se mai intample niciunde”, a declarat Orban, intr-un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Libertatii Presei transmis de Guvern.
El a adaugat ca Ziua Mondiala a Libertatii Presei este sarbatorita anul acesta intr-un context marcat de urgenta unor masuri in plan sanitar, social si economic, care amplifica nevoia de informare a oamenilor.
„Trecem, de mai multe saptamani, Romania si alte tari din intreaga lume, printr-o perioada marcata de emotiile si ingrijorarile legate de pandemia de coronavirus si efectele ei, dar si de volumul de informatii si opinii expuse pe aceasta tema. Presa, vectorul principal al acestor informatii catre cetateni, este si ea angrenata in actiunea globala impotriva unui virus care pune in pericol sanatatea a milioane de oameni si care ne-a schimbat viata radical. De la primele stiri despre aparitia noului coronavirus, jurnalistii au relatat despre eforturile medicilor din prima linie, au transmis catre populatie mesajele autoritatilor privind masurile de protectie sanitara necesare si au adus in atentie asteptarile oamenilor. De aceea, este firesc sa le multumim pentru munca lor, cu atat mai mult in aceasta perioada in care informarea publicului este vitala pentru siguranta sanitara”, a afirmat premierul.
Orban a mai declarat ca Guvernul, ministerele si toate institutiile publice abilitate „comunica in mod constant si transparent” toate deciziile luate pentru combaterea raspandirii virusului si protejarea sanatatii cetatenilor, „iar industria mass-media si jurnalistii au un rol esential pentru ca informatia sa ajunga rapid, clar si nedistorsionata la publicul larg”.
„Ne preocupa in acelasi timp constrangerile economice cu care se confrunta acum mass-media si jurnalistii. Am decis, in acest sens in cadrul Guvernului, sa demaram o campanie de informare a publicului pe care o vom sustine si in sprijinul industriei media, fara a afecta in vreun fel independenta presei”, a mentionat seful Guvernului.
Agenda economica propusa de Donald Trump ridica riscul unuia dintre cele mai defavorabile scenarii pentru…
Comisia pentru Supraveghere si Responsabilitate a Camerei Reprezentantilor din SUA a organizat miercuri o audiere…
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a desfasurat o ampla campanie de verificare a angajatorilor…
Sylvester Stallone l-a intampinat joi seara pe Donald Trump pe scena la un eveniment organizat…
Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…
Primarul municipiului Bistrita, Gabriel Lazany, a prezentat planuri pentru restructurarea si reorganizarea personalului din cadrul…