Reteaua ucraineana de colectare de informatii din surse deschise (Molfar OSINT) a facut publice datele a 167 de persoane despre care se spune ca sunt angajati ai serviciului de informatii externe al Federatiei Ruse. Datele indica faptul ca majoritatea retelelor de spionaj ruse prezente in tarile occidentale foloseau acoperirea diplomatica, cunoscuta in limbajul spionilor sub numele de „acoperire oficiala”, relateaza AFP, preluata de Kyiv Post.
Pentru a evita suspiciunile, spionii rusi si-au luat slujbe la ambasade, au lucrat ca jurnalisti si au obtinut locuri de munca in organizatii culturale pentru a servi drept acoperire pentru adevaratul lor scop: sa se infiltreze in organizatii pentru a raspandi dezinformarea despre Ucraina inainte de invazie.
Potrivit lui Artem Starosiek, directorul executiv al agentiei Molfar OSINT, descoperirea identitatilor spionilor de top ai Rusiei a inceput cu un pont: cineva a predat o baza de date cu angajati probabili ai Serviciului rus de informatii externe.
Starosiek a explicat ca, desi spionii operau sub acoperirea secretului, „unele lucruri nu pot fi ascunse nici macar de catre spioni. Mai ales, atunci cand trebuie sa desfasoare cel putin unele activitati publice in timp ce actioneaza ca diplomati”.
Suspiciunile s-au transformat in confirmari, intrucat Molfar a reusit sa localizeze numerele de telefon ale presupusilor spioni si sa le verifice, cu ajutorul unor roboti, in Telegram. Acolo, detectivii au actionat rapid pentru a localiza alte baze de date, atat publice, cat si private, care sa permita confirmarea ulterioara a povestii.
Combaterea spionilor rusi din Europa este esentiala pentru Ucraina, explica Starosiek, deoarece acestia erau agenti trimisi sa actioneze ca destabilizatori in „tarile gazda si la nivel international”.
Observatorii independenti au identificat peste 900 de cazuri de falsuri si dezinformari rusesti in Europa in aceasta luna – in special in Polonia, Slovacia si Italia.
Spionii pot parea oameni normali, cum ar fi in cazul lui Georgii Mihno, care detine rangul de ambasador si care a absolvit Academia Diplomatica a Rusiei si prestigioasa Universitate de Stat Lomonosov din Moscova. Cu toate acestea, ambasadorul era mai mult decat atat, intrucat Mihno este, de asemenea, ofiter al Directiei „A” a Serviciului de Informatii Externe al Rusiei, unde a condus Departamentul pentru Cooperare Pan-Europeana.
In timp ce lucra ca diplomat, Mihno a fost membru al delegatiei ruse la Consiliul Europei de la Strasbourg, Franta, iar mai tarziu a fost reprezentant permanent adjunct al Federatiei Ruse la organizatiile internationale din Viena, Austria. In diferite perioade, a fost seful unei divizii din cadrul Departamentului pentru cooperare paneuropeana si director adjunct al Departamentului pentru noi provocari si amenintari al Ministerului rus de Externe.
Anterior, Mihno a lucrat la misiunea rusa la ONU din New York, unde Rusia detine un loc in Consiliul de Securitate. Astazi, datorita rolului de lider la ONU, Rusia poate bloca investigatii precum cea referitoare la rapirea copiilor ucraineni, spune Starosiek.
„Oamenii din intreaga lume trebuie sa inteleaga ca aceasta problema nu se refera doar la subminarea credibilitatii Ucrainei in randul aliatilor nostri. Aceasta problema este mult mai profunda”, explica Starosiek.
„Impactul Rusiei va atinge din ce in ce mai multe tari, schimband nu doar politica lor, ci si securitatea nationala”.
Andrei Grebenshcikov, un angajat al departamentului „A” al Serviciului rus de informatii externe, care a lucrat sub acoperire diplomatica in calitate de prim-secretar al Ambasadei Rusiei la New York, este un alt spion a carui acoperire a fost descoperita de expertii OSINT.
Fara a utiliza retelele de socializare, ci fisiere si baze de date disponibile public, Molfar a reusit sa stabileasca faptul ca Grebenshcikov a fost prim-secretar al Diviziei de dezarmare multilaterala din cadrul Departamentului pentru neproliferare si dezarmare, inainte de a ocupa functia de al doilea secretar al Sectiei politice a Ambasadei Rusiei in Canada.
In timp ce se afla la Ottawa, spionul s-a angajat in activitati de propaganda, inclusiv prin scrierea unui articol pentru The Globe and Mail intitulat „Cooperati cu Rusia pentru a pune capat crizei din Ucraina”, care incerca sa prezinte invazia Rusiei ca fiind vina Ucrainei si se referea la anexarea Crimeei ca fiind o simpla „reunificare”.
Cercetarile pentru a confirma ca acesti oameni erau, de fapt, spioni rusi, au ajuns la un crescendo care a confirmat suspiciunile lui Molfar: O baza de date cu statele de plata ale SVR-ului rusesc care arata ca suspectii primisera, de fapt, salarii de la serviciul rus de informatii externe.
„Prin aceasta investigatie, urmarim sa reducem influenta Rusiei in intreaga lume. Suntem recunoscatori pentru sprijinul acordat de mass-media”, subliniaza Starosiek.
„Vom continua sa desfasuram investigatii care sa descopere dusmanii Ucrainei si sa demonstreze crimele de razboi ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei”.
Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a vizitat in cantonament echipa nationala a acestei tari si…
Fortele de aparare aeriana din regiunea Moscova au fost active in cursul noptii de 18…
Consiliul Federatiei de la Kremlin a anuntat ca ridicarea interdictiei privind loviturile cu raza lunga…
In cadrul emisiunii „Romania de poveste“, realizatorii de la Romania TV au rulat pe burtiera…
Presedintele rus Vladimir Putin se confrunta cu un cosmar economic in timp ce natiunea se…
Dupa trei ani si jumatate de anchete, Politia a strans probe impotriva Laurei Crisan, fiica…