O grupare infractionala care exploata tineri vulnerabili din Romania in Ungaria a fost destructurata de autoritatile din cele doua tari.
Reteaua viza in special persoane provenite din medii defavorizate si centre de plasament, folosind metode bine organizate de recrutare si exploatare.
Conform investigatiilor DIICOT, gruparea era alcatuita din membri inruditi intre ei. Acestia recrutau victime prin exploatarea situatiei lor financiare dificile si a lipsei de sprijin familial.
Majoritatea victimelor proveneau din centre de plasament, fiind considerate tinte usoare, deoarece nu aveau rude care sa le caute.
Traficantii promiteau locuri de munca in Ungaria, oferind conditii aparent avantajoase: salarii atractive, cazare, masa si un program de munca lejer. Aceste promisiuni false ii convingeau pe tineri sa accepte oferta, in speranta unei vieti mai bune.
Dupa ce victimele ajungeau in Ungaria, isi pierdeau complet libertatea, fiind obligate sa traiasca si sa munceasca in conditii degradante.
Odata ajunse, victimele erau deposedate de actele de identitate, ceea ce le impiedica sa se deplaseze liber sau sa solicite ajutor. Ulterior, erau supuse unor tratamente inumane fiind cazate in conditii de cazare degradante. Unele victime erau gazduite in baraci din lemn, fara mobilier, iar altele in beciuri aglomerate, locuind alaturi de alte persoane.
Victimele lucrau in fabrici de prelucrare a deseurilor menajere, in ture lungi si fara zile libere. Dupa terminarea programului de munca, erau obligate sa desfasoare si alte sarcini gospodaresti.
Membrii gruparii le monitorizau in permanenta, utilizand violenta si amenintarile pentru a le intimida.
Victimele primeau hrana insuficienta, nu aveau acces la asistenta medicala si traiau intr-un regim inuman, fara conditii minime de igiena sau odihna.
Toate veniturile generate de munca fortata erau insusite integral de membrii gruparii. O actiune comuna a politistilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Covasna, DIICOT si autoritatilor maghiare a fost desfasurata simultan in Romania si Ungaria.
In Romania, au fost vizate mai multe locatii din localitatile Ozun si Chilieni, in timp ce in Ungaria s-au efectuat perchezitii in alte puncte-cheie. In urma operatiunilor, autoritatile au descoperit sume de bani, bijuterii, autoturisme, arme de foc si alte probe care sustin acuzatiile.
De asemenea, au fost identificate mai multe persoane posibil victime ale traficului de persoane, iar membrii gruparii au fost retinuti.
Autoritatile colaboreaza pentru identificarea tuturor victimelor exploatate de aceasta retea, tragerea la raspundere a celor implicati in activitatile infractionale.
„Aceasta operatiune comuna reprezinta un pas important in lupta impotriva traficului de persoane, un fenomen care afecteaza profund cele mai vulnerabile categorii sociale,”au declarat oficialii implicati.
Intr-un interviu pentru Suspline, conform The Guardian, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca razboiul…
Cel putin zece bebelusi au murit si 16 se lupta pentru viata lor din cauza…
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a numit-o pe Karoline Leavitt, in varsta de 27…
Un grup de soareci se numeste cuib, dar cum se numesc 1.000 de soricei intr-un…
Potrivit unui comunicat al FRF, “48.957 de suporteri au fost prezenti pe Arena Nationala la…
Doar opt maimute au ramas in libertate din grupul care in urma cu mai bine…