Reteaua globala de electricitate trebuie modernizata de urgenta pentru a atinge obiectivele climatice, spune AIE
Guvernele din intreaga lume sunt indemnate sa acorde o atentie deosebita necesitatii de a construi o retea vasta de noi magistrale de electricitate, pentru a permite tarilor sa atinga obiectivele climatice, a declarat seful autoritatii mondiale de supraveghere a energiei.
Fatih Birol, directorul executiv al Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), a avertizat ca echivalentul intregii retele electrice mondiale – 80 de milioane de kilometri de retea – trebuie sa fie construit de la zero sau renovat pana in 2040 pentru a atinge obiectivele climatice si a asigura o aprovizionare fiabila cu energie electrica.
Investitiile globale in retelele de energie trebuie sa se dubleze, ajungand la peste 600 de miliarde de dolari pe an pana in 2030, pentru a atinge obiectivele nationale in materie de clima, dupa „peste un deceniu de stagnare la nivel global”, a declarat AIE.
Se preconizeaza ca cererea de energie electrica va creste pe masura ce multi consumatori trec la alternative cu emisii reduse de dioxid de carbon la produsele traditionale, cum ar fi pompele de caldura si vehiculele electrice. Companiile din industriile puternic poluante, inclusiv producatorii de otel, se orienteaza, de asemenea, catre electrificare pentru a le ajuta sa se decarbonizeze.
Legea privind reducerea inflatiei introdusa de presedintele american Joe Biden a incurajat investitorii sa sprijine proiectele de energie regenerabila din America, in timp ce Europa incearca inca sa gaseasca un raspuns.
AIE a declarat ca proiectele regenerabile care ofera cel putin 3.000 de gigawati de energie asteapta sa fie conectate la retelele nationale – de cinci ori mai mult decat capacitatea solara si eoliana adaugata la nivel mondial in 2022.
Birol a declarat pentru The Guardian: „Guvernele trebuie sa deschida ochii – daca vrem energie electrica curata, nu numai ca avem nevoie de o productie de energie electrica curata, dar trebuie sa construim retele. Acesta a fost un punct nevralgic al programelor de tranzitie la energie curata ale guvernelor”.
Exista, de asemenea, preocupari legate de o scadere a investitiilor in retele in „economiile emergente si in curs de dezvoltare, cu exceptia Chinei”.
AIE a avertizat ca intarzierile in ceea ce priveste investitiile in retele si reformele ar creste dependenta de gaz, ceea ce ar duce la cresterea emisiilor de carbon si ar face ca obiectivul de limitare a incalzirii globale la 1,5C peste nivelurile preindustriale sa fie „inaccesibil”. Aceasta a declarat ca, pentru a atinge obiectivele stabilite, consumul de energie electrica la nivel mondial trebuie sa creasca cu 20% mai rapid in urmatorul deceniu decat in deceniul precedent.
Luna trecuta, Birol a avertizat ca tarile si companiile care planuiesc sa isi extinda productia de combustibili fosili isi asuma „riscuri economice foarte nesanatoase si nechibzuite”, deoarece investitiile lor ar putea sa nu fie profitabile.
De atunci, pretul petrolului a crescut brusc in urma conflictului dintre Israel si Hamas, ajungand la peste 90 de dolari pe baril. Birol a declarat: „Daca vom vedea o perturbare fizica a petrolului pe piete, ca de obicei, suntem acolo pentru a linisti pietele”.