Statele Unite, China si Rusia s-au contrazis, luni, in cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite asupra vinovatului pentru stimularea de lansari de rachete balistice de catre Coreea de Nord si dezvoltarea unui program de arme nucleare, transmite Reuters.
Cei 15 membri ai Consiliului s-a reunit sa discute lansarea, joi, a celei mai mari rachete balistice intercontinentale Hwasong-17. Coreea de Nord se afla sub sanctiunile ONU pentru programele sale de rachete si nucleare din 2006.
China si Rusia au acuzat ca SUA si Coreea de Sud provoaca Phenianul prin exercitiile militare comune, in timp ce Washingtonul acuza Beijingul si Moscova ca incurajeaza Coreea de Nord, ferindu-o de mai multe sanctiuni.
Secretarul general al ONU Antonio Guterres „ramane profund ingrijorat de diviziunile care au impiedicat comunitatea internationala sa actioneze in aceasta chestiune”, a declarat un inalt oficial al ONU la intalnire.
Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU Anna Evstigneeva a descris activitatea militara a SUA si a Coreei de Sud ca fiind „fara precedent”, in timp ce ambasadorul adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang, a pus la indoiala daca sunt exercitii defensive si le-a invinuit pentru cresterea tensiunilor.
„Aceste exercitii sunt de lunga durata, sunt de rutina. Sunt de natura pur defensiva… Statele Unite nu au nicio intentie ostila fata de RPDC”, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.
In ultimii cativa ani, consiliul a fost impartit in privinta modului de a trata Phenianul. Rusia si China spun ca mai multe sanctiuni nu vor ajuta si vor ca astfel de masuri sa fie relaxate. Geng a spus ca a fost intentionat ca un gest de bunavointa pentru a incerca sa creeze conditii favorabile pentru o destindere a situatiei.
Thomas-Greenfield a spus ca ridicarea sanctiunilor ONU va recompensa Phenianul „pentru ca nu a facut nimic pentru a respecta rezolutiile Consiliului de Securitate”. In plus, ea a acuzat Phenianul ca i-a privat pe nord-coreeni de asistenta umanitara necesara.
Rusia si China si-au exprimat din nou ingrijorarea cu privire la un pact de securitate cunoscut sub numele de AUKUS, care va permite Australiei sa dezvolte un program de submarine cu propulsie nucleara impreuna cu Statele Unite si Marea Britanie.
Statele Unite si Marea Britanie au respins ingrijorarile si au spus consiliului ca AUKUS nu incalca Tratatul de neproliferare a armelor nucleare.
„Programele ilegale nucleare si de rachete balistice ale Coreei de Nord incalca mai multe rezolutii ale Consiliului. Asa ca pur si simplu nu exista nicio comparatie cu AUKUS”, a declarat consiliului ambasadorul adjunct al Marii Britanii la ONU, James Kariuki.
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Trei persoane au fost acuzate in legatura cu moartea cantaretului Liam Payne in Argentina pentru…
Hezbollah saluta orice efort de a opri razboiul din Liban, dar nu isi pune prea…
Franta a acuzat, joi, Israelul, ca a afectat relatiile bilaterale, dupa ce fortele de securitate…
Un copil in varsta de 11 ani a ajuns la spital, joi, dupa ce s-a…
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…