Reuniune NATO la Praga. Tot mai multe apeluri pentru a permite Ucrainei sa atace tinte in interiorul Rusiei

externe

NATO, instructori militar, Ucraina, razboi

Intalnirea de doua zile din capitala ceha este menita sa se concentreze pe eforturile de a elabora un pachet de sprijin pentru Ucraina la summitul NATO din iulie de la Washington, relateaza France24.

Dar dezbaterea involburata privind posibilitatea ca Kievul sa foloseasca armele trimise de sustinatorii occidentali pentru a lovi in interiorul Rusiei risca sa deturneze reuniunea.

Ucraina a facut presiuni asupra sustinatorilor sai – in principal Statele Unite – pentru a-i permite sa foloseasca armamentul cu raza de actiune mai lunga pe care acestea il furnizeaza pentru a lovi tinte in interiorul Rusiei.

Statele Unite si Germania au refuzat pana acum sa permita Kievului sa loveasca peste granita, de teama ca acest lucru le-ar putea aduce mai aproape de un conflict direct cu Moscova.

Inaintea reuniunii NATO – care incepe joi cu un dineu – seful aliantei, Jens Stoltenberg, a declarat in repetate randuri ca este timpul ca membrii sa reconsidere aceste limite, deoarece acestea impiedica capacitatea Kievului de a se apara.

Presedintele francez Emmanuel Macron a parut sa schimbe directia marti, cand a declarat ca Ucrainei ar trebui sa i se permita sa „neutralizeze” bazele din Rusia folosite pentru a lansa atacuri.

De cealalta parte a Atlanticului, Casa Alba a declarat ca se opune in continuare ca Ucraina sa foloseasca arme americane pentru a lovi in interiorul Rusiei, desi secretarul de stat Antony Blinken a lasat sa se inteleaga ca aceasta strategie s-ar putea schimba.

Intre timp, Moscova a reactionat cu fermitate – presedintele Vladimir Putin avertizand ca vor exista „consecinte grave” daca tarile occidentale vor da aprobarea Ucrainei sa loveasca tinte in Rusia.

Cei care fac presiuni pentru ca Ucrainei sa i se dea mai multa libertate spun ca spera ca se creeze un impuls pentru ca Statele Unite si altii sa schimbe cursul, in timp ce Kievul se lupta sa opreasca ofensiva Rusiei in regiunea Harkov.

In timp ce aliatii NATO se lupta cu aceasta problema, ministrii reuniti la Praga incearca sa gaseasca un pachet de sprijin care sa mentina Ucraina multumita, in timp ce sperantele sale de a deveni membru raman o perspectiva indepartata.

Dupa ce a facut presiuni puternice la un summit de anul trecut, Kievul a fost informat ferm de catre tarile NATO – in frunte cu Statele Unite si Germania – ca nu ar trebui sa se astepte la summitul de la Washington la niciun progres concret in vederea aderarii la alianta.

In schimb, seful NATO, Stoltenberg, vrea sa determine membrii aliantei sa isi ia angajamente clare, pe mai multi ani, cu privire la valoarea ajutorului pe care il vor acorda Ucrainei in viitor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: