Reuniune OMS: Statele occidentale cer incheierea unui acord privind regulile de raspuns la o pandemie

externe

Tarile occidentale conduse de Statele Unite, Franta si Germania fac presiuni pentru incheierea unui acord care sa consolideze regulile de raspuns la o pandemie, in cadrul unei reuniuni majore a Organizatiei Mondiale a Sanatatii de marti, dupa ce statele nu au reusit sa incheie un tratat privind pandemia, transmite Reuters.

Saptamana trecuta nu s-a ajuns la niciun acord asupra tratatului, la timp pentru Adunarea Mondiala a Sanatatii de saptamana aceasta, cu diviziuni profunde si ocazional neintelegeri intre tarile bogate si cele mai sarace cu privire la chestiuni precum impartirea vaccinurilor si finantarea, care ar putea dura luni sau chiar ani pentru a fi rezolvate.

Cu toate acestea, o intelegere paralela cu privire la actualizarile regulilor de sanatate obligatorii existente, cunoscute sub numele de Regulamentul International de Sanatate (RIS), care include un nou sistem de alerte pe niveluri pentru urgentele de sanatate la nivel mondial, este considerata ca fiind la indemana.

„Cererea mea este sa ne concentram asupra Regulamentului, astfel incat sa fie un succes, deoarece acesta ofera deja o protectie mult mai buna pentru lume”, a declarat ministrul german al sanatatii, Karl Lauterbach, la reuniunea anuala a celor 194 de state membre ale OMS. Daca am face acest lucru, „cu totii am face parte dintr-o oportunitate istorica si am profita de ea”, a spus el, cerand ca discutiile despre tratatul privind pandemia sa fie, de asemenea, finalizate intr-un an.

Franta, Norvegia, Irlanda si Statele Unite au cerut, de asemenea, incheierea unui acord RIS saptamana aceasta.

Unele state pareau sa puna la indoiala aceasta abordare, Uganda si Tanzania cerand ca atat RIS, cat si tratatul sa fie discutate impreuna, sugerand necesitatea extinderii ambelor negocieri.

Pentru a contracara ceea ce au considerat ca fiind stocare in era COVID, tarile africane cauta un nou sistem care, printre alte reforme majore in cazul unei pandemii, sa rezerve cel putin 20% din teste, tratamente si vaccinuri pentru tarile mai sarace.

Lawrence Gostin, profesor la Georgetown Law din Washington D.C. implicat in negocieri, a spus ca RIS este „folosit pentru a se obtine mai multe castiguri in tratatul privind pandemia”. „Intarzierea adoptarii RIS, ar duce la mai putina siguranta pentru toata lumea”, a declarat el pentru Reuters.

Negocierile privind ambele seturi de reforme vor fi reluate intr-un nou format combinat miercuri, adunarea urmand sa se incheie la 1 iunie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: