Reusita stiintifica epocala: cercetatorii chinezi au readus la viata creierul unui porc la o ora dupa moartea animalului

externe

cercetatori chinez, porc, creier, resuscitat, ficat, stop cardiac

Oamenii de stiinta chinezi au realizat un experiment revolutionar in domeniul resuscitarii: au reinviat activitatea creierului unui porc la o ora dupa ce circulatia sangelui a incetat. Experimentul a durat sase ore, creierul dand semne de viata, ajutat de un sistem de sustinere a vietii care a conectat un ficat functional pentru a filtra sangele si a sustine functia creierului.

Studiul, citat de publicatia Science Alert, sugereaza ca ficatul ar putea juca un rol-cheie in prevenirea leziunilor cerebrale dupa un stop cardiac, ceea ce ar putea extinde posibilitatile de resuscitare cu succes la om si ar imbunatati sansele de recuperare ale pacientilor dupa un stop cardiac brusc.

Afectarea creierului este principala cauza de deces la pacientii care supravietuiesc unui stop cardiac, deoarece stopul cardiac opreste fluxul sanguin sa ajunga la creier, ceea ce poate provoca daune grave si ireparabile in cateva minute.

Acesta este motivul pentru care fereastra de resuscitare pentru un stop cardiac este atat de scurta. Este vorba despre o problema cunoscuta sub numele de ischemie, care inseamna ca anumite parti ale corpului nu primesc suficient flux sanguin.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Sun Yat-Sen din China sugereaza ca descoperirile lor recente ar putea oferi o fereastra scurta pentru resuscitarea cu succes a unui pacient a carui inima a cedat.

Folosind 17 porci tibetani crescuti in laborator, echipa a constatat ca animalele al caror ficat nu fusese supus ischemiei prezentau leziuni cerebrale semnificativ mai mici decat grupul care fusese supus ischemiei.

Cercetatorii au incercat apoi sa incorporeze un ficat nevatamat in sistemul de sustinere a vietii al unui creier care fusese complet indepartat de la un porc eutanasiat.

Acest sistem de sustinere a vietii includea o inima artificiala si plamani pentru a pompa fluide prin creier.

Atunci cand ficatul unui porc a fost incorporat in sistem, creierul a fost capabil sa porneasca din nou si sa ramana activ timp de cateva ore.

Echipa a conectat creierele la sistemul de asistare hepatica pentru intervale de 30, 50, 60 si 240 de minute. Intervalele de 50 de minute au fost cele mai promitatoare si au mentinut creierul activ timp de pana la sase ore.

In mod interesant, creierele care au fost private de oxigen timp de 60 de minute au fost capabile sa revina doar timp de trei ore inainte de a ceda. In sistemele fara ficat, activitatea electrica a revenit la creier in decurs de o jumatate de ora, inainte de a scadea in timp.

Sistemele fara ficat nu au fost capabile sa mentina activitatea cerebrala pentru aceeasi perioada de timp. Constatarile sugereaza ca ficatul joaca un rol esential in stoparea leziunilor cerebrale in urma unui stop cardiac.

Desi este putin probabil ca acest scenariu sa fie reprodus la om, el ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga cat timp ar putea sustine activitatea cerebrala la pacientii care sufera de insuficienta cardiaca. Afectarea creierului este principala cauza de deces la pacientii care supravietuiesc unui stop cardiac.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: