Reuters: Cum incearca tarile din Europa de Est sa atraga tineri in randul fortelor armate: „Romania nu are suficienti piloti instruiti pentru a pilota avioanele F-16”

analize

Fortele armate din fostele tari comuniste din Europa de Est, acum membre ale NATO, intampina dificultati in a atrage tineri, asa ca apeleaza la strategii inovatoare de recrutare, in contextul in care invazia rusa din Ucraina a readus in atentie potentiala amenintare pe care o reprezinta Moscova pentru intreaga regiune, relateaza vineri Reuters, citata de Agerpres.

La fel ca majoritatea statelor foste satelit ale URSS care fac acum parte din Alianta Nord-Atlantica, Republica Ceha a ratat ani de zile obiectivele de recrutare si s-a straduit sa mentina nivelul trupelor. Acest lucru a lasat unitatile armatei cu personal insuficient si in imposibilitatea de a ajunge la pregatirea de lupta.

Intr-o zona militara inchisa situata la 94 de km vest de capitala Praga, se desfasoara un program de instruire de patru saptamani la care iau parte aproximativ 80 de elevi de liceu cehi, care au ales sa-si petreaca o parte din vara invatand despre viata in armata.

Dar generalul Karel Rehka, seful fortelor armate cehe, considera ca sistemul actual este nesustenabil.

El a declarat pentru Reuters ca programul condus de Brigada 4 de Desfasurare Rapida – o unitate militara care opereaza la doar 50% din capacitate din cauza lipsei de soldati – le ofera elevilor posibilitatea de a vedea din timp ce inseamna viata in armata.

„Vrem sa descurajam orice potential adversar in viitor”, a spus Rehka. „Daca nu facem nimic cu privire la lipsa resurselor umane in armata, acest lucru poate insemna ca nu vom putea sa ne pastram pacea si sa descurajam orice potential inamic”, a adaugat el.

In 2021, cehii au atins 56% din obiectivul lor de recrutare, crescand la 85% in 2022, conform celor mai recente date ale armatei.

Cehii nu sunt singuri. Tarile din Europa de Est au dificultati in a inscrie noi soldati si a-i pastra pe cei experimentati intr-o regiune in care Polonia, Ungaria, Romania si Slovacia au granita cu Ucraina.

„Nu putem face nimic fara oameni – daca modernizam echipamentele si nu avem suficienti oameni competenti si motivati, toti acestia sunt bani irositi”, a spus Rehka.

Statele vest-europene din NATO se confrunta cu provocari similare. In iulie, Reuters a relatat ca NATO va avea nevoie de intre 35 si 50 de brigazi suplimentare pentru a-si realiza pe deplin noile planuri de aparare impotriva oricarui atac asupra teritoriului aliantei din partea Rusiei.

Dar problema este mai stringenta pentru tarile est-europene, care au petrecut patru decenii sub dominatia sovietica si au avertizat de mult timp cu privire la amenintarea unei Rusii mai agresive sub presedintele Vladimir Putin.

„De asemenea, vedem posibila o agresiunea rusa impotriva noastra in cativa ani”, a declarat pentru Reuters fostul ministru adjunct ceh al apararii, Tomas Kopecny, trimisul Pragai pe probleme de reconstructie a Ucrainei. „Prin urmare, in cazul in care Rusia ataca, trebuie sa stim ca putem conta pe un anumit numar de soldati si capacitati”, a mai afirmat el.

Guvernele au apelat la campanii de marketing online, au crescut bonusurile de inrolare si au luat in considerare diverse optiuni, precum un decret al Ministerului ceh al Apararii, care intra in vigoare la 1 septembrie, ce reduce cerintele medicale pentru soldatii de cariera, rezervisti si noii recruti.

Dar, in contextul in care ratele somajului sunt scazute in Europa de Est, o provocare majora este convingerea tinerilor sa se inroleze pentru mai putini bani decat pot castiga in sectorul privat.

„Avem provocari. Acestea sunt legate de faptul ca piata muncii de aici este foarte competitiva”, a declarat generalul-maior Karol Dymanowski, prim-adjunctul sefului Statului Major General al fortelor armate poloneze.

In Polonia, oficialii guvernamentali si militari spun ca ating tintele de recrutare, planuind sa creasca limitele, dar criticii se intreaba daca obiectivul de a construi o armata care sa cuprinda 300.000 de soldati este realist.

Cea mai mare tara din Europa de Est incearca, de asemenea, sa majoreze cheltuielile pentru aparare la aproape 5% din PIB si a lansat recent o campanie de recrutare numita „Vacante cu armata”, care ofera pregatire militara de baza pentru cetatenii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani pe parcursul a 28 de zile.

Dar datele Ministerului Apararii arata ca, desi numarul recrutilor a crescut, conform celor mai recente date disponibile, un record de 9.000 de soldati profesionisti au parasit serviciul in 2023.

In timp ce Dymanowski a spus ca este un „proces natural”, colonelul Bogdan Sowa, seful Directiei de Organizare si Recrutare din Statul Major General al Poloniei, a explicat ca exista un grup considerabil care paraseste armata la doar cativa ani dupa inceperea serviciului. „Incercam sa pregatim oferte mai atractive pentru ei, creand noi stimulente financiare”, a spus Sowa.

Armata ungara – care nu a publicat date actualizate privind recrutarea – a lansat o campanie media folosind panouri publicitare, reclame si un serial TV cu tematica militara care va fi difuzat pana la sfarsitul anului 2024 pentru a gasi noi soldati.

In Romania, guvernul a pornit incercari de inrolare dupa ce date recente ale Ministerului Apararii au aratat ca 43% din posturile de ofiteri erau neocupate, alaturi de posturile a 23% dintre soldati si alte grade profesionale.

Romania are patru baterii de aparare antiracheta Patriot, dar numai doua sunt operationale, in timp ce guvernul a cumparat un numar de avioane de lupta F-16, dar nu are suficienti piloti instruiti pentru a le pilota, precizeaza Reuters.

„Trebuie sa ne uitam la ce legi trebuie schimbate, nu numai in Romania, ci si in alte tari, pentru a-i stimula pe acesti oameni (soldatii in serviciu – n.r.) sa ramana”, a declarat pentru Reuters o sursa din domeniul apararii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: