Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, desfasoara saptamana aceasta un turneu in tari pe care o sursa de la Palatul Elysee le descrie ca fiind ”cele mai atasate ancorarii lor europene”, dar unde el va pleda pentru inasprirea directivei europene ce permite muncitorilor detasati proveniti mai ales din tarile central si est-europene sa se angajeze in cele din Vest, consemneaza agentia Reuters intr-un comentariu publicat marti, scrie Agerpres.
Dupa ce consilierii sai l-au atentionat ca diplomatia franceza a neglijat mult timp Europa Centrala si de Est, Macron va vizita Romania, Bulgaria si Austria, unde va avea o intalnire si cu liderii Cehiei si Slovaciei, dar evita Polonia si Ungaria, pe care le acuza ca nu respecta valorile europene.
Sursa de la Palatul Elysee dezminte insa ca presedintele francez ar incerca astfel o strategie de ”a diviza pentru a stapani mai bine” sau sa creeze o separatie intre tarile central si est-europene care se impotrivesc reformelor in interiorul blocului comunitar si cele care ar fi dispuse la un compromis pentru astfel de reforme ce ar merge in directia unei Europe ”cu mai multe viteze”.
Dar insistenta sa pentru revizuirea directivei europene privind lucratorii detasati aduce in atentie si o posibila diviziune Est-Vest. In Austria, Macron se asteapta sa primeasca sprijin din partea guvernului de la Viena, in conditiile in care social-democratii austrieci, aflati la guvernare, se plang ca afluxul de lucratori est-europeni pune presiune in jos pe salariile localnicilor.
Macron considera insuficienta propunerea Comisiei Europene de revizuire a acelei directive astfel incat pachetul salarial pentru lucratorii detasati sa fie stabilit conform reglementarilor tarii unde acestia se angajeaza si contractele lor sa fie limitate la doi ani.
In schimb, tarile Grupului de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria) apreciaza ca aceasta propunere a executivului comunitar merge deja prea departe. Estonia, care asigura presedintia semestriala a Consiliului UE, va veni in septembrie cu o noua propunere.
Pe de alta parte, Polonia l-a acuzat pe Macron ca promoveaza standardele duble prin sustinerea ingradirii competitiei in interiorul UE, desi el pledeaza pentru aprofundarea integrarii europene. Doua surse din guvernul de la Varsovia au declarat agentiei Reuters ca executivul polonez a incercat sa-l invite pe Macron sa includa si Polonia in acest turneu, dar fara succes.
La randul sau, premierul slovac Robert Fico, ce se va intalni si el cu Macron, a subliniat ca este ”foarte interesat de cooperarea regionala in cadrul grupului de la Visegrad, dar interesul vital al Slovaciei este UE”.
Insa dincolo de chestiunea lucratorilor detasati, Emanuel Macron pare sa fie intr-o ofensiva de sarm pentru a reafirma leadership-ul Frantei in Europa si cu obiectivul de a obtine sprijin pentru o reforma extinsa a UE, care sa includa sporirea cooperarii in sectorul militar, armonizarea fiscala si un buget comun al zonei euro.
De altfel, dupa acest turneu, presedintele francez ii va primi pe liderii Germaniei, Spaniei si Italiei la un summit ce va avea pe agenda reformele zonei euro, cooperarea in sectorul apararii si imigratia.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…
La o intalnire la Budapesta, liderii Uniunii Europene au discutat despre posibilitatea de a continua…
Industria auto germana continua sa prezinte simptome de criza, si anunta disponibilizari in masa. In…
Un numar record de cetateni nord-coreeni au sosit in Rusia in al treilea trimestru al…
Fostul comisar-sef din cadrul IGPR Marius Badea, acuzat de mai multe fapte, intre care instigare…
Deputatul USR de Timis, Catalin Drula, care deschide lista candidatilor partidului pentru un nou mandat…