Comisia Europeana intentioneaza sa prezinte, in data de 8 noiembrie, o evaluare pozitiva a progreselor realizate de Ucraina in ceea ce priveste cererea de aderare la UE, dar aceasta evaluare ar putea contine conditii suplimentare pe fondul deciziei viitoare privind inceperea negocierilor de aderare cu Kievul, relateaza agentia Reuters, potrivit Evropeiska Pravda.
„Se asteapta ca Ucraina sa primeasca o recomandare pozitiva, posibil sub rezerva unor conditii suplimentare legate de lupta impotriva coruptiei si de drepturile minoritatilor, aceasta din urma problema fiind ridicata de Ungaria”, se arata in comunicatul Comisiei.
Evaluarea va fi publicata in raportul anual al Comisiei Europene. Acesta va descrie in detaliu in ce masura tarile care doresc sa adere la UE au progresat in ceea ce priveste indeplinirea criteriilor economice, juridice si de alta natura necesare.
In ceea ce priveste alti candidati, un oficial UE a declarat saptamana aceasta ca Republica Moldova ar putea primi o recomandare pozitiva similara.
In ceea ce priveste Georgia, potrivit interlocutorului, „juriul nu a decis inca” daca va primi statutul oficial de candidat la aderarea la UE.
Este de asteptat ca in timpul Summitului liderilor UE din 14-15 decembrie sa se decida daca vor fi demarate negocierile oficiale de aderare cu Ucraina.
Orice decizie privind extinderea necesita sprijinul unanim al tuturor membrilor UE, ceea ce, potrivit oficialilor si diplomatilor UE, ar putea fi dificil de obtinut pentru tarile din Balcanii de Vest.
In schimb, au spus acestia, regiunea Balcanilor de Vest ar putea primi asistenta financiara suplimentara in urma revizuirii bugetului comun al UE, care ar trebui, de asemenea, sa fie decisa la summitul din decembrie.
Propunerea de revizuire a bugetului Comisiei Europene include alocarea a 50 de miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina pana in 2027, precum si alocarea a inca 15 miliarde de euro pentru combaterea migratiei ilegale in UE.
Deciziile bugetare necesita, de asemenea, unanimitate, iar unele state membre au cerut cresterea cheltuielilor pentru combaterea dezastrelor naturale, precum incendiile de padure si inundatiile, au precizat sursele.
Marti, presedintele Volodimir Zelenski s-a adresat Consiliului Comisarilor Europeni reuniti la Bruxelles, asigurandu-i ca Ucraina a indeplinit toate recomandarile Comisiei Europene si ca este pregatita sa inceapa negocierile de aderare la Uniunea Europeana.
Cu o zi inainte, ministrul afacerilor externe, Dmitro Kuleba, si-a exprimat increderea ca, pana la sfarsitul acestui an, Comisia Europeana va da un aviz pozitiv pentru inceperea negocierilor de aderare.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…