Reuters: Trump a lansat o operatiune secreta a CIA impotriva Chinei, in 2019. In ce a constat
La doi ani de la preluarea mandatului, presedintele Donald Trump a autorizat Agentia Centrala de Informatii sa lanseze o campanie clandestina pe retelele de socializare chinezesti cu scopul de a intoarce opinia publica din China impotriva guvernului, potrivit unor fosti oficiali americani care au cunostinta despre operatiunea strict secreta, relateaza Reuters.
Trei fosti oficiali au declarat ca CIA a creat in 2019 o mica echipa de agenti care au folosit identitati false pe internet pentru a raspandi naratiuni negative despre guvernul lui Xi Jinping, difuzand in acelasi timp informatii denigratoare catre agentiile de presa din strainatate.
In ultimul deceniu, China si-a extins rapid influenta globala, incheind pacte militare, acorduri comerciale si parteneriate de afaceri cu natiuni in curs de dezvoltare.
Echipa CIA a promovat acuzatii potrivit carora membri ai Partidului Comunist de guvernamant ar ascunde bani obtinuti ilegal in strainatate si a criticat Initiativa Belt ca fiind corupta si risipitoare. Aceasta ofera finantare pentru proiecte de infrastructura in tarile in curs de dezvoltare.
Desi oficialii americani au refuzat sa ofere detalii specifice despre aceste operatiuni, au declarat ca relatarile se bazau pe fapte, desi au fost publicate in secret de agenti de informatii sub acoperire. Eforturile din China au fost menite sa alimenteze paranoia in randul liderilor de varf din aceasta tara, fortand guvernul sa cheltuiasca resurse pentru a urmari intruziunile in internetul strict controlat de Beijing, au declarat doi fosti oficiali. „Am vrut ca ei sa urmareasca fantome”, a declarat unul dintre ei.
Un purtator de cuvant al Ministerului chinez al Afacerilor Externe a declarat ca stirea privind initiativa CIA arata ca guvernul american foloseste „platformele media ca arme pentru a raspandi informatii false si a manipula opinia publica internationala”.
Operatiunea CIA a venit ca raspuns la ani de eforturi agresive ale Chinei, menite sa ii sporeasca influenta globala, au precizat sursele citate. In timpul presedintiei sale, Trump a promovat un raspuns mai dur fata de China decat au facut-o predecesorii sai. Campania CIA a semnalat o intoarcere la metodele care au marcat lupta Washingtonului cu fosta Uniune Sovietica.
Operatiunea impotriva Beijingului a venit cu un risc semnificativ de escaladare a tensiunilor cu Statele Unite, avand in vedere puterea economiei chineze si capacitatea acesteia de a riposta prin comert, a declarat Paul Heer, fost analist principal al CIA pentru Asia de Est.
Ordinul din 2019 al lui Trump a venit dupa ani de avertismente din partea comunitatii de informatii americane, precum si a relatarilor din mass-media, cu privire la modul in care China se folosea de mita si amenintari pentru a obtine sprijinul tarilor in curs de dezvoltare in disputele geopolitice, in timp ce incerca sa semene dezbinare in Statele Unite prin intermediul unor agenti acoperiti.
Sursele au descris autorizatia din 2019 descoperita de Reuters ca fiind o operatiune mai ambitioasa. Aceasta a permis CIA sa actioneze nu doar in China, ci si in tari din intreaga lume in care Statele Unite si China concureaza pentru influenta. Patru fosti oficiali au declarat ca operatiunea a vizat opinia publica din Asia de Sud-Est, Africa si Pacificul de Sud.
Campania de propaganda secreta impotriva Beijingului s-ar putea intoarce impotriva SUA, a declarat Heer. China ar putea folosi dovezile programului de influenta al CIA pentru a-si consolida acuzatiile vechi de zeci de ani de subversiune occidentala, ajutand Beijingul sa faca „prozelitism” intr-o lume in curs de dezvoltare deja profund suspicioasa fata de Washington.