Trupe ale armatei au fost desfasurate masiv pe strazile oraselor din Bangladesh sambata, dupa o noua zi de confruntari violente intre protestatarii studenti si politie. Actele de violenta au facut ca prim-ministrul Sheikh Hasina sa isi anuleze vizitele in strainatate.
Confruntarile din aceasta saptamana s-au soldat, pana in prezent, cu cel putin 105 morti, potrivit unui bilant bazat pe surse spitalicesti, si reprezinta o provocare majora pentru guvernul autoritar al lui Hasina, dupa 15 ani la putere, relateaza Reuters.
O interdictie guvernamentala a intrat in vigoare la miezul noptii de vineri spre sambata, iar biroul prim-ministrului a cerut armatei sa desfasoare trupe, dupa ce politia nu a reusit sa controleze ciocnirile.
„Guvernul a decis sa impuna o stare de asediu si sa desfasoare armata pentru a ajuta autoritatile civile”, a declarat secretarul de presa al premierului Hasina, Nayeemul Islam Khan.
Strazile capitalei Dhaka erau aproape pustii in zori, cu trupe militare si transportoare blindate care patrulau in acest megalopolis de 20 de milioane de locuitori.
Mai multi soferi care au ignorat ordinul de a nu iesi au fost rugati de politie sa se intoarca acasa. Interdictia va ramane in vigoare pana duminica la ora 10.00 (04.00 GMT), a anuntat canalul privat Channel 24.
Prim-ministrul Hasina trebuia sa paraseasca tara duminica pentru un turneu diplomatic, dar a renuntat la planurile sale dupa o saptamana de escaladare a violentelor.
„Ea si-a anulat vizitele in Spania si Brazilia din cauza situatiei actuale”, a declarat, sambata, Nayeemul Islam Khan.
Confruntarile in Bangladesh intre forte de ordine si studenti care manifesteaza impotriva cotelor de angajare in functia publica au inceput joi. Participantii la aceste manifestatii cer sa se puna capat sistemului cotelor care, in opinia lor, sunt in favoarea copiilor grupurilor care o sustin pe Sheikh Hasina, in varsta de 78 de ani, care conduce Bangladeshul din 2009.
Internetul a fost suspendat
Serviciile de internet si de mesagerie au fost suspendate de joi, despartind natiunea din Asia de Sud de restul lumii, in timp ce politia a reprimat protestele care au continuat in ciuda interzicerii adunarilor publice.
Nu au fost efectuate conexiuni pentru apelurile telefonice din strainatate, in timp ce site-urile web ale organizatiilor media din Bangladesh nu s-au actualizat si paginile lor de retele sociale au ramas inactive, potrivit Reuters.
„A suspenda o tara de aproape 170 de milioane de oameni de pe internet este un pas drastic, unul pe care nu l-am mai vazut de la revolutia egipteana din 2011”, a declarat John Heidemann, om de stiinta, sef al diviziei de retele si securitate cibernetica din cadrul USC Viterbi, Institutul de Stiinte Informationale.
Romania nu are motive sa se teama ca, dupa venirea lui Trump la putere in…
Inventatorul cubului Rubik a sarbatorit sambata 50 de ani de la crearea jocului care a…
Guvernul din Qatar a informat SUA si Israelul ca va opri eforturile de mediere in…
Presedintele Aliantei pentru Unirea Romanilor (AUR), George Simion, sustine ca are sapte procente avans in…
Un calugar a murit si alti trei au fost raniti dupa ce un barbat a…
Printesa de Wales a stralucit la Royal Albert Hall, de Ziua Comemorarii din acest an…