Revoltator, Tudorel Toader „evalueaza” magistrati in continuare. Decide ce judecatori merita sa ajunga la ICCJ, unde se afla marile dosare de coruptie
Europa Libera anunta ca fostul ministru al Justitiei in guvernarea Dragnea, Tudorel Toader, face parte dintr-o comisie in care sunt evaluati magistratii care doresc sa devina judecatori la cea mai inalta instanta din Romania, Inalta Curte de Casatie si Justitie.
La cateva luni dupa ce a demisionat din functia de ministru al Justitiei, Tudorel Toader a fost cooptat intr-o comisie care a stabilit cine sunt judecatorii care promoveaza la Inalta Curte de Casatie si Justitie, anunta Europa Libera, dupa ce a consultat documente oficiale.
Tudorel Toader a evaluat magistratii in calitate de profesor universitar. Potrivit legii, „Comisiile de concurs sunt alcatuite din cate 2 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si cate un cadru didactic universitar avand grad de conferentiar sau profesor universitar de la o facultate de drept din cadrul universitatilor de cercetare avansata si educatie”.
In comisiile de evaluare a candidatilor s-au regasit oamenii de incredere ai Liei Savonea, fosta presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Potrivit documentului aprobat de Lia Savonea in iulie 2019, alaturi de fostul ministru ii regasim pe sotii Ianina si Daniel Gradinaru sau pe Andrei Claudiu Rus, sotul judecatoarei Alexandra Rus, cea care a devenit cunoscuta dupa pentru deciziile de achitare pe care le-a dat in cazuri rasunatoare de coruptie. Din comisiile de solutionare a contestatiilor au facut parte alti judecatori de la instanta suprema autori ai unor hotarari controversate, cum ar fi Stefan Pistol sau Simona Nenita.
Tudorel Toader este cel care a evaluat-o si pe Laura Codruta Kovesi, fortand apoi revocarea acesteia din fruntea DNA.
In calitate de ministru, Toader a promovat o serie de initiative legislative care au zdruncinat increderea in sistemul judiciar, aminteste Europa Libera. Cea mai controversata a fost infiintarea prin ordonanta de urgenta a Sectiei Speciala (SSIIJ), in conditiile in care Comisia de la Venetia a avertizat ca aceasta sectie „risca sa constituie un obstacol in calea luptei impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate”. In ciuda acestui lucru, el este in continuare membru al Comisiei de la Venetia. Noul guvern Orban nu se grabeste sa propuna revocarea acestuia din acest organism international, in pofida criticilor venite din partea societatii civile care a initiat o petitie publica de demitere a acestuia.