Revolte de strada in Argentina, presedintele Milei a taiat mai toate ajutoarele sociale: „Foametea din cartiere este teribila”

externe

inflatie, Argentina, scazuta, Javier Milei

Politia argentiniana a folosit luni tunuri cu apa si gaze lacrimogene impotriva demonstrantilor anti-austeritate care blocau principalele drumuri de acces in capitala Buenos Aires, relateaza Deutsche Welle.

Protestatarii au raspuns aruncand cu pietre in politie, ranind doi ofiteri si un jurnalist, potrivit presei locale.

Manifestantii au protestat impotriva reducerilor severe ale serviciilor sociale si subventiilor din Argentina, impuse de presedintele ultra-liberal Javier Milei in incercarea de a combate criza economica acuta.

Demonstratiile au fost convocate de reprezentanti ai sindicatelor si ai altor miscari sociale care sustin ca 40.000 de cantine pentru saraci au ramas fara alimente pentru a hrani familiile aflate in dificultate, dupa ce guvernul lui Milei a suspendat livrarile in asteptarea unui audit.

„Foametea din cartiere este teribila”, a declarat pentru agentia de presa AFP Maria Medina, de la organizatia de stanga Polo Obrero. „Nu au mai livrat bunuri la cantinele pentru saraci de patru luni, iar copiii au nevoie de ele”, a mai spus ea.

Cu o inflatie de peste 270% si cu o estimare ca 50% din populatia acestei tari sud-americane candva prospere traieste sub pragul saraciei, Milei vrea sa reduca la minimum ajutoarele de stat si sa taie subventiile pentru electricitate, gaz, apa si transport public.

La o suta de zile dupa ce a venit la putere cu promisiunea de a opri „orgia de cheltuieli publice”, Milei a injumatatit numarul ministerelor guvernamentale la doar noua, a eliminat 50.000 de locuri de munca in sectorul public, a suspendat toate noile contracte de lucrari publice si a eliminat subventiile generoase pentru combustibil si transport.

Dintr-o perspectiva pur financiara, reducerile au permis guvernului de la Buenos Aires sa inregistreze primul excedent bugetar din peste un deceniu – spre multunirea Fondului Monetar International (FMI), care are un program de credit de 44 de miliarde de dolari cu Argentina.

„Stabilizarea functioneaza, mai bine decat ne-am imaginat initial, dar exista intrebari cu privire la guvernanta”, a declarat economista Marina Dal Poggetto.

Devalorizarea monedei, peso, cu 54% a dus la scaderea puterii de cumparare relative, ceea ce a dus la o incetinire a consumului si a cresterii economice. Inflatia lunara incepe sa incetineasca, dar cifrele anuale au ajuns la 276% in februarie.

Milei spune ca este hotarat sa continue programul sau dur, dar partidul sau minoritar se confrunta in continuare cu rezistenta rivalilor din Congres si cu controlul din partea expertilor juridici care au pus la indoiala constitutionalitatea unora dintre masurile sale.

Senatul a respins saptamana trecuta un „mega-decret” care urmareste sa modifice sau sa abroge peste 300 de standarde existente, cum ar fi eliminarea plafoanelor pentru chirii si relaxarea legislatiei muncii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: