Pe masura ce lumea se confrunta cu nevoia urgenta de a trece la energie curata, oamenii de stiinta, factorii de decizie politica si antreprenorii au luat in considerare exploatarea imensului potential solar al desertului Sahara pentru a alimenta Europa, relateaza Interesting Engineering.
Desi acest concept nu este nou, el a capatat o atentie sporita odata cu convergenta dintre progresele tehnologice si criza climatica.
Dimensiunea potentialului solar al Saharei este uluitoare. NASA estimeaza ca fiecare metru patrat din desert primeste anual intre 2.000 si 3.000 de kilowati-ora de energie solara. Pentru a pune acest lucru in perspectiva, o ferma solara care acopera doar un kilometru patrat ar putea genera zilnic intre 5 si 7 GWh de energie. Ajungand la 1.000 de kilometri patrati, productia ar putea ajunge la 5-7 TWh zilnic – suficient pentru a satisface aproape 100% din nevoile energetice ale Europei.
Cu toate acestea, ca si in cazul multor viziuni marete, diavolul sta in detalii. Provocarea principala nu consta in captarea acestei abundente energii solare, ci in transportul acesteia din indepartata Sahara catre orasele si industriile europene care au nevoie de energie.
In prezent, doar doua interconexiuni leaga Africa de Nord de Europa, ambele intre Maroc si Spania, cu o capacitate combinata de 1.400 megawati. O a treia conexiune, care urmeaza sa fie finalizata inainte de 2030, va creste aceasta capacitate la 2 100 MW.
Cu toate acestea, ar mai fi necesare sute de astfel de interconexiuni pentru a realiza visul Europei privind energia solara sahariana.
Acestea nu sunt cabluri simple, ci proiecte de infrastructura extrem de complexe si costisitoare. Interconexiunile mai lungi ar fi si mai costisitoare, putand lega Tunisia de Sicilia, Algeria de Sardinia si Libia de Creta inainte de a continua spre Europa continentala.
In ciuda acestor obstacole, potentialele recompense au stimulat planuri ambitioase. Cel mai notabil a fost Desertec, o initiativa condusa de Germania care prevedea o investitie de jumatate de trilion de dolari pentru crearea unei vaste retele de ferme solare si eoliene in Africa de Nord si Orientul Mijlociu, conectate la Europa prin linii de transport de inalta tensiune.
Planul Desertec a alocat 55 de miliarde de dolari pentru a creste capacitatile de transport in Marea Mediterana, utilizand curent alternativ de inalta tensiune (HVAC) pentru distante mai scurte si curent continuu de inalta tensiune (HVDC) pentru distante mai lungi.
Desertec s-a axat initial pe tehnologia energiei solare concentrate (CSP) pentru generarea de energie.
Spre deosebire de panourile fotovoltaice (PV), CSP utilizeaza oglinzi pentru a concentra lumina soarelui, generand caldura pentru a actiona turbinele cu aburi. Aceasta abordare permite stocarea energiei, oferind potential o productie de energie mai consistenta.
Foto: depositphotos.com
Trei tineri au fost retinuti in cazul masinilor vandalizate pe mai multe strazi din Suceava,…
Mai multi lideri MAGA s-au laudat ca pot admite in sfarsit ca Proiectul 2025 este…
Vineri, de Sfintii Mihail si Gavriil, aproape 1,5 milioane de romani isi celebreaza ziua onomastica,…
Multimi islamiste au dezlantuit joi seara la Amsterdam atacuri violente asupra suporterilor evrei, dupa un…
Un nou raport al Biroului National de Statistica din Italia (ISTAT), publicat joi, arata o…
Presedintele in exercitiu al SUA, Joe Biden, le-a transmis joi un mesaj de incurajare democratilor…