Revolutie in Bangladesh, prim-ministrul a fugit din tara cu elicopterul: „Armata e alaturi de popor” – VIDEO

externe

Bangladesh

Protestatarii au luat cu asalt palatul prim-ministrului din Bangladesh, Sheikh Hasina,  dupa ce aceasta a demisionat si a fugit, relateaza Channel News Asia.

Seful armatei din Bangladesh, Waker-Uz-Zaman, a confirmat demisia lui Hasina si a declarat ca va forma un guvern interimar.

„Imi asum intreaga responsabilitate”, a declarat generalul, imbracat in uniforma militara si sapca.

De asemenea, seful armatei a facut apel la cetateni sa inceteze violentele si a promis sa readuca pacea in tara.

„Tara a suferit mult, economia a fost afectata, multi oameni au fost ucisi – este timpul sa punem capat violentei”, a declarat el intr-un discurs national. „Sper ca, dupa discursul meu, situatia se va imbunatati”.

El a declarat ca va discuta cu presedintele pentru a forma guvernul interimar si a purtat discutii cu principalele partide de opozitie si cu membrii societatii civile – dar nu si cu Liga Awami, partidul lui Hasina.

Waker este un ofiter de infanterie de cariera care a petrecut aproape patru decenii in armata. „Daca situatia se imbunatateste, nu este nevoie de o situatie de urgenta”, a spus el, promitand ca noile autoritati vor „urmari in justitie toate crimele”, dupa saptamani de proteste mortale.

„Acum sarcina studentilor este sa isi pastreze calmul si sa ne ajute”, a spus el.

O sursa apropiata lui Hasina, in varsta de 76 de ani, a declarat anterior pentru AFP ca aceasta a parasit palatul pentru un „loc mai sigur”. Presa a relatat ca ea a zburat cu un elicopter militar impreuna cu sora sa.

Postul de televiziune CNN-News18 a relatat ulterior ca Hasina a aterizat in orasul Agartala din nord-estul Indiei, India urmand sa ii ofere un loc sigur.

Inainte ca protestatarii sa ia cu asalt complexul, fiul Hasinei a indemnat fortele de securitate ale tarii sa blocheze orice preluare a puterii. „Datoria voastra este sa ne pastrati poporul si tara in siguranta si sa respectati Constitutia”, a spus fiul ei, Sajeeb Wazed Joy, stabilit in SUA, intr-o postare pe Facebook. „Inseamna sa nu permiteti niciunui guvern neales sa vina la putere nici macar un minut, aceasta este datoria voastra”.

Luni dimineata, imagini multimi fluturand steaguri, unii dansand pe varful unui tanc pe strazile din Dhaka au aparut la televiziuni, inainte ca sute de persoane sa sparga portile resedintei oficiale a lui Hasina.

Canalul 24 din Bangladesh a difuzat imagini cu multimi care intrau in fuga in incinta, facand cu mana in fata camerei in timp ce sarbatoreau.

Imaginile de televiziune au aratat multimi in saloanele resedintei, iar unele persoane au putut fi vazute transportand televizoare, scaune si mese din ceea ce era una dintre cele mai protejate cladiri din tara.

Protestatarii din Dhaka s-au urcat, de asemenea, pe o statuie mare a liderului independentei Sheikh Mujibur Rahman, tatal lui Hasina, si au inceput sa o loveasca in cap cu un topor.

Fortele de securitate au sprijinit guvernul Hasinei pe tot parcursul tulburarilor, care au inceput luna trecuta impotriva cotelor de ocupare a posturilor in administratia publica.

Cel putin 94 de persoane au fost ucise duminica, inclusiv 14 ofiteri de politie, in cea mai mortala zi a tulburarilor.

Protestatarii si sustinatorii guvernului din intreaga tara s-au luptat cu bate si cutite, iar fortele de securitate au deschis focul.

Violentele din aceasta zi au dus numarul total de persoane ucise de la inceputul protestelor, la inceputul lunii iulie, la cel putin 300, potrivit unui bilant AFP bazat pe politie, oficiali guvernamentali si medici din spitale.

Waker a declarat sambata ofiterilor ca armata „a fost intotdeauna alaturi de popor”, potrivit unei declaratii oficiale.

Armata a declarat stare de urgenta in ianuarie 2007, dupa ample tulburari politice, si a instalat un guvern interimar sustinut de armata timp de doi ani.

Hasina conduce Bangladeshul din 2009 si a castigat a patra oara consecutiv alegerile in ianuarie, dupa un vot fara opozitie reala.

Guvernul sau este acuzat de grupurile pentru apararea drepturilor omului ca utilizeaza in mod abuziv institutiile statului pentru a-si consolida puterea si a inabusi disidenta, inclusiv prin uciderea activistilor din opozitie.

Demonstratiile au inceput din cauza reintroducerii unui sistem de cote care rezerva mai mult de jumatate din toate locurile de munca guvernamentale pentru anumite grupuri.

Miscarea antiguvernamentala a atras oameni din intreaga societate din natiunea sud-asiatica cu aproximativ 170 de milioane de locuitori, inclusiv vedete de film, muzicieni si cantareti.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: