externe

Revolutie in Iran, femeile sunt in primele randuri. Cel putin 9 morti, fortele de securitate ale regimului au deschis focul – Video

Confruntarile dintre fortele de securitate iraniene si protestatarii furiosi din cauza mortii unei tinere de 22 de ani aflate in custodia politiei au provocat moartea a cel putin noua persoane de la izbucnirea violentelor in weekend, potrivit unui bilant facut joi de The Associated Press.

Amploarea tulburarilor in curs de desfasurare din Iran, cele mai grave din ultimii ani, ramane inca neclara, deoarece protestatarii din cel putin o duzina de orase – care isi manifesta furia fata de represiunea sociala si de crizele tot mai mari din tara – continua sa se confrunte cu fortele de securitate si paramilitare.

Pentru a impiedica raspandirea protestelor, cel mai mare operator de telecomunicatii din Iran a inchis in mare parte accesul la internet mobil din nou joi, a declarat Netblocks, un grup care monitorizeaza accesul la internet, descriind restrictiile ca fiind cele mai severe din 2019.

Un prezentator al televiziunii de stat iraniene a sugerat joi ca numarul mortilor in urma protestelor in masa ar putea fi de 17, dar nu a precizat cum a ajuns la aceasta cifra. „Din pacate, 17 persoane si ofiteri de politie prezenti la locul acestor evenimente si-au pierdut viata”, a spus prezentatorul, adaugand ca statisticile oficiale vor fi publicate ulterior.

Intr-o tara in care posturile de radio si televiziune sunt controlate de stat, iar jurnalistii se confrunta in mod regulat cu amenintarea arestarii, Garda Revolutionara paramilitara a indemnat joi sistemul judiciar sa urmareasca in justitie „pe oricine raspandeste stiri false si zvonuri” pe retelele de socializare cu privire la tulburari. Intreruperile pe scara larga ale Instagram si WhatsApp, care sunt folosite de protestatari, au continuat si joi.

Demonstratiile din Iran au inceput ca o revarsare de emotii in urma mortii lui Mahsa Amini, o tanara retinuta de politia morala a tarii pentru ca ar fi incalcat codul vestimentar strict aplicat de aceasta. Moartea ei a starnit condamnari dure din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene si a Natiunilor Unite.

Politia sustine ca aceasta a murit in urma unui atac de cord si ca nu a fost maltratata, insa familia sa a pus la indoiala aceasta afirmatie. Experti independenti afiliati la ONU au declarat joi ca rapoartele sugereaza ca aceasta a fost batuta crunt de politia morala, fara a oferi dovezi.

Protestele s-au transformat in ultimele cinci zile intr-o provocare deschisa la adresa guvernului, femeile aruncandu-si si arzand in strada valurile impuse de stat, cerand caderea Republicii Islamice insasi.

„Moarte dictatorului!”, a fost un strigat comun in timpul protestelor.

Demonstratiile au zguduit campusurile universitare din Teheran si orasele din vest, precum Kermanshah. Desi sunt raspandite, tulburarile par a fi diferite de rundele anterioare de proteste la nivel national declansate de problemele economice.

Miscarea de protest care a izbucnit in 2019 din cauza majorarii pretului la benzina de catre guvern a mobilizat masele clasei muncitoare din orasele iraniene. Sute de persoane au fost ucise in timp ce fortele de securitate au reprimat, potrivit grupurilor de aparare a drepturilor omului, cele mai sangeroase violente de la Revolutia islamica din 1979.

Presa de stat iraniana a raportat saptamana aceasta demonstratii in cel putin 13 orase, inclusiv in capitala Teheran. Videoclipuri online arata cum fortele de securitate trag cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa pentru a dispersa sute de protestatari. Amnesty International, cu sediul la Londra, a raportat ca ofiterii au tras, de asemenea, cu alice si au batut protestatarii cu bastoane.

Imagini difuzate pe retelele de socializare din orasul Tabriz, situat in nordul tarii, arata un tanar care ar fi fost impuscat de fortele de securitate sangerand in strada, in timp ce protestatarii strigau dupa ajutor.

Cel putin noua persoane au murit in confruntari, potrivit unui bilant al AP bazat pe declaratii ale presei de stat si semioficiale din Iran. Intr-o declaratie de joi, Garda a acuzat tulburarile pe seama „dusmanilor Iranului”.

In provincia natala a lui Amini din nord-vest, Kurdistan, seful politiei provinciale a declarat ca patru protestatari au fost ucisi cu focuri de arma. In Kermanshah, procurorul a declarat ca doi protestatari au fost ucisi, insistand ca gloantele nu au fost trase de fortele de securitate iraniene.

Se pare ca unii demonstranti au vizat fortele de securitate. Trei barbati afiliati la Basij, o forta de voluntari subordonata Garzii, au fost ucisi in confruntarile din orasele Shiraz, Tabriz si Mashhad, a raportat presa semioficiala, ridicand bilantul recunoscut de oficiali la cel putin noua morti de ambele parti.

Expertii independenti din cadrul ONU au declarat ca ciocnirile au provocat moartea a cel putin opt persoane, inclusiv a unei femei si a unui baiat de 16 ani, iar alte zeci de persoane au fost ranite si arestate.

Confruntarile au provocat numeroase distrugeri. In provincia nordica Mazandaran, multimile furioase au deteriorat sau au incendiat peste 40 de proprietati guvernamentale si au ranit 76 de ofiteri de securitate, a declarat Rouhollah Solgi, viceguvernatorul Rouhollah Solgi.

Iranul s-a confruntat cu valuri de proteste in trecutul recent, in principal din cauza unei crize economice de lunga durata, exacerbata de sanctiunile occidentale legate de programul sau nuclear. Cetatenii acuza, de asemenea, coruptia si proasta administrare a treburilor publice, in timp ce preturile bunurilor de baza cresc vertiginos, iar moneda iraniana isi pierde din valoare.

Administratia Biden si aliatii europeni au depus eforturi pentru a revigora acordul nuclear iranian din 2015, prin care Iranul si-a redus activitatile nucleare in schimbul scutirii de sanctiuni, insa discutiile sunt in impas de luni de zile.

De la New York, unde presedintele iranian Ebrahim Raisi a urcat miercuri pe scena la Adunarea Generala a ONU, Christiane Amanpour, principala prezentatoare internationala de la CNN, a declarat ca a planuit sa-l intrebe pe Raisi in legatura cu protestele care agita Iranul.

Insa Amanpour a scris pe Twitter ca, atunci cand interviul trebuia sa inceapa, Raisi nu a aparut. Un consilier i-a spus ca presedintele a refuzat sa participe daca nu poarta un val pe cap, avand in vedere „situatia din Iran”.

„Nu am putut fi de acord cu aceasta conditie fara precedent si neasteptata”, a scris prezentatoarea britanico-iraniana alaturi de o fotografie cu scaunul gol al lui Raisi. „In timp ce protestele continua in Iran si oamenii sunt ucisi, ar fi fost un moment important sa vorbesc cu presedintele Raisi”.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

BREAKING Presedintele SUA, Joe Biden, a autorizat Ucraina sa foloseasca rachete cu raza lunga de actiune pentru a lovi Rusia

Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…

55 de minute ago

Doua drone rusesti au survolat spatiul aerian al Republicii Moldova. Acestea au zburat la o inaltime de aproximativ 100 de metri

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…

O oră ago

Fotbalistii din Kosovo nu vor mai juca impotriva unei echipe „dintr-o tara care nu ne respecta statul”

Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…

2 ore ago

Papa Francisc solicita initierea unei anchete care sa stabileasca daca Israelul a comis un genocid in Fasia Gaza

Intr-un extras dintr-o carte de interviuri, liderul Bisericii Catolice, papa Francisc, afirma ca, potrivit „unor…

2 ore ago

Bloomberg: Coreea de Nord ar putea trimite, in total, in Ucraina peste 100.000 de soldati pentru a-l ajuta pe Putin

Coreea de Nord ar putea desfasura pana la 100 000 de soldati pentru a ajuta…

3 ore ago

Cum sa economisesti in sezonul rece: Sfaturi practice pentru casa/ gospodaria ta

In fiecare sezon rece, facturile la energie cresc, iar acest lucru pune presiune pe bugetul…

3 ore ago