Revolutie politica in Marea Britanie. Noul premier vrea sa elimine membrii ereditari ai Camerei Lorzilor

externe

Camera Lorzilor

Noul guvern laburist britanic condus de Keir Starmer si-a anuntat miercuri intentia de a realiza o reforma constitutionala prin care cei 92 de membri ereditari ai Camerei Lorzilor sa fie retrasi din camera superioara a legislativului, in continuarea reformei lansate in urma cu 25 de ani de un alt premier laburist, Tony Blair, pentru a pune capat unei practici anacronice fara corespondent in vreo alta democratie occidentala, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Vor fi introduse masuri de modernizare a Constitutiei, inclusiv o reforma a Camerei Lorzilor pentru a elimina dreptul legislatorilor ereditari de a fi membri si de a vota” in camera superioara a parlamentului, a spus miercuri regele Charles al III-lea in discursul traditional citit in fata parlamentului dupa fiecare investire a unui nou guvern britanic si care prezinta prioritatile din programul acestuia.

Acesti membri ereditari, care au mostenit mandatele parlamentare, sunt toti barbati si majoritatea provin din randurile aristocratiei. Viitorul proiect de lege anuntat acum de guvern, dar fara un calendar precizat, este descris ca o „prima etapa” in cadrul unei „reforme mai largi” a camerei superioare a parlamentului, care numara in total peste 800 de membri.

Acest numar nu este stabilit prin vreo lege, iar Camera Lorzilor este cea mai numeroasa camera legislativa superioara din lume. Membrii ei, a caror medie de varsta in prezent este de 71 de ani, sunt majoritatea numiti pe viata si, spre deosebire de membrii Camerei Comunelor, nu sunt alesi de electorat prin vot direct. Unii sunt membri ai clerului sau fosti deputati numiti de fosti premieri demisionari.

Creata in secolul al XIV-lea, Camera Lorzilor are rolul de a examina proiectele de lege adoptate de Camera Comunelor (camera inferioara) si poate avea de asemenea initiativa unor proiecte de lege. De pilda, in cazul legii promovate de fostul guvern conservator pentru expulzarea migrantilor ilegali catre Rwanda, lege abandonata de laburistul Keir Starmer imediat ce a preluat puterea, Camera Lorzilor a jucat un rol esential in revizuirea ei in sensul introducerii unor prevederi mai favorabile migrantilor, dupa ce a respins succesiv textele adoptate de Camera Comunelor.

La fel precum camera inferioara a legislativului, Camera Lorzilor dispune de comisii parlamentare specializate care-i permit sa participe la controlul activitatii executivului.

Parlamentul britanic are nevoie de „o Camera a Lorzilor adaptata secolului al XXI-lea”, iar aceasta este „o reforma care a intarziat prea mult si este esentiala”, mentioneaza premierul Starmer in discursul citit de regele Charles sub privirile membrilor Camerei Lorzilor.

In anul 1999, guvernul laburist al lui Tony Blair a intentionat sa elimine complet din camera superioara a legislativului membrii ereditari. In cele din urma, numarul acestora a fost atunci diminuat, actul normativ de reforma constitutionala adoptat la acea vreme (Legea Camerei Lorzilor – House of Lords Act) prevazand o exceptie pentru 92 de membri ereditari.

Dar „nicio alta democratie moderna comparabila nu permite dobandirea prin nastere a dreptului de a fi reprezentat si de a vota in adunarea legisltativa”, „nu exista in democratiile occidentale comparabile niciun echivalent” in care in parlament sa fie „rezervate locuri membrilor care sunt nascuti in anumite familii” si care au dobandit astfel doar prin nastere mandatele parlamentare, motiveaza premierul Starmer noua initiativa de reforma in discursul citit de rege.

De asemenea, mai argumenteaza noul premier laburist, spectrul politic al membrilor ereditari este „static” si majoritar conservator, iar acestia nu pot fi supusi unor proceduri de control, spre deosebire de membrii Camerei Comunelor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: